Dieta dla Seniora
5 marca 2019
Pod lupą – sałatki
17 marca 2019
Pokaż wszystkie

Dieta przeciwzapalna

dieta-przeciwzapalna

dietetyk-rzeszow

Jaka  powinna być właściwa dieta przy występowaniu stanów zapalnych w organizmie?

Wszystkie produkty które spożywamy, zwłaszcza te, po które sięgamy regularnie i w dużych ilościach, mają wpływ na nasze zdrowie. Wśród nich można wyróżnić takie, które będą wspierały odporność i te, które mogą działać prozapalnie. Czy mając świadomość tego, jaka żywność niweluje procesy zapalne w organizmie, będące początkiem wielu chorób, zmienilibyśmy coś w swojej diecie?

 Jaki cel mają produkty spożywcze wykazujące właściwości przeciwzapalne?

Produkty spożywcze wykazujące właściwości przeciwzapalne, mają na celu zmniejszenie procesu zapalnego, który towarzyszy wielu chorobom, dotyczącym m.in.: układu mięśniowo-szkieletowego, AZS (atopowe zapalenie skóry), RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), nawrotowym zapaleniom pęcherza moczowego czy łuszczycy. Są to substancje, które znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Do substancji o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i pobudzającym układ immunologiczny zaliczyć można:

–  kwasy tłuszczowe omega-3
–  witaminy, szczególnie witaminy o działaniu antyoksydacyjnym: C, E, A, β-karoten
–  selen, cynk, żelazo
–  flawonoidy

W jaki sposób wprowadzić te elementy do diety? 

Najlepiej udać się po pomoc do dietetyka, który wie jakie produkty są bogate w wymienione substancje oraz w jaki sposób komponować posiłki, aby te składniki były w największym stopniu przyswajalne i wykorzystane przez organizm.

Jednym z najlepszych przykładów diety o działaniu przeciwzapalnym jest dieta śródziemnomorska. Opiera się ona na niskoprzetworzonych produktach, sporej ilości ryb i owoców morza oraz świeżych warzyw i owoców, a także olejów roślinnych. Duże znaczenie w kuchni śródziemnomorskiej mają również zioła i przyprawy, wykazujące właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ograniczeniu natomiast podlegają produkty bogate w cukier, tłuszcze trans, mające działanie prozapalne.

Niezbędnymi elementami diety wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego są:

Warzywa – obfitują w ogromną ilość biologicznie aktywnych związków, w tym antyoksydantów, wpływających na przebieg procesów przeciwzapalnych. Wśród nich, najbogatsze w przeciwutleniacze są warzywa zielone, np.: brokuły – zawierające sulforafan, substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym, brukselka, jarmuż, natka pietruszki – bogate źródło witaminy C, która zakwasza mocz i zmniejsza ryzyko zakażeń bakteryjnych, a także cebula, bogata w kwercetynę i fitoncydy i czosnek, zawierający alicynę i ajoen – hamujące toczący się w organizmie stan zapalny. Właściwości przeciwzapalne wykazują również bogate w karotenoidy i likopen pomarańczowe i czerwone warzywa jak: pomidory, marchew, dynia, bataty, mango, morele. Istotną rolę w przypadku zapaleń dróg moczowych odgrywają warzywa o działaniu moczopędnym, wśród których wymienić można:

  • ogórki   
  • pomidory
  • seler
  • koper
  • bakłażan

 

OWOCE – są cennym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, gdyż te zachowują największą ilość związków biologicznie aktywnych. Do owoców działających przeciwzapalnie zaliczamy: granata, ananas – zawarta w nim bromelina hamuje stan zapalny i działa przeciwbólowo, grejpfrut, a także obfitujące w antocyjany owoce jagodowe. Na szczególną uwagę w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego zasługuje żurawina. Owoce te zawierają związki należące do flawanoli – proantocyjanidyny, które ograniczają kolonizację bakterii w obrębie układu moczowego, dlatego żurawina jest wykorzystywana w prewencji i zapobieganiu zakażeniom układu moczowego. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem witamin o działaniu antyoksydacyjnym: C, E. Do owoców działających moczopędnie zaliczamytruskawki 

