Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to: gliadyna w pszenicy, sekalina w życie oraz hordeina w jęczmieniu. Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z posiłków produktów wytworzonych z powyższych zbóż. Nie wolno spożywać nie tylko tradycyjnego pieczywa, mąk, makaronów, ciast, wyrobów garmażeryjnych, panierowanych, ale także żadnych produktów z nawet niewielką ilością glutenu w postaci słodu, skrobi i innych dodatków. Należy podkreślić, że nie można spożywać także tzw. starych odmian pszenicy: orkiszu, samopszy, płaskurki. Mimo że zawierają one mniej glutenu niż współczesna pszenica, jest on nadal toksyczny dla osób chorych.
Naturalnie bezglutenowe są: kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, amarantus, nasiona strączkowe, mięso, warzywa, owoce, nabiał, jaja, tłuszcze, orzechy i inne produkty niepochodzące z glutenowych zbóż. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg). Produkty takie słownie lub graficznie mogą być oznaczone jako bezglutenowe. Symbol bezpiecznej, certyfikowanej bezglutenowej żywności to międzynarodowy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa.
Dieta bezglutenowa to dieta konieczna do zastosowania w przypadku wystąpienia choroby glutenozależnej tj. celiakii, nadwrażliwości na gluten, alergii na gluten lub choroby Dühringa.
Celiakia, czyli choroba trzewna, to trwająca przez całe życie enteropatia jelita cienkiego, która charakteryzuje się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego objawiająca się uszkodzeniem i zanikiem kosmków jelitowych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona. Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również podczas dorastania, ciąży u kobiet, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50-letnich, choć zdarzają się przypadki choroby u osób 80-letnich. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.
Diagnoza celiakii polega na wykonaniu badań z krwi oraz pobraniu wycinków jelita cienkiego (biopsja) podczas gdy pacjent jest na normalnej diecie (spożywa gluten).
Nadwrażliwość na gluten to te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u pacjenta. Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najczęściej wielu objawów, wśród których najczęstsze to : ból brzucha, wysypka, egzema, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia, splątanie, biegunka, wzdęcia, zaparcia, anemia, drętwienie i bolesność kończyn, uczucie przelewania w jelitach. Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Nadwrażliwość na gluten może być także powiązana z chorobami neuropsychiatrycznymi, takimi jak schizofrenia czy autyzm.
Alergia na gluten to typowa alergia pokarmowa. W zależności od czasu wystąpienia reakcję uczuleniową na gluten można podzielić na: natychmiastową – występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu lub późną – objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach. Pierwszy typ reakcji jest zależny od specyficznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE i może objawić się jednym lub kombinacją niżej wymienionych objawów: wymiotami, biegunką, wstrząsem anafilaktycznym, pokrzywką skórną, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli, zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry. Reakcja typu późnego, niezależna od przeciwciał w klasie IgE, objawia się zwykle biegunką lub zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry. U dorosłych alergia na gluten ujawnia się najczęściej pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Ponadto u dorosłych obserwuje się postać alergii na gluten, która występuje jedynie po równoczesnym wysiłku fizycznym.
Choroba Dühringa (dermatitis herpetiformis) jest chorobą skórną spowodowaną brakiem tolerancji na gluten, niekiedy przedstawiana jest jako skórna postać celiakii. Występuje najczęściej u osób, które są powiązane genetycznie z ludźmi cierpiącymi na celiakię. Choroba najczęściej ujawnia się pomiędzy 14 a 40 rokiem życia. Zmiany skórne mają postać grudki, rumienia, pęcherzy, najczęściej bardzo swędzących, co sprzyja tworzeniu się strupów i blizn. Zmiany skórne pojawiają się najczęściej na skórze łokci i kolan, ale często występują także na obszarze owłosionej skóry głowy, na tułowiu czy pośladkach. Zdarza się, że pacjenci poza zmianami skórnymi mają również różnego rodzaju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, podobne do objawów występujących u osób cierpiących na celiakię.
1.Ukryty gluten – fakt
Bardzo często w wielu produktach spożywczych znajdziemy ukryte źródła glutenu. Zaliczamy do nich między innymi sosy i marynaty (np. zagęszczone mąką, mające dodatek sosu sojowego), przetworzone mięso i wędliny ( np. w postaci środków wzmacniających smak i zapach, czy jako białko wypełniające strukturę), mięsne alternatywy wegetariańskie typu seitan (powstaje z mąki pszennej), kostki rosołowe, ketchup, jogurty owocowe z dodatkiem zagęstników oraz leki (dodatek wypełniaczy na bazie pszenicy lub innych zbóż glutenowych).
