kwasy epa
Omega 3 EPA
26 listopada 2020
otyłość psychologiczna
Otyłość problem psychologiczny
13 grudnia 2020
Pokaż wszystkie

Dieta przy przeziębieniu i infekcji

dobra dieta na przeziębienie
 
 

Jaka dieta podczas przeziębienia?


Sezon jesienno-zimowy to czas kiedy nasza odporność zostaje wystawiona na próbę. Jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje, częściej się przeziębiamy a nawet zapadamy na różnego rodzaju choroby wirusowe. W przypadku przeziębienia i grypy nasz organizm sam musi uporać się z patogenami, ponieważ te dolegliwości nie poddają się antybiotykoterapii. Wówczas z pomocą może przyjść odpowiednio skomponowana dieta, która przyspieszy proces kuracji oraz wzmocni organizm.

W trakcie choroby wirusowej oprócz złego ogólnego samopoczucia oraz braku apetytu występuje także gorączka

Podczas wzrostu temperatury następuje zwiększenie zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu. Wiele osób podczas choroby traci chęci do jedzenia co skutkuje ubytkiem masy ciała. Aby przeciwdziałać temu procesowi powinniśmy postarać się jeść mniejsze porcje jednak zdecydowanie częściej. Podczas stanu chorobowego tracimy również dużo więcej płynów, dlatego bardzo ważne jest ich uzupełnianie, czyli wypijanie co najmniej 8 szklanek płynów dziennie (w przypadku niemowląt do roku- 30-60 ml co godzinę, u dzieci powyżej roku-90-120 ml co godzinę).


Jak wzmocnić układ odpornościowy


By skutecznie wzmocnić układ odpornościowy oraz skrócić czas trwania choroby należy spożywać posiłki które przede wszystkim dostarczą nam odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, będą wspomagały rozrzedzanie zalegającej wydzieliny oraz takie, które ze względu na często występujący ból gardła łatwo będzie skonsumować. Podstawowym makroskładnikiem odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest białko. Jego dobrym źródłem są: chude mięso drobiowe, wołowe, ryby, produkty mleczne oraz rośliny strączkowe. W trakcie choroby należy szczególnie zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie. Kolejnymi ważnymi związkami, które należy dostarczać naszemu organizmowi podczas dolegliwości chorobowych są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stymulujące układ immunologiczny. Bogactwem kwasów omega-3 są przede wszystkim ryby morskie, m.in.: halibut, makrela, łosoś, sardynki a także awokado oraz olej lniany. Kwasy omega-6 z kolei zawarte są głównie w olejach, m.in.: oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, rzepakowym, słonecznikowym, pestkach dyni i słonecznika oraz orzechach.

Spośród witamin szczególnie ważne znaczenie w trakcie okresu choroby mają: witamina C, E, D oraz A.

dieta przy przeziębieniu i infekcji

Jakie witaminy i minerały przyjmować w czasie przeziębienia


By skutecznie wzmocnić układ odpornościowy oraz skrócić czas trwania choroby należy spożywać posiłki które przede wszystkim dostarczą nam odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, będą wspomagały rozrzedzanie zalegającej wydzieliny oraz takie, które ze względu na często występujący ból gardła łatwo będzie skonsumować.

Białko i Kwasy Omega 3
Podstawowym makroskładnikiem odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest białko. Jego dobrym źródłem są: chude mięso drobiowe, wołowe, ryby, produkty mleczne oraz rośliny strączkowe. W trakcie choroby należy szczególnie zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie. Kolejnymi ważnymi związkami, które należy dostarczać naszemu organizmowi podczas dolegliwości chorobowych są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stymulujące układ immunologiczny. Bogactwem kwasów omega-3 są przede wszystkim ryby morskie, m.in.: halibut, makrela, łosoś, sardynki a także awokado oraz olej lniany. Kwasy omega-6 z kolei zawarte są głównie w olejach, m.in.: oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, rzepakowym, słonecznikowym, pestkach dyni i słonecznika oraz orzechach.
jaka dieta przy przeziębieniu
Witaminy
Spośród witamin szczególnie ważne znaczenie w trakcie okresu choroby mają: witamina C, E, D oraz A. Witamina C jako silny przeciwutleniacz przyjmowana regularnie przez dłuższy czas może złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Jej duże ilości znajdują się np. w czerwonej papryce, natce pietruszki, brokułach, czarnej porzeczce, kiwi, malinach, truskawkach, pomarańczach. Witamina E również jest antyoksydantem i silnym immunostymulatorem wspomagającym proces leczenia. Jej źródła to przede wszystkim oleje roślinne, nasiona oraz orzechy. Witamina D odpowiedzialna jest za wzmacnianie aktywności makrofagów, które neutralizują patogeny chorobowe. Bogactwem tego składnika są ryby, produkty mleczne oraz jaja. Witamina A również wzmacnia aktywność komórkową, czyli wykazuje działanie fagocytarne. Jej źródłem są produkty mleczne, jaja, ryby, masło oraz warzywa, m.in.: marchew, czerwona papryka, botwina, pomidor, sałata i owoce tj.: brzoskwinia, mango, melon, wiśnie, arbuz.
dieta na odporność
Związki Mineralne

Nieodzownymi składnikami diety są także związki mineralne. Wśród tych które mają kluczowe znaczenie podczas choroby wymienia się: żelazo, selen oraz cynk. Żelazo odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych, dostarczając tlen do komórek. Jego spore ilości można znaleźć przede wszystkim w podrobach, żółtkach jaj, roślinach strączkowych takich jak fasola, bób, soczewica, niektórych warzywach: szpinaku, botwinie, natce pietruszki oraz orzechach i nasionach. Innym ważnym minerałem, wspomagającym produkcję przeciwciał jest selen. Źródłem tego pierwiastka są: orzechy brazylijskie, tuńczyk, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz mięso. Duże znaczenie podczas procesu leczenia ma cynk, który odpowiada za stymulację podziału komórek odpornościowych. Znajduje się w żywności takiej jak: mięso, szpinak, orzechy oraz kakao. Oprócz wymienionych produktów, jedną z potraw odnoszącą sukces w tego typu dolegliwościach jest rosół. Kurczak jest bogatym źródłem cysteiny-aminokwasu rozrzedzającego wydzielinę zawartą w płucach oraz nosie. Ciepły bulion nawilża także górne drogi oddechowe, zwalcza zapalenie gardła oraz zapobiega odwodnieniu. Innym, dobrze znanym wszystkim płynem jest herbata. Wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne, łagodzi ból gardła oraz upłynnia zalegającą wydzielinę.
co jeść w czasie przeziębienia

Podsumowanie


Dieta przy przeziębieniu i infekcji to niezmiernie ważny czynnik wpływajacy na przebieg choroby. Gdy dopadnie nas choroba lub złe samopoczucie, zadbajmy o odpowiednio zbilansowaną dietę, obfitującą w wyżej wymienione składniki pokarmowe oraz prawidłowe nawodnienie. Dzięki temu wzmocnimy nasz organizm, złagodzimy objawy chorobowe oraz przyspieszymy proces leczenia i rekonwalescencji. Pamiętajmy o komponowaniu różnorodnych, kolorowych posiłków, wybierajmy produkty naturalne i rezygnujmy z tych wysokoprzetworzonych.

 

Autor tekstu:  inż. Martyna Szałankiewicz

dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij