Wątroba to jeden z największych narządów w jamie brzusznej. Wpływa na przemianę materii całego organizmu oraz w bezpośredni sposób oddziałuje na układ trawienny. Wątroba pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Jest największym narządem wewnętrznym i pełni rolę centralnej stacji obróbki i przemiany substancji w organizmie.
Wątroba odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka!
Można wymienić jeszcze więcej, bardziej szczegółowych funkcji wątroby. Uzmysławia nam to tylko jak istotna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W przypadku wystąpienia poważniejszych chorób wątroby warto skonsultować dietę ze specjalistą, ponieważ nie ma jednej, uniwersalnej diety, którą należy stosować w przypadku chorób tego narządu. Jeżeli wątroba jest narażona na działanie czynników szkodliwych warto zadbać o odpowiednią dietę aby nie dopuścić do rozwinięcia się poważnych stanów chorobowych. Specyficzną cechą wątroby jest to, że potrafi się regenerować. Oczywiście dzieję się tak do momentu, w którym narażenie na czynniki szkodliwe np. alkohol, leki, trucizny, nie przekroczy jej regeneracyjnej zdolności.
Aby długo cieszyć się zdrową i sprawną wątrobą warto zadbać o nią poprzez stosowanie odpowiedniej diety, która nazywana jest dietą hepatoprotekcyjną. Jej celem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, zapewnienie prawidłowego odżywienia oraz dostarczenie witamin i minerałów.
Dieta ochraniająca wątrobę powinna cechować się normokalorycznością. Powinna być dobrana odpowiednio do zapotrzebowania kalorycznego, w oparciu o wiek, wzrost, masę ciała, płeć oraz aktywność fizyczną. W przypadku występującej nadwagi lub otyłości należy zredukować masę ciała do wartości prawidłowych.
Bardzo istotna jest regularność posiłków. Aby zbytnio nie obciążać wątroby powinno spożywać się od 4 do 6, a nawet 7 posiłków dziennie. Posiłki te nie powinny być zbyt obfite. Warto ograniczyć podjadanie. Aby zadbać o wątrobę należy wykluczyć lub zminimalizować spożycie alkoholu. Wyeliminować również należy ostre przyprawy oraz produkty wzdymające. Bardzo istotna jest też dbałość o prawidłowe nawodnienie. Podstawą płynów spożywanych w ciągu dnia powinna być woda. Należy wypijać około 25 – 30 ml na kg masy ciała.
Wśród zaleceń dotyczących makroskładników bardzo istotne są te, które dotyczą białka. Jest to składnik pokarmowy który uczestniczy w odbudowie komórek wątroby oraz chroni przed nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu w narządzie. Ilość białka powinna wynosić od 1 do 1,2 g/ kg masy ciała na dobę. W praktyce oznacza to że kobieta ważąca 60 kg powinna zjadać od 60 do 72g białka dziennie. Zdarzają się sytuacje, kiedy białko podawane jest w większych ilościach. Zależy to jednak od stanu odżywienia oraz sprawności nerek. Zbyt duża podaż białka prowadzi do ich obciążenia.
Jeżeli chodzi o tłuszcze to nie należy ich ograniczać jeżeli nie występują ku temu dodatkowe wskazania. Dieta hepatoprotekcyjna powinna być normotłuszczowa. Ważny jest rodzaj tłuszczu jaki dostarczamy do organizmu. Przede wszystkim należy ograniczyć tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans. Dieta powinna obfitować w zdrowe tłuszcze nienasycone, których źródłem będą: oleje roślinne, orzechy, nasiona, ryby morskie. Jeżeli natomiast występują już jakieś dolegliwości ze strony wątroby warto zmniejszyć spożycie tłuszczu a w szczególności cholesterolu.
Wśród węglowodanów zalecanych w diecie ochraniającej wątrobę powinny dominować te o niskim indeksie glikemicznym. Ich źródła do ciemne pieczywo, grube kasze, ciemne makarony. Należy ograniczyć cukry proste oraz słodycze i żywność wysoko przetworzoną.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę tego co jemy. Warto pamiętać, że zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa. W diecie hepatoprotekcyjnej zalecane są w postaci surowej. Jeżeli jednak występują jakieś dolegliwości po ich spożyciu należy wybierać te przygotowane poprzez obróbkę termiczną. Warzywa i owoce to bogate źródło przeciwutleniaczy i witamin a także błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. W przypadku skłonności do wzdęć i biegunek należy uważać ze spożyciem błonnika.
Potrawy należy przygotowywać poprzez gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Dobrym posunięciem będzie ograniczenie smażenia oraz grillowania tradycyjnego.
Jeśli masz problem ze swoją wątrobą, mimo tego, że odżywiasz się zdrowo, nie czekaj! Zapytaj naszego dietetyka, który pomoże Ci znaleźć najlepsze rozwiązanie dietetyczne.
Skonsultuj się z dietetykiem i skorzystaj z dedykowanych planów żywieniowych, dostosowanych do twoich indywidualnych potrzeb. Umów się na wizytę stacjonarną lub skorzystaj z porady dietetyka online.
Ty również możesz osiągnąć redukcję wagi bez żadnych wyrzeczeń i efektu jojo, tak jak to zrobiło wielu naszych pacjentów. Zapoznaj się z ich inspirującymi historiami odchudzania i przekonaj się, że sukces jest na wyciągnięcie ręki metamorfozy z dietetykiem. Dołącz do grona osób, które osiągnęły swoje cele i ciesz się zdrowym stylem życia.
Serdecznie zapraszamy do kontaktu!
Autor tekstu: mgr inż. Paulina Jałocha-Zasadny
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.