Produkty spożywcze wykazujące właściwości przeciwzapalne, mają na celu zmniejszenie procesu zapalnego, który towarzyszy wielu chorobom, dotyczącym m.in.: układu mięśniowo-szkieletowego, AZS (atopowe zapalenie skóry), RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), nawrotowym zapaleniom pęcherza moczowego czy łuszczycy. Są to substancje, które znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Do substancji o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i pobudzającym układ immunologiczny zaliczyć można:
– kwasy tłuszczowe omega-3
– witaminy, szczególnie witaminy o działaniu antyoksydacyjnym: C, E, A, β-karoten
– selen, cynk, żelazo
– flawonoidy
Najlepiej udać się po pomoc do dietetyka, który wie jakie produkty są bogate w wymienione substancje oraz w jaki sposób komponować posiłki, aby te składniki były w największym stopniu przyswajalne i wykorzystane przez organizm.
Jednym z najlepszych przykładów diety o działaniu przeciwzapalnym jest dieta śródziemnomorska. Opiera się ona na niskoprzetworzonych produktach, sporej ilości ryb i owoców morza oraz świeżych warzyw i owoców, a także olejów roślinnych. Duże znaczenie w kuchni śródziemnomorskiej mają również zioła i przyprawy, wykazujące właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ograniczeniu natomiast podlegają produkty bogate w cukier, tłuszcze trans, mające działanie prozapalne.
Niezbędnymi elementami diety wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego są:
Warzywa – obfitują w ogromną ilość biologicznie aktywnych związków, w tym antyoksydantów, wpływających na przebieg procesów przeciwzapalnych. Wśród nich, najbogatsze w przeciwutleniacze są warzywa zielone, np.: brokuły – zawierające sulforafan, substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym, brukselka, jarmuż, natka pietruszki – bogate źródło witaminy C, która zakwasza mocz i zmniejsza ryzyko zakażeń bakteryjnych, a także cebula, bogata w kwercetynę i fitoncydy i czosnek, zawierający alicynę i ajoen – hamujące toczący się w organizmie stan zapalny. Właściwości przeciwzapalne wykazują również bogate w karotenoidy i likopen pomarańczowe i czerwone warzywa jak: pomidory, marchew, dynia, bataty, mango, morele. Istotną rolę w przypadku zapaleń dróg moczowych odgrywają warzywa o działaniu moczopędnym, wśród których wymienić można:
OWOCE – są cennym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, gdyż te zachowują największą ilość związków biologicznie aktywnych. Do owoców działających przeciwzapalnie zaliczamy: granata, ananas – zawarta w nim bromelina hamuje stan zapalny i działa przeciwbólowo, grejpfrut, a także obfitujące w antocyjany owoce jagodowe. Na szczególną uwagę w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego zasługuje żurawina. Owoce te zawierają związki należące do flawanoli – proantocyjanidyny, które ograniczają kolonizację bakterii w obrębie układu moczowego, dlatego żurawina jest wykorzystywana w prewencji i zapobieganiu zakażeniom układu moczowego. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem witamin o działaniu antyoksydacyjnym: C, E. Do owoców działających moczopędnie zaliczamytruskawki
RYBY – źródło kwasów tłuszczowych omega-3 działających przeciwzapalnie i wspomagających prawidłowe działanie układu odpornościowego. Ryby są również bardzo dobrym źródłem selenu – o działaniu przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym i opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Tłuste ryby morskie dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Zaleca się ich spożywanie 1-2 x w tygodniu.
W codziennym żywieniu unikać należy elementów działających prozapalnie, do których zaliczamy:
Aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwłaszcza w stanach zapalnych toczących się w organizmie, dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Skomponowanie diety przeciwzapalnej nie jest łatwe, dlatego warto zgłosić się do dietetyka, który pokaże w jaki sposób włączyć do jadłospisu produkty wykazujące działanie prozdrowotne. Dieta przeciwzapalna może być również dietą odchudzającą, wówczas pomoc specjalisty i monitorowanie diety jest niezbędne aby była wartościowa i przyniosła pożądane rezultaty.
Zacznij zdrowe i skuteczne odżywianie, oparte na indywidualnie dobranych dietach.
Czekamy na Ciebie w Poradni Dietetycznej Vital w Rzeszowie.
Zapraszamy!
Autor tekstu: mgr Agata Wąsacz
dietetyk Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.