Słodycze, czyli największy grzech dietetyczny
19 lutego 2020
Pod lupą dietetyka – jogurty owocowe do picia
16 marca 2020
Pokaż wszystkie

Mrożenie, czyli jak przydłużyć trwałość produktów

W okresie zimowym, gdzie nie możemy dostać większości świeżych warzyw, jesteśmy zmuszeni do sięgnięcia po produkty mrożone. Wokół tej obróbki narosło wiele niedomówień o utracie  witamin, składników mineralnych oraz naturalnych walorów smakowych – a jak jest na prawdę?

Metoda ta powoduje utlenianie tłuszczy, ale i tak jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Warto dodać, że zmianie nie ulega zawartość białka, które jest na stałym poziome. Nie oczkujmy również, że produkty po rozmrożeniu będą mieć taką samą konsystencję jak ich świeża postać.


Jak powinien wyglądać proces mrożenia?

Produkty, które chcemy zamrozić powinny być jak najszybciej schłodzone w temperaturze od -20°C do -40°C i utrzymywane w temperaturze -18°C podczas całego przechowywania. Dzięki temu produkt zostanie dobrze utrwalony i nie dopuścimy do rozwoju ciężkich drobnoustrojów powodujących zatrucie pokarmowe. Szybko przeprowadzony proces mrożenia i utrzymanie temperatury stałej może ograniczać do minimum utratę składników mineralnych.


Czynniki wpływające na jakość produktów poddanych mrożeniu:

  • Produkty powinny być świeżo zamrażane 
  • Nie można ponownie zamrozić rozmrożonych produktów
  • Opakowanie nie powinno być uszkodzone, wgniecione czy rozerwane
  • W opakowaniu powinno być jak najmniej powietrza
  • Na kupionych mrożonkach powinno się sprawdzać datę przydatności do spożycia, a na domowych zapisywać datę zamrażania
  • Posiłki powinny być podzielone na porcje przed zamrożeniem
  • Rozmrożony produkt powinien wyglądać jak w czasie zamrażania, nie powinien mieć innego koloru
  • Podczas rozmrażania należy sprawdzić, które produkty nadają się do rozmrożenia w mikrofali
  • Dbaj o czystość zamrażalnika, a w razie braku dostawy prądu nie otwieraj go


Dlaczego powinno się mrozić produkty?

Proces ten hamuje utratę składników odżywczych i witamin (stała zawartość A, E, karotenoidów, składników mineralnych i błonnika), ponadto nie zmienia się potencjał antyoksydacyjny, a niektóre produkty takie jak szpinak, czy jagody po zamrożeniu maja więcej witaminy C.



Które produkty nie powinno się mrozić?

  • Jajka – surowe mogą popękać, a ugotowane będą gumowate w smaku
  • Przetwory mleczne – śmietana, jogurt, majonez i serek wiejski podczas rozmrażania rozwarstwią się i będą wodniste
  • Warzywa – np. pomidor, ogórek, seler, rzodkiewka lub sałata będą nieświeże i mało atrakcyjne
  • Owoce – np. melon, arbuz, kiwi, pomarańcza podobnie jak warzywa z dużą zawartością wody stracą swoją jędrność i smak
  • Ugotowany makaron, ryż i ziemniaki – oczywiście te produkty możemy zamrozić, ale ich konsystencja i struktura będzie „ciapowata”





Ile przechowywać mrożone produkty?

Postępująca technologia zamrażarek powoduje, że czas mrożonych produktów znacznie się wydłuża. Dlatego bardzo ważne jest aby dokładnie sprawdzać na stronach producenta lub w instrukcjach obsługi, jaka temperatura będzie powodowała wydłużenie okresu mrożenia, danych produktów.


Patent na mrożonki!

Na pewno większość z nas zastanawia się jak dobrze wybrać mrożone m.in. owoce, czy warzywa w sklepie. Mamy dla was kilka ciekawych rozwiązań. Na pewno wybieraj mrożonki:

  • z najdłuższą data przydatności
  • znajdujące się na dnie zamrażarki
  • w nieuszkodzonym opakowaniu
  • najlepiej nieprzetworzone
  • nie korzystaj z mrożonek na wagę
  • sprawdzaj czy są ZBRYLONE, jeśli tak to mrożonka była rozmrożona i ponownie zamrożona


Pamiętajmy!

Produkty raz zamrożone nie można zamrozić ponownie, gdyż może to powodować rozwijanie się drobnoustrojów. Unikaj również mrożonek sprzedawanych na wagę, gdyż temperatura zamrożenia ulega zmianie. Najlepiej mrozić produkty, które sami zebraliśmy w sezonie letnim i wykorzystamy w miesiącach zimowych.

Reasumując proces mrożenia pomimo swoich kilku wad pozostaje jednym z najlepszych rozwiązań kulinarnych!


Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png


Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij