mleka wegańskie
Mleka wegańskie, napoje roślinne
24 kwietnia 2019
5 pomysłów na jajko
12 maja 2019
Pokaż wszystkie

Imbir i kurkuma – prozdrowotne właściwości

Imbir i kurkuma to szeroko znane i wykorzystywane przyprawy w kuchni orientalnej. Występują zarówno w postaci sproszkowanej jak i w korzeniu. Oprócz wyraźnego smaku i aromatu, które nadają potrawom, posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Przyprawy te znane są ze swoich właściwości rozgrzewających i wzmacniających odporność, jednak spektrum działania tych roślin jest tak duże, że warto wykorzystywać je nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Imbir i kurkuma –wspólne cechy

Należą do przypraw korzennych, wykazujących szerokie działanie na organizm. Rozgrzewają i przyspieszają tempo przemian metabolicznych, ale to nie jedyne ich zalety. Przyprawy te posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i chemoprewencyjne (hamują rozrost komórek nowotworowych). W związku z czym mogą działać wspomagająco przy leczeniu schorzeń takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, zaburzenia żołądkowo – jelitowe o podłożu zapalnym, w chorobach neurodegeneracyjnych i nowotworowych.

Imbir

Imbir zawiera wiele substancji biologicznie aktywnych, w tym gingerol, shogaol  i olejki eteryczne, które nadają charakterystyczny aromat, smak i zapach tej roślinie.
Imbir jest znany z właściwości:

  • łagodzących nudności i wymioty – stosowany u kobiet w ciąży w celu łagodzenia porannych mdłości, stosowany jest również profilaktycznie w chorobie lokomocyjnej
  • łagodzących bóle migrenowe i menstruacyjne
  • obniżających poziom cholesterolu we krwi
  • przeciwnowotworowych

Jaka dawka imbiru jest najlepsza?

Aby uzyskać pożądany efekt, wskazane jest przyjmowanie 2-3 g dziennie imbiru sproszkowanego w przypadku łagodzenia stanów zapalnych, 1g aby złagodzić nudności i zapobiec chorobie lokomocyjnej, 5g  świeżo startego kłącza imbiru w celu łagodzenia porannych mdłości u kobiet w ciąży.

 

Kurkuma

Kurkuma jest znanym barwnikiem, nadającym żółty kolor. Jest też składnikiem przyprawy curry. Oprócz swoich właściwości barwiących, jest jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Substancjami biologicznie aktywnymi, występującymi w kurkumie są kurkuminoidy, z czego największą aktywność posiada kurkumina.

 

 

 

Kurkuma:

  • hamuje rozprzestrzenianie się pasożytów, grzybów chorobotwórczych oraz bakterii (w tym Helicobacter pyroli – odpowiedzialnej za powstawanie choroby wrzodowej żołądka)
  • działa wspomagająco w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, jak wrzodziejące zapalenie okrężnicy czy choroba Crohna
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych
  • wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych, jak: choroba Alzheimera, Parkinsona czy depresja
  • przyspiesza trawienie i wspomaga metabolizm

Kurkuma jest związkiem słabo rozpuszczalnym w wodzie. Dlatego aby zwiększyć jej biodostępność czyli wykorzystanie przez organizm, należy podgrzać roztwór zawierający kurkumę, wówczas jej biodostępność zwiększa się 12-krotnie. Korzystnie jest także przyjmować kurkumę łącznie z tłuszczami lub posiłkiem z dodatkiem tłuszczu lub też łącznie z pieprzem czy papryką, gdyż zawarte w nich substancje piperyna i kapsaicyna wzmagają wchłanianie kurkumin.

 

Jaka dawka kurkumy jest najlepsza?

Dotychczas nie określono optymalnej dawki kurkumy. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszczalne dzienne spożycie wynosi  3mg/kg masy ciała, przy czym dawka terapeutyczna powinna być wyższa, do 1,5g/kg masy ciała (pełna łyżeczka do herbaty). Przeciwwskazaniem do przyjmowania dużych dawek kurkumy jest ciąża, gdyż przyprawa ta może wywołać skurcze macicy oraz przyjmowanie dużych ilości leków, z którymi kurkuma może wchodzić w reakcję.

 

Zarówno imbir jak i kurkuma nadają się do przygotowania z nich naparów, koktajli, deserów, dań głównych czy zup. W kuchni można je wykorzystać niemalże do wszystkiego, a z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne, warto je używać każdego dnia. Należy pamiętać, że wszystkie produkty, które spożywamy, w tym również przyprawy, działają korzystnie jeśli stanowią element zbilansowanej diety. Jednorazowe przyjęcie większej ilości przyprawy nie wpłynie na poprawę stanu naszego zdrowia.

Zdrowe

Zadbaj o swoje zdrowie już dzisiaj. nie odkładaj tego na później. Wprowadź zdrowe zasady odżywiania i zmień nawyki żywieniowe. Zdrowa dieta to podstawa lepszego samopoczucia oraz zdrowia. Jeśli nie wiesz od czego zacząć odwiedź nas w Poradni Dietetycznej Vital w Rzeszowie. Nasz dobry dietetyk przeprowadzi z Tobą szczegółowy wywiad żywieniowy. Pozna Twój stan zdrowia i styl życia, wykona i sprawdzi jak wygląda analiza składu ciała, aby na tej podstawie mogła powstać indywidualnie dopasowana dieta tylko dla Ciebie.


Autor tekstu: mgr Natalia Solecka

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij