Bardzo często na portalach poświęconych zdrowemu odżywianiu czytamy, że w trosce o swoje zdrowie powinniśmy stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym.
Czy ma to sens i dlaczego?
Zacznijmy od tego co to jest indeks glikemiczny. Jest to parametr, który określa wzrost stężenia poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu pokarmu zawierającego 50g węglowodanów w porównaniu do spożycia czystej glukozy.
Zgodnie z definicją możemy podzielić go na trzy kategorie: niski indeks glikemiczny <50, średni indeks glikemiczny IG 50 – 70, wysoki indeks glikemiczny 70 <.
Indeks glikemiczny to wskaźnik który może być lekko mylący. Na wartość indeksu konkretnego produktu może mieć wpływ kilka czynników i powodować jego zmianę.
Mówiąc o indeksie glikemicznym nie sposób nie wspomnieć również o ładunku glikemicznym, który określa zwartość węglowodanów przyswajalnym w zjedzonej porcji pożywienia. Ładunek glikemiczny jest bardziej dokładnym pojęciem. Warto pamiętać, że posiłek który będzie zawierał wszystkie składniki pokarmowe będzie miał zdecydowanie niższy ładunek glikemiczny niż ten który zawiera tylko węglowodany.
Przede wszystkim taka dieta musi spełniać założenia zdrowego odżywiania. Powinna zawierać 4 – 5 posiłków niewielkich objętościowo zjadanych co 3 – 4 godziny.
Ważne jest nawodnienie czyli przyjmowanie ok 1,5 do 2 l płynów dziennie. Spośród produktów zbożowych należy wybierać razowe, z grubego przemiału.
Należy pamiętać, że połowę tego co jemy powinny stanowić warzywa i owoce . Natomiast warzyw powinno być 2 razy więcej niż owoców. Kierując się wyborem owoców powinny to być te które cechują się niskim indeksem glikemicznym. Na stronach internetowych znajdziemy mnóstwo tabel, które szeregują produkty pod względem IG. Do codziennego komponowania posiłków należy wybierać te, które należą do grupy niskiego IG (IG<50) a sporadycznie te o średnim (IG 50- 70). Te produkty zaś, które cechują się wysokim IG powinny zostać wykluczone lub ograniczone do minimum.
W jadłospisie powinny zostać również uwzględnione zdrowe tłuszcze zawierające NNKT, które korzystnie wpływają na zdrowie a stanowiąc dodatek do posiłku obniżą jego ładunek glikemiczny.
Aby dieta miała niski indeks glikemiczny powinniśmy wykluczyć produkty, których indeks glikemiczny wynosi więcej niż 70. Będą to głownie cukry proste czyli np.: owoce typu banan, suszone owoce, duszone daktyle, białe pieczywo, pieczywo półcukiernicze, pieczywo cukiernicze, słodycze, miód, dżemy, płatki śniadaniowe, gotowe dosładzane mieszanki musli, biały ryż, kasza kuskus, produkty oczyszczone i wysoko przetworzone. Wszystkie wymienione produkty nie mogą być elementami diety o niskim IG.
Celem stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym jest przeciwdziałanie drastycznemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
W związku z tym taka dieta ma zastosowanie w insulinooporności, stanach przedcukrzycowych, cukrzycy czy cukrzycy ciążowej. Jest także korzystna dla osób zdrowych. Powoduje ustabilizowanie gospodarki węglowodanowej a w konsekwencji ułatwia utrzymanie homeostazy organizmu. Dietę o niskim indeksie zaleca się również osobom cierpiącym na trądzik, kobietom z PCOS lub endometriozą.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym i kto powinien ją stosować, skontaktuj się z nami.
Sprawdź: usługi dietetyczne i cenniki poradni dietetycznej.
Wybierz dla siebie dietetyka spośród naszych dietetyków w Rzeszowie i Przemyślu.
Skorzystaj z profesjonalnych usług dietetycznych stacjonarnie lub online: konsultacja dietetyczna online.
Autor tekstu: mgr Patrycja Korda
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.