zawartość żelaza
Rola Żelaza w Organizmie
1 grudnia 2021
spadek wagi u kobiety o 11 kg
Zmiana Masy Ciała u Kobiety o 12 kg
14 grudnia 2021
Pokaż wszystkie

Fleksitarianizm

zalety fleksitarianizmu

Fleksitarianizm to stosunkowo nowy nurt w żywieniu, który powstał w 2014 roku. Jego głównym założeniem jest ograniczenie spożycia mięsa.
W przeciwieństwie do wegetarianizmu, fleksitarianie dopuszczają okazyjne spożywanie wyrobów mięsnych.
Fleksitarianizm nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa. Wiadome jest, że produkt ten to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Ponadto dostarcza witaminy B12, która jest często składnikiem niedoborowym u wegetarian, a także żelaza które jest elementem składowym krwi. Jego niedobór może prowadzić do anemii, uczucia zmęczenia, senności oraz wypadania włosów i łamliwości paznokci.


fleksitarianizm

Popularność fleksitarianizmu

Fleksitarianizm – dlaczego zyskał aż taką popularność? Czynnikami wpływającymi na popularność fleksitarianizmu jest rosnąca świadomość konsumentów. Mając na uwadze wszystkie zalety związane ze spożyciem mięsa, nie można jednak nie podkreślić, że częste spożywanie czerwonego mięsa prowadzić może do rozwoju chorób sercowo – naczyniowych a także nowotworu jelita grubego czy cukrzycy typu 2. W czerwonym mięsie znajdują się spore ilości aminokwasów siarkowych, które w ludzkim organizmie są przekształcane do homocysteiny. To z kolei jest związek, który w nadmiernej ilości powoduje zmniejszenie elasyczności naczyń, uszkodzenie ścian nabłonka, pojawienie się stanu zapalnego a także zwiększenie ryzyka powstania zakrzepów. Ponadto może powodować wady cewy nerwowej u płodu.
Innym czynnikiem, który wpływa na ograniczenie spożycia mięsa są względy etyczne lub ekologiczne. Z tych pobudek mięso ogranicza się do minimum po to aby mimo wszystko dostarczać do organizmu cenne witaminy i minerały ale również mieć realny wpływ na środowisko i zatroszczyć się o swoje sumienie. Wśród fleksitarian głównymi czynnikami mającymi wpływ na prowadzenie diety ograniczającej mięso są zazwyczaj grupa społeczna do której przynależą, wzorce rodzinne, nawyki, kultura (tradycje, religia) i kontekst (miejsce, czas i towarzystwo związane z jedzeniem).


Zalety fleksitarianizmu


  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy typu II lub nowotworów jelita grubego
  • zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego
  • poprawa funkcjonowania układu pokarmowego
fleksitarianizm zalety

Główne założenia fleksitarianizmu


elastyczny wegatianizm

Głównymi założeniami fleksitarianizmu jest brak sztywno określonych zasad, co do całkowitego ograniczenia, któregoś produktu lub grupy produktów. Podstawą jadłospisu fleksitarian są warzywa i owoce, razowe produkty zbożowe, a także nabiał, jajka. Pojawiają się również posiłki zawierające ryby oraz mięso. Dzięki większemu spożyciu warzyw i owoców oraz produktów zbożowych z pełnego przemiału zwiększa się spożycie witamin i minerałów a także błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę czynności jelit oraz ułatwia wypróżnienia. Flekistarianie sięgają częściej również po alternatywne źródła białka, przez co urozmaicają dietę oraz dostarczają minerałów takich jak magnez, wapń czy fosfor. Dodatkowo ograniczenie spożycia mięsa wpływa na niższą energetyczność diety, a co za tym idzie ułatwia redukcję masy ciała. Dzięki temu zapobiega rozwojowi nadwagi i otyłości, która obecnie staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku .

 

 


 
 

Jeśli zastanawiasz się, czy fleksitarianizm jest dla Ciebie odpowiednią dietą i masz jeszcze obawy czy samodzielnie możesz zdecydować się na taką formę odżywiania, skontaktuj się z nami.

Nasz dietetyk z pewnością pomoże podjąć Ci decyzję i zaproponuje dietę, która będzie dopasowana do Twoich indywidulanych potrzeb. Poznaj naszą pełną ofertą usług i skorzystaj z naszej szerokiej oferty usług dietetycznych.

Zapraszamy również na konsultacje dietetyczne online, podczas których nasi dietetycy i psychodietetycy pomogą Ci zrealizować Twój cel, jakim jest skuteczne i szybie odchudzanie.

Zapraszamy na spotkanie z dietetykiem w Rzeszowie lub Przemyślu oraz na wizyty dietetyczne online.

 


Autor tekstu:  mgr Patrycja Korda

dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij