Okres zimowy wiąże się z ograniczeniem dostępu do świeżych i smacznych warzyw. Często rezygnujemy z warzywnego dodatku do posiłku w obawie o jego nikłą wartość odżywczą. Pamiętajmy, że zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia 5 porcji warzyw w codziennym żywieniu obowiązuje również zimą. Skąd więc brać warzywa, które wzbogacą naszą dietę o odpowiednie składniki odżywcze? Niezastąpione będą mrożonki oraz produkty kiszone. Te ostatnie idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy kanapek przy okazji dostarczą do naszego organizmu wiele wartościowych elementów.
Kiszenie to naturalny proces utrwalania żywności, w którym cukry proste są rozkładane do kwasu mlekowego pod wpływem działania bakterii fermentacji mlekowej. Aby proces ten przebiegał prawidłowo należy zadbać o odpowiedniej jakości surowiec (np.: warzywo, owoc), niskie pH oraz ograniczenie dostępu do tlenu. W wyniku kiszenia otrzymujemy produkty o cennych walorach zdrowotnych. Poniżej kilka zalet produktów kiszonych:
.
.
.
.
.
Produkty kiszone posiadają dużą ilość soli, która hamuje rozwój bakterii podczas kiszenia, dlatego w dużych ilościach nie są polecane osobom z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.
.
Oprócz popularnych warzyw, które najczęściej poddajemy kiszeniu, ukisić można także buraki, cukinię, paprykę, czosnek czy grzyby. Na półkach sklepowych dostępny jest również bogaty asortyment soków z kiszonych warzyw, np.: marchwi, selera, pietruszki, baraków, kapusty.
.
Kiszonki najlepiej przygotowywać w warunkach domowych, wówczas mamy pewność że jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej. Kiszonki dostępne w sklepach często zawierają substancje konserwujące, wzmacniacze smaku oraz składniki które sztucznie przyspieszają proces fermentacji. Takie produkty posiadają niższą wartość zdrowotną.
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.