2.Dieta bezglutenowa jest dla wszystkich – mit
Dieta wykluczająca gluten nie jest dla wszystkich. Podstawą do jej zastosowania jest wystąpienie choroby glutenozależnej tj. celiakii, nietolerancji/nadwrażliwości na gluten, alergii na gluten lub choroby Dühringa. Przejście na dietę bezglutenową powinno być skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem. Ustalenie jadłospisu w diecie bezglutenowej nie jest łatwym zadaniem. Należy dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze, jednocześnie zdając sobie sprawę, że wybór produktów dostępnych na sklepowych półkach jest bardzo ograniczony
3.Dieta bezglutenowa to dieta odchudzająca – mit
Dieta odchudzająca to dieta w której redukujemy ilość spożywanych kalorii. Na diecie bezglutenowej wykluczamy jedynie gluten (składnik żywności), ale nie tworzymy deficytu energetycznego.
4.Gluten jest toksyczny i szkodliwy – mit
Gluten to mieszanina białek, w normalnie sytuacji zupełnie przyswajalna dla naszego organizmu. Może być substancją szkodliwą jedynie w przypadku wystąpienia u danej osoby choroby glutenozależnej.
5.Na diecie bezglutenowej nie można jeść na mieście – mit
W wielu restauracjach istnieją specjalne oferty dla osób będących na diecie bezglutenowej. Najlepiej zapytać obsługę o danie bezglutenowe. Możemy także sprawdzić listę certyfikowanych lokali gastronomicznych na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
6.Celiakia to alergia na gluten – mit
Celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami i nie należy ich ze sobą mylić. Celiakia, czyli inaczej choroba trzewna, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Natomiast alergia na gluten to alergia pokarmowa, najczęściej objawiająca się: wymiotami, biegunką, wstrząsem anafilaktycznym, pokrzywką skórną czy zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.
7.Produkty bezglutenowe są zdrowsze niż te zawierające gluten – mit
Żeby produkt bezglutenowy przypominał ten glutenowy konsystencją, kolorem czy smakiem musi zostać „wzbogacony” o dodatkowe porcje cukru, tłuszczów czy chemicznych dodatków. Poza tym produkty bezglutenowe zwykle mają mniejszą ilość błonnika niż odpowiedniki oraz odznaczają się zdecydowanie mniejszą zawartością witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu.
8.Gluten obecny jest tylko w produktach zbożowych – mit
Gluten dodawany jest do bardzo wielu produktów. Im bardziej przetworzona żywność, tym większe prawdopodobieństwo, że znajdzie się w niej gluten np. w gotowych sosach, jogurtach, majonezach itp. Obecność napisu na opakowaniu ,,może zawierać gluten’’ informuje konsumentów, że dany produkt nie jest w pełni bezpieczny dla osoby cierpiącej na przykład na celiakię.
9.Piwo zawiera gluten – fakt
Piwo zawiera w swoim składzie słód jęczmienny, a tym samym jest źródłem glutenu. Jednak na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać piwa bezglutenowe oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. Do ich produkcji wykorzystuje się słody z alternatywnych zboż bezglutenowych.
10.Owies zawiera gluten – mit
Owies nie zawiera glutenu. Niestety często uprawiamy jest razem z innymi zbożami przez co istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo jego zanieczyszczenia glutenem. Bezpieczny jest tylko przebadany owies, w którym została wykluczona obecność glutenu. Taki produkt posiada licencjonowany symbol przekreślonego kłosa. Produkty owsiane warto wprowadzić do diety ze względu na obecność w nich prozdrowotnego β-glukanu oraz przeciwutleniaczy.
11.Dieta bezglutenowa pomaga w leczeniu niektórych schorzeń – fakt
Zastosowanie diety bezglutenowej w przypadku takich chorób jak autyzm czy choroba Hashimoto może pozytywnie wpływać na stan pacjenta. Natomiast nie w każdym przypadku zastosowanie diety bezglutenowej jest pożądane. Wymagana jest konsultacja z lekarzem i to on powinien podjąć ostateczną decyzję.
Dodatki do żywności dozwolone na diecie bezglutenowej: agar, guma guar, guma ksantanowa, karagen, karob, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana, glutaminian sodu (o ile nie jest wyraźnie napisane, że jest produkowany z pszenicy), acetylowany adypinian dwuskrobiowy.
Autor tekstu: mgr Dorota Cieśla
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.