WYBUCHOWE CIEKAWOSTKI
13 listopada 2015
POD LUPĄ – JOGURT NATURALNY
27 listopada 2015
Pokaż wszystkie

CO Z TYM BURAKIEM?

Red beet on green leaves.

 

W sezonie jesienno-zimowym mamy dostęp do coraz mniejszej ilości świeżych warzyw i owoców, ale to nie znaczy, że jesteśmy całkowicie skazani na mrożonki i kiszonki. Jednym z dostępnych świeżych warzyw jest BURAK. Zawiera on cenne dla zdrowia witaminy, np. kwas foliowy oraz minerały: magnez, potas, wapń oraz żelazo. Trzeba jednak pamiętać, że w produktach roślinnych jest żelazo „niehemowe”, czyli znacznie słabiej przyswajalne niż z produktów zwierzęcych.
Buraki to także bogactwo przeciwutleniaczy- betanin. Buraczane antocyjany odpowiadają nie tylko za piękny kolor buraka ale chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmianami nowotworowymi oraz spowalniają procesy starzenia organizmu. Betanina hamuje rozwój infekcji, dzięki czemu jest świetnym lekiem dla osób z obniżoną odpornością na choroby. Obecny w buraku błonnik wspomaga prace naszych jelit, przez co dobrze sprawdza się w walce z zaparciami.
Obróbka cieplna powoduje ze burak traci część swoich witamin i minerałów dlatego najlepiej spożywać go na surowo.

Pomysł na „surowego buraka”:

Wykonanie tego przepisu jest niezwykle szybkie i proste, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu – sokowirówki lub wyciskarki.

Co będziemy jeszcze potrzebować*?

2 buraki

2 małe jabłka

DSC_1611

Produkty należy dokładnie umyć i wrzucić do sokowirówki i tak po około minucie mamy pyszną przekąskę 🙂

Tak naprawdę ilość  jabłek zależy tutaj od tego na czym nam zależy – sok tylko przełamany jabłkiem, czy z wyczuwalnym smakiem. W takich proporcjach mamy naprawdę słodką przekąskę.

DSC_1614

*przepis na 3-4 porcje

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij