Jak obniżyć cholesterol – to pytanie dotyczy sporej grupy osób we wspóołczesnym świecie. Jak dowodzą liczne badania w Polsce już około 61% osób boryka się z podwyższonym poziomem „złego cholesterolu”. Dane te są alarmujące, ponieważ nieleczona hipercholesterolemia prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych, jak np. udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.
W Polsce już około 61% osób boryka się z podwyższonym poziomem „złego cholesterolu
Na podwyższony poziom cholesterolu szczególnie narażone są osoby: z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową, z cukrzycą, z nadciśnieniem tętniczym, palące papierosy, z nadmierną masą ciała, z przewlekłą chorobą nerek oraz osoby po 50 roku życia.
W walce z hipercholesterolemią oprócz farmakoterapii bardzo korzystne efekty przynosi odpowiednio zbilansowana dieta i zmiana nawyków żywieniowych. Jedną z podstawowych zasad jest ograniczenie spożycia tłuszczy zwierzęcych, czyli produktów takich jak: smalec, boczek, tłuste rodzaje mięs, tłuste wędliny, podroby, pasztety, tłuste produkty mleczne, np. pełnotłuste mleko, śmietana, sery żółte, sery pleśniowe, sery podpuszczkowe.
W Polsce Jedną z podstawowych zasad walki z wysokim cholesterolem jest ograniczenie spożycia tłuszczy zwierzęcych,
Ważnym aspektem jest również rezygnacja z żywności będącej źródłem tłuszczów trans, które mają działanie rakotwórcze, czyli m.in. produktów takich jak: dania typu fast food, potrawy smażone, żywność wysokoprzetworzona, słodycze, słone sklepowe przekąski.
Według badań najkorzystniejsze efekty w obniżaniu poziomu złego cholesterolu przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej. Podstawą tego modelu żywienia jest spożywanie jak największej ilości różnorodnych, świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb oraz owoców morza, chudych rodzajów mięs, chudych produktów mlecznych oraz dobrej jakości oliwy.
Produkty te stanowią bogactwo m.in. składników takich jak:
Podsumowując, podwyższony poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju bardzo poważnych chorób, które mogą zagrażać naszemu życiu. Dzięki wprowadzeniu zasad diety śródziemnomorskiej oraz ograniczeniu stosowania niektórych produktów może udać nam się znacząco poprawić nasz profil lipidowy. Należy o niego zadbać by móc w pełni cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz kondycja zdrowotną.
Jeśli masz problem z wysokim cholesterolem i chcesz za pomocą diety obniżyć jego parametry, postaw na zdrową kuchnię i zmień swoją dietę. Jeśli nie wiesz, jak ułożyć dietę, aby skutecznie walczyć z wysokim cholesterolem, skontaktuj się z nami i poznaj naszą pełną ofertą i cenniki poradni dietetycznej.
Zapraszamy na wizyty do naszych dietetyków w Rzeszowie i Przemyślu oraz na konsultacje dietetyczne online.
Autor tekstu: mgr Martyna Szałankiewicz
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.