Pod lupą – lunche
30 grudnia 2019
dietetyk rzeszow
Dietetyk sportowy
14 stycznia 2020
Pokaż wszystkie

Leczenie Otyłości

leczenie otyłosci

Czy leczenie otyłości to konieczność ?

Otyłość i nadwaga stanowią globalny problem zdrowotny. W Polsce nadwagę ma około 28% kobiet i 40% mężczyzn, a otyłość występuje u 16-20% dorosłych obu płci. Ale tak naprawdę kiedy możemy mówić z otyłości i jak sobie z nią radzić?
O nadwadze lub otyłości możemy mówić gdy nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, przekłada się na zwiększoną masę ciała. Pierwszym etapem odkładania się nadwyżki energii w postaci tkanki tłuszczowej jest nadwaga. Często może ona prowadzić do zagrażającego zdrowiu i życiu stanu jakim jest otyłość. Głównym wskaźnikiem służącym do diagnozowania nadwagi lub otyłości jest wskaźnik BMI (Body Mass Index). BMI to prosty wzór matematyczny, który pozwala oszacować, czy nasza masa ciała jest proporcjonalna do wzrostu.

otyłość

BMI = M/W2

M – masa ciała w kilogramach

W – wzrost w metrach (podniesiony do kwadratu)

Zakresy wartości wskaźnika BMI

<18,5 – niedowaga

18,5 – 24,9 – wartości prawidłowe

25 – 29,9 – nadwaga

30 – 34,9 – otyłość I stopnia

35 – 39,9 – otyłość II stopnia

> 40 – otyłość III stopnia



Wskaźnik BMI jest jednak mocno niedokładny. Nie pokazuje bowiem samej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie, a to z kolei głównie ona powoduje problemy zdrowotne. Znacznie lepszą metodą określenia nadwagi, czy otyłości jest metoda BIA (bioelectrical impedance analysis), czyli bioimpedancja elektryczna. Pozwala ona dokładnie określić zawartość tkanki tłuszczowej, w tym oszacować jej rozmieszczenie na poszczególnych partiach ciała. Do wykonywania takiego pomiaru służy Analizator składu ciała (urządzenie dostępne w gabinetach dietetycznych, niektórych siłowniach, klubach fitness). Normy zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie różnią się w zależności od wieku. Natomiast przyjmuje się, że dla kobiet powinny być to wartości niższe niż 30%, a dla mężczyzn niższe niż 20%.

W przypadku określania otyłości warto zwrócić uwagę na szczegółowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Wyróżniamy bowiem dwa typy otyłości:

  • typ brzuszny (androidalny, typ ,,jabłko’’) – charakteryzuje się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej głównie w okolicy brzucha; wiąże się z większym ryzykiem rozwoju chorób naczyniowo-sercowych, czy niektórych nowotworów;
  • typ pośladkowo-udowy (gynoidalny, ,,typ gruszka’’) – tkanka tłuszczowa zgromadzona głównie w okolicy pośladków i bioder; dużo częściej występująca u kobiet niż u mężczyzn.

Znacznie bardziej niebezpieczny dla zdrowia jest typ brzuszny. Wiąże się on bowiem ze zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej wisceralnej. Jest to tkanka tłuszczowa wokół narządów wewnętrznych m. in. wokół wątroby, trzustki czy serca. Otłuszczenie narządów na wysokim poziomie sprzyja występowaniu wielu chorób np. nadciśnienia, miażdżycy, czy zespołu metabolicznego.

jak walczyć z otyłością



Leczenia otyłości ogólne zasady

W terapii leczenie otyłości stosuje się zarówno metody zachowawcze jak i chirurgiczne. Do leczenia zachowawczego zaliczamy odpowiednią zmianę żywienia, zwiększenie lub wprowadzenie aktywności fizycznej oraz wsparcie psychologiczne. Jeśli otyłość jest już bardzo zaawansowana, zagrażająca życiu pacjenta, lekarz może podjąć decyzję o zastosowaniu leczenia chirurgicznego, tj. na przykład zmniejszenie żołądka lub wyłączenie części jelita cienkiego z procesów wchłaniania. Leczenie chirurgiczne jest już jednak bardzo poważną ingerencją, która wprowadzania jest gdy leczenie zachowawcze nie przynosi efektów.

