Przepis na kotleciki z suszonymi pomidorami
18 lipca 2018
Pod lupą – mrożonki
28 sierpnia 2018
Pokaż wszystkie

Insulinooporność – dieta

Co to jest Insulinoodporność

W dzisiejszym poście chcielibyśmy przybliżyć Wam temat insulinooporności. Jest to coraz bardziej powszechny problem, często też poruszany w mediach. Dotyczy nie tylko osób z nadwagą czy otyłością, ale również tych, które nie mają problemów z nadmierną masą ciała. Jest to też częsty problem zdrowotny dzieci i młodzieży. O tym czym właściwie jest insulinooporność, jaka jest jej przyczyna, czy przy insulinooporności musimy radykalnie zmienić dietę przeczytacie poniżej.

.Insulinoopornością określa się stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Insulina jest hormonem, odpowiedzialnym m.in. za regulowanie stężenia glukozy we krwi. Może się to wiązać z nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi, ale nie zawsze tak jest.  W sytuacji kiedy komórki stają się oporne na działanie insuliny, trzustka wydziela ten hormon w dużych ilościach, wówczas mówimy o hiperinsulinemii. Stan ten nie wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu, utrudnia bowiem zrzucenie zbędnych kilogramów, odpowiada za stłuszczenie wątroby, zaburza gospodarkę lipidową, regulację ciśnienia krwi, a u kobiet także pracę jajników.

.

Przyczyny insulinoodporności

Przyczyny insulinooporności mogą być różne i wynikać z czynników genetycznych lub środowiskowych. Do tych, na które mamy wpływ wymienić można:

  • nieodpowiednia dieta, obfitująca w produkty o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszcze trans, diety wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe, głodówkowe i niedoborowe
  • siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej
  • zbyt intensywne i zbyt częste treningi
  • używki (papierosy, alkohol)
  • nadmierny stres
  • nieregularny tryb życia, brak snu
  • niektóre leki
  • otyłość brzuszna

,

Objawy Insulinoodporności

  • nadmierna senności po posiłku, szczególnie takim, który zawiera węglowodanynapad głodu
  • przyrost masy ciała w obrębie brzucha
  • napady głodu, które pojawiają się 2-3 godziny po posiłku
  • silna ochota na słodycze
  • trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów
  • obniżony nastrój
  • rozdrażnienie, problemy z koncentracją, pamięcią
  • ciągłe zmęczenie
  • bóle głowy i stawów

,

Insulinooporność bywa określana jako stan przedcukrzycowy, który prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak nie musi tak być. Insulinooporność może predysponować do rozwoju cukrzycy, ale nie każda osoba z insulinoopornością zachoruje na cukrzycę. Jeśli przyczyną insulinooporności jest zły styl życia, jego zmiana, a więc odpowiednie odżywianie, indywidualnie dobrana aktywność fizyczna, mogą cofnąć objawy insulinooporności. Bardzo ważna jest wczesna reakcja, która pomoże zapobiec powikłaniom jakie niesie ze sobą insulinooporność. Należy pamiętać, że powrót do złych nawyków żywieniowych, wzrost masy ciała, czy nadmierna aktywność fizyczna mogą spowodować nawrót objawów. Jeśli insulinooporność jest wynikiem występowania innych chorób lub ma podłoże genetyczne, wówczas wyleczenie bywa trudniejsze, ale możliwe.

Istotne jest to, że do każdej osoby z insulinoopornością należy podejść indywidualnie, gdyż nie u wszystkich sprawdzają się te same metody leczenia czy zmiany w diecie. Dawki leków, które zaleci specjalista muszą być dobrane dla konkretnej osoby, podobnie z zaleceniami żywieniowymi, które są dobierane indywidualnie, zwłaszcza jeśli insulinooporności towarzyszą dodatkowe schorzenia.

.

Dieta w insulinooporności

,

Dla pacjentów z insulinoopornością nie ma jednej, uniwersalnej diety. Konieczne jest indywidualizowanie zaleceń żywieniowych w zależności od wyników badań, trybu życia oraz towarzyszących insulinooporności jednostek chorobowych. Osobom borykającym się z insulinoopornością, wskazane jest wdrożenie podstawowych zasad zdrowego żywienia, a więc regularnych, zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, o niezbyt dużej objętości, unikanie posiłków mocno przetworzonych z dużą ilością cukrów prostych, tłuszczów trans. Korzystne efekty daje wprowadzenie zasad diety śródziemnomorskiej, diety DASH oraz diety o niskim indeksie glikemicznym (IG). Diety te wpływają na:

  • obniżenie stężenia poziomu insuliny na czczoinsulinooporność, otyłość brzuszna
  • obniżają wartość wskaźnika HOMA-IR (wskaźnika pomocnego w diagnostyce insulinooporności)
  • obniżenie stężenia trój glicerydów
  • spadek masy ciała
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

,Wszystkie posiłki w ciągu dnia powinny być zbilansowane, tzn. składać się z białek, tłuszczów i węglowodanów. Tak skomponowane posiłki pomogą uniknąć wyrzutów insuliny. U niektórych korzystnie może wpływać wprowadzenie śniadań białkowo-tłuszczowych, zwłaszcza jeśli wyniki badań insuliny i glukozy na czczo są podwyższone. Warto też zwrócić uwagę, aby mleko nie pojawiało w pierwszym posiłku w ciągu dnia. Osoby z insulinoopornością powinny zwrócić uwagę na przygotowywanie posiłków z dodatkiem owoców. Najbardziej wskazane są te o niskim IG, a więc jagody, maliny, truskawki. Owoce powinniśmy łączyć w posiłku z produktami bogatymi w białko lub tłuszcz, np. dodając do owoców kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kilka sztuk orzechów czy nasion – takie połączenie wywoła słabszą odpowiedź glikemiczną. Przy wyborze owoców pomocna jest tabela indeksu glikemicznego.

InsulinoopornośćRedukcja tkanki tłuszczowej u insulinoopornych często trwa dłużej, co może popychać do próbowania diet oferujących szybki spadek masy ciała w krótkim czasie. Są to najczęściej diety mocno restrykcyjne, niosące ryzyko niedoborów pokarmowych, co wiąże się z pogorszeniem samopoczucia oraz szybkim powrotem masy ciała sprzed odchudzania.

Insulinoodpornośc zmiany nawyków

Zmiana stylu życia nie powinna dotyczyć tylko diety, istotne znaczenie ma także aktywność fizyczna. Szczególnie polecana jest aktywność aerobowa do której zaliczyć można: spacery, nording walking, pływanie, czy jazdę na rowerze. Aktywność fizyczna poprawia zdolność właściwego wykorzystania przez organizm insuliny, a co za tym idzie poprawia samopoczucie oraz ułatwia spadek masy ciała. Aktywność fizyczna powinna być regularna ale niezbyt intensywna.

.

Insulinooporność staje się coraz bardziej powszechnym problemem wśród społeczeństwa, jednak poznanie mechanizmów jej działania pozwala skuteczniej radzić sobie z jej objawami oraz następstwami jakie ze sobą niesie.

Jeśli masz problem z utrzymaniem odpowiedniej diety, skontaktuj się z dietetykiem, który opracuje dla Ciebie specjalną  dietę w chorobach .

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij