Święta już za pasem, czyli czas na aktualizację naszych propozycji świątecznych przepisów w lżejszej wersji.
.
Zapraszamy do próbowania! 🙂
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (ok. 16 szt.)
Składniki:
Grzyby namoczyć w wodzie na 1-2 godziny, umyć i dusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Następnie wystudzić i drobno pokroić. Z kapusty usunąć głąb, kapustę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kaszę, cebulę i grzyby, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę wody z ziołami, solą, pieprzem. Gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać zalewą. Piec w piekarniku w 225oC przez 1 ½ godziny.
Składniki:
Grzyby i warzywa umyć, warzywa obrać. W garnku umieścić warzywa i grzyby i zalać 1 ½ l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotować do miękkości warzyw. Barszcz przecedzić, doprawić do smaku. Dodać kwas buraczany i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pstrąg pieczony w papilotach (4 porcje):
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rybę dokładnie umyć, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plastry. Rybę położyć na dużym kawałku papieru (tak dużym, by można ją było potem w niego zawinąć). Lekko posolić (także w środku). Do środka włożyć kawałki cytryny, nieobrane ząbki czosnku, kilka gałązek koperku i natki pietruszki. Na rybie położyć 3-4 plasterki cytryny i 1 łyżeczkę masła w małych kawałkach. Posypać pieprzem. Rybę zawinąć dokładnie w papier, związać jego końce. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez 12-15 minut. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami z koperkiem.
Karp po grecku (4 porcje):
Składniki:
Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm. Opcjonalnie rybę można namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka i skórki z cytryny by pozbyć się przykrego zapachu. Rybę oprószyć solą, pieprzem. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, polać wodą i dusić ok. 20 minut. Passatę pomidorową dokładnie rozmieszać z ¼ szklanki wody, dodać do warzyw i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać karpia i warstwę warzyw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-30 minut.
Składniki:
Warzywa i jajko ugotuj, wystudź i pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę, dodaj jogurt
z musztardą i przyprawami. Posyp natką pietruszki.
Sałatka śledziowa z żurawiną (4 porcje):
Składniki:
Składniki pokroić w kostkę, dodać żurawinę i jogurt, doprawić i posypać natka pietruszki.
Piernik z marchewką (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
Startą marchewkę skropić cytryną, dodać orzechy, rodzynki i miód. W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka zmiksować z cukrem, dodawać mleko, olej. Do powstałej masy stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Do ciasta dodać marchewkę i bakalie, dokładnie wymieszać i przelać na natłuszczoną brytfankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30-40 minut.
Brownie z czerwonej fasoli (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
Fasolę opłukać zimną wodą i odsączyć na sitku, delikatnie osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Obrać banana, pokroić na cząstki i dodać do fasoli. Następnie wbić jajka, dodać kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i ksylitol/cukier. Całość zmiksować blenderem i przelać do brytfanki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Pierniczki z mąki żytniej (ok. 20 szt.)
Składniki:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180oC przez 9-10 min.
Ciasteczka owsiane z bakaliami (ok. 20 sztuk):
Składniki:
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać jajka, olej i bakalie. Powstałą masę dokładnie wymieszać dłonią i formować ciasteczka. Wykładać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.
SMACZNEGO!
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.