Zmiana sposobu żywienia powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta. W każdym przypadku należy na początku zalecić pacjentowi wykonanie badań (morfologia, glukoza, lipidogram oraz TSH). Pozwalają one ocenić stan zdrowia pacjenta. W kolejnym etapie leczenia otyłości powinno przeprowadzić się dokładny wywiad zdrowotny i żywieniowy oraz wykonać analizę BIA. Po określeniu ilości tkanki tłuszczowej o jaką należy zredukować masę ciała można przystąpić do ustalenia indywidualnej diety. Dieta taka musi uwzględniać odpowiednią ilość kalorii, dlatego też w każdym przypadku dieta wygląda nieco inaczej (oczywiście zasady zdrowego żywienia się nie zmieniają). W przypadku zastosowania odpowiedniej diety redukcyjnej należy spodziewać się spadków masy ciała o około 0,5-1 kg tygodniowo. Takie tempo chudnięcie jest bezpieczne dla naszego zdrowia oraz zabezpiecza przed pojawieniem się efektu jo-jo.

W przypadku bardzo zaawansowanej otyłości często występują jednocześnie inne choroby np. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, zespół policystycznych jajników, insulinooporność, niedoczynność tarczycy, Hashimoto. W takim przypadku leczenie żywieniowe wymaga uwzględnienia dodatkowych zaleceń, w tym określenia listy produktów zalecanych oraz przeciwskazanych.

W leczeniu otyłości nie można zapominać także o aktywności fizycznej. Należy ją wprowadzać ostrożnie (szczególnie jeśli wcześniej nie było jej w ogóle). Według Światowej Organizacji Zdrowie WHO już 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej w ciągu dnia wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca o około 30%, cukrzycy o 27%, a ryzyko raka piersi lub jelita grubego o 21-25%. Ponadto, ruch obniża ryzyko udaru mózgu, nadciśnienia czy depresji. Dzięki regularnej aktywności fizycznej spada zawartość cholesterolu we krwi, co w dużym stopniu eliminuje ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

leczenie otylosci



Leczenie otyłości dietąPodstawowe zasady

  1. Uwzględnienie deficytu energetycznego, wprowadzenie diety redukcyjnej o ujemnym bilansie energetycznym.
  2. Odpowiednie dostosowanie zawartości makroskładników w diecie – czyli odpowiednie proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów.
  3. Wprowadzenie regularności posiłków. Powinny być one spożywane 4-5 razy dziennie, co około 3 godziny.
  4. Wybór produktów o niskim indeksie gimnicznym, po spożyciu których będzie następował stopniowy wzrost glukozy we krwi np. pełnoziarniste pieczywo, ciemne kasze, ryż brązowy, surowe warzywa, nabiał.
  5. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, tłuste śmietany) i wprowadzenie olejów roślinnych (olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy) oraz oliwy z oliwek.
  6. Spożywanie produktów o mniejszej gęstości energetycznej, które będą obniżały łaknienie oraz ułatwiały redukcje masy ciała. Do takich produktów zaliczamy na przykład te o dużej zawartości wody tj. warzywa i owoce.
  7. Odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego. Dieta bogata w ten składnik daje większe uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu, poprawia wrażliwość komórek na insulinę oraz wspiera gospodarkę węglowodanową w organizmie. Produkty bogatobłonnikowe to m.in. otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa.
  8. Wprowadzenie produktów mlecznych bogatych w wapń (Ca). Dieta bogata w wapń wpływa na hamowanie wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Zaleca się spożywanie 3-4 porcji produktów mlecznych w ciągu dnia.
  9. Odpowiednia podaż płynów. Zaleca się wypijanie min. 1,5-2l płynów w ciągu dnia.
  10. Wybieranie właściwych technik kulinarnych: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, ewentualnie grillowanie.
dietetyk rzeszów



Jak rozpocząć leczenie otyłości ? Najlepszym sposobem podjęcia walki z otyłością jest zgłoszenie się do specjalisty, czyli do dietetyka klinicznego. Dostaniemy od niego nie tylko wsparcie merytoryczne (ustalenie diety i aktywności fizycznej), ale również psychologiczne, które jest równie ważne jak sama dieta.



Autor tekstu: mgr Dorota Cieśla 

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij