Metoda ta powoduje utlenianie tłuszczy, ale i tak jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Warto dodać, że zmianie nie ulega zawartość białka, które jest na stałym poziome. Nie oczkujmy również, że produkty po rozmrożeniu będą mieć taką samą konsystencję jak ich świeża postać.
Jak powinien wyglądać proces mrożenia?
Produkty, które chcemy zamrozić powinny być jak najszybciej schłodzone w temperaturze od -20°C do -40°C i utrzymywane w temperaturze -18°C podczas całego przechowywania. Dzięki temu produkt zostanie dobrze utrwalony i nie dopuścimy do rozwoju ciężkich drobnoustrojów powodujących zatrucie pokarmowe. Szybko przeprowadzony proces mrożenia i utrzymanie temperatury stałej może ograniczać do minimum utratę składników mineralnych.
Czynniki wpływające na jakość produktów poddanych mrożeniu:
Dlaczego powinno się mrozić produkty?
Proces ten hamuje utratę składników odżywczych i witamin (stała zawartość A, E, karotenoidów, składników mineralnych i błonnika), ponadto nie zmienia się potencjał antyoksydacyjny, a niektóre produkty takie jak szpinak, czy jagody po zamrożeniu maja więcej witaminy C.
Które produkty nie powinno się mrozić?
Ile przechowywać mrożone produkty?
Postępująca technologia zamrażarek powoduje, że czas mrożonych produktów znacznie się wydłuża. Dlatego bardzo ważne jest aby dokładnie sprawdzać na stronach producenta lub w instrukcjach obsługi, jaka temperatura będzie powodowała wydłużenie okresu mrożenia, danych produktów.
Patent na mrożonki!
Na pewno większość z nas zastanawia się jak dobrze wybrać mrożone m.in. owoce, czy warzywa w sklepie. Mamy dla was kilka ciekawych rozwiązań. Na pewno wybieraj mrożonki:
Produkty raz zamrożone nie można zamrozić ponownie, gdyż może to powodować rozwijanie się drobnoustrojów. Unikaj również mrożonek sprzedawanych na wagę, gdyż temperatura zamrożenia ulega zmianie. Najlepiej mrozić produkty, które sami zebraliśmy w sezonie letnim i wykorzystamy w miesiącach zimowych.
Reasumując proces mrożenia pomimo swoich kilku wad pozostaje jednym z najlepszych rozwiązań kulinarnych!
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.