  • poziomki 
  • borówki
  • melony
  • jabłka
  • gruszki

 

RYBY – źródło kwasów tłuszczowych omega-3 działających przeciwzapalnie i wspomagających prawidłowe działanie układu odpornościowego. Ryby są również bardzo dobrym źródłem selenu – o działaniu przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym i opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Tłuste ryby morskie dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Zaleca się ich spożywanie 1-2 x w tygodniu.

 

  • ZIOŁA I PRZYPRAWY NATURALNE
    wykazują silne właściwości prozdrowotne. Wśród nich wyróżnić można imbir – bogaty w gingerol, zingerol, paradol – związki o działaniu przeciwzapalnym, kurkuma – zawarta w niej kurkumina to silny antyoksydant, działający przeciwzapalnie, występująca w papryczkach kapsaicyna – działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwutleniająco, a także inne przyprawy jak: cynamon, kardamon, lukrecja, goździki, oragano, tymianek i rozmaryn.

dietetyk-rzeszow

  • PESTKI, NASIONA – uzupełniają dietę o cenne składniki odżywcze. Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem cynku – istotnego składnika w diecie mężczyzn, a także selenu, żelaza i magnezu. Wymienione składniki mineralne będą łagodzić skutki stresu i przemęczenia, związanego z toczącym się w organizmie stanem zapalnym. Nasiona słonecznika obfitują w witaminę E – nazywaną witamina młodości oraz wapń i fitosterole roślinne, regulujące gospodarkę cholesterolową w organizmie. Orzechy, zwłaszcza włoskie są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz związków polifenolowych. 
  • PŁYNY – uzupełnianie płynów w sytuacji toczącego się w organizmie stanu zapalnego ma istotne znaczenie. Zwłaszcza w stanach zapalnych układu moczowego, gdyż wypijanie odpowiedniej ilości płynów, pozwala na wypłukiwanie bakterii z pęcherza moczowego i dróg moczowych. Warto wypijać niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe – działające moczopędnie, napary z czystka i zielonej herbaty działające przeciwzapalnie. Korzyści zdrowotne może też przynieść regularne wypijanie niskosłodzonego soku z żurawiny.

W codziennym żywieniu unikać należy elementów działających prozapalnie, do których zaliczamy:

  • CUKIER, syrop glukozowo-fruktozowy i inne substancje słodzące, które występują w: słodyczach, kolorowych napojach gazowanych, nektarach owocowych, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych,
  • KWASY TŁUSZCZOWE TRANS – występujące w utwardzonych margarynach roślinnych i przygotowanych na ich bazie ciastach, kremach, frytkach i żywności typu Fast-Food
  • WIELOPIERŚCENIOWE WĘGLOWODORY AROMATYCZNE(WWA) – powstające podczas długotrwałego smażenia na głębokim tłuszczu, grillowania, występujące w żywności wędzonej

 

 

Aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwłaszcza w stanach zapalnych toczących się w organizmie, dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Skomponowanie diety przeciwzapalnej nie jest łatwe, dlatego warto zgłosić się do dietetyka, który pokaże w jaki sposób włączyć do jadłospisu produkty wykazujące działanie prozdrowotne. Dieta przeciwzapalna może być również dietą odchudzającą, wówczas pomoc specjalisty i monitorowanie diety jest niezbędne aby była wartościowa i przyniosła pożądane rezultaty.


                                                                                                                                                                            

Zacznij zdrowe i skuteczne odżywianie, oparte na indywidualnie dobranych dietach.

Czekamy na Ciebie w Poradni Dietetycznej Vital w Rzeszowie.

Zapraszamy!

Autor tekstu: mgr Agata Wąsacz 

dietetyk Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij