Zmiany w sposobie żywienia związane z wiekiem, na co zwrócić uwagę – dieta dla seniora.
Wraz z wiekiem następuje zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego, natomiast wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki. W związku z tym codzienna dieta seniorów powinna uwzględniać dużą ilość składników odżywczych przy odpowiedniej kaloryczności, dostosowanej do wieku i aktywności fizycznej. Duża część osób w starszym wieku ma problem z nadwagą lub otyłością, dlatego warto kontrolować żywienie aby zredukować nadmierną ilość tkanki tłuszczowej. Zdrowe i zbilansowane odchudzanie najlepiej przeprowadzić pod kontrolą specjalisty, gdyż dieta niedoborowa lub zbyt restrykcyjna może obniżyć odporność i przyczynić się do powstania lub pogłębienia chorób.
Dieta dla seniora często obfituje w tłuszcze, mimo że zapotrzebowanie na ten składnik ulega zmniejszeniu. Dlatego istotny jest rodzaj spożywanego tłuszczu. Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczy trans powinna być najniższa jak to możliwe, a w diecie powinny przeważać jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jego głównym źródłem powinny być ryby, orzechy i tłuszcze roślinne, jak: olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek.
Węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w diecie seniorów. W przeważającej większości powinny to być węglowodany złożone, zawarte w pełnoziarnistych produktach zbożowych i warzywach. Natomiast udział cukrów prostych powinien być niewielki. Osobom starszym wskazane są węglowodany złożone o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
W diecie dla seniora białko jest istotnym elementem każdego posiłku. Jego niedobory mogą pogłębiać i przyspieszać związany z wiekiem spadek masy mięśniowej. Zapotrzebowanie na białko u osób starszych wzrasta, dlatego ważne jest pozyskiwanie z żywości białka o wysokiej wartości biologicznej. Seniorzy z ostrymi i przewlekłymi stanami patologicznymi powinny spożywać jeszcze większe ilości białka. Wyjątek stanowią chorzy z niewydolnością nerek, nie poddawani dializowaniu oraz osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, przyjmujące lewodopę, gdyż konieczna jest kontrola odpowiednio niższej podaży białka w diecie.
W związku ze zmianami fizjologicznymi, jakie zachodzą w organizmach osób starszych, konieczna jest zwiększona podaż niektórych witamin i składników mineralnych. Często w starszym wieku dochodzi do zaburzeń wchłaniania jelitowego. U kobiet w wieku ponemopauzalnym z powodu obniżenia poziomu estrogenów zmniejsza się przyswajalność wapnia o około 10%. Również witamina D powinna być przyjmowana przez seniorów w większych ilościach, gdyż synteza tej witaminy w wątrobie i nerkach ulega zmniejszeniu. Często obserwowany jest u osób starszych niedobór witaminy B12. Wynika on z zespołu złego wchłaniania tej witaminy oraz z niewystarczającej podaży wraz z dietą, ale także z zaburzeń neurologicznych, psychiatrycznych i hematologicznych.
Odwodnienie – z wiekiem następuje zmniejszenie zawartości wody w organizmie o około 10%. Zmienia się także mechanizm regulujący uczucie pragnienia. Dodatkowo w wyniku towarzyszących chorób, może dochodzić do zaburzonego wchłaniania i nadmiernego wydalania wody z organizmu.
Głównymi przyczynami niewystarczającego nawodnienia osób starszych są:
Jak zapobiegać odwodnieniu?
Niedożywienie – seniorzy częściej niż inna grupa społeczna są narażeni na niedożywienie. Wpływają na to zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie wraz z wiekiem oraz zmiany pozycji społecznej i statusu gospodarczego. Stan ten często prowadzi do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz negatywnie wpływa na wynik leczenia chorób towarzyszących seniorom.
Przyczyny niedożywienia:
Zaburzenia przyjmowania pokarmów
Każdy organizm starzeje się w innym tempie i zmaga się z innymi chorobami, dlatego żywienie na tym etapie życia, powinno być indywidualnie dostosowane do pojawiających się dolegliwości i stylu życia seniora. Ze względu na zmiany jakie pociąga za sobą proces starzenia się organizmu, konieczna jest redukcja pewnych produktów spożywczych na korzyść innych, na które wzrasta zapotrzebowanie. Zbilansowanie diety dla osoby starszej jest nie lada wyzwaniem, warto więc podjąć współpracę z dietetykiem, który skomponuje odpowiedni indywidualny plan żywieniowy, a w sytuacji konieczności redukcji masy ciała, poprowadzi odchudzanie w taki sposób, aby dieta nie była niedoborowa i przynosiła zamierzone efekty.
Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, jak ułożyć odpowiednią dietę dla seniora i jakie składniki powinna ona zawierać, ten artykuł jest dla Ciebie.
Prawidłowe odżywianie seniora i dobrze ułożona dieta ma znaczący wpływ na jego zdrowie i samopoczucie. Jeśli zastanawiasz się czy potrafisz ułożyć właściwy jadłospis dla osoby starszej i nie jesteś pewny/ pewna czy Twoja dotychczasowa dieta jest prawidłowa, skontaktuj się nami. Nasz dietetyk w Rzeszowie lub Przemyślu podpowie i poprowadzi Was za rękę.
Rozpocznij zdrowe i skuteczne odżywianie , oparte o indywidualnie dobranej diecie.
Czekamy na Ciebie – Poradnia Dietetyczna Vital w Rzeszowie.
Zapraszamy!
Autor tekstu: mgr Agata Wąsacz
dietetyk Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.