Menopauza inaczej zwana klimakterium lub przekwitaniem to czas, w którym w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian hormonalnych kończących okres płodności. Wraz z przemianami zachodzącymi w ciele kobiety zmieniają się hormony wydzielane przez układ płciowy, a także następują zmiany w pracy gruczołu tarczycy. Związki te odgrywają niesamowicie ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Wpływają na procesy syntezy i rozpadu tłuszczu, uczestniczą w metabolizmie wapnia co wpływa na kondycję układu kostnego. Wpływają na odczuwanie głodu i sytości. A także regulują przemianę materii oraz termoregulację. Dodatkowym aspektem jest fizjologiczne zwalnianie metabolizmu ludzkiego.
Menopauza może trwać nawet kilka lat!
Wszystkie te zmiany predysponują do rozwoju nadmiernej masy ciała. Co ciekawe u kobiet w okresie menopauzalnym pojawia się ryzyko otyłości typu brzusznego. Badania wykazują, że wraz ze zmniejszeniem się stężenia hormonów żeńskich wzrasta ryzyko nagromadzenia się nadmiernej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. W związku z tym warto podkreślić, że występowanie otyłości brzusznej może prowadzić do rozwoju wielu chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie, hiperlipidemia. Warto więc zadbać o redukcję masy ciała oraz o prawidłowe odżywanie w trakcie przebiegu menopauzy.
Ze względu na wspomniane wcześniej zmiany metaboliczne zachodzące w kobiecym organizmie proces ten może być utrudniony i spowolniony ale nie jest niemożliwy. W rozpoczynaniu odchudzania należy pamiętać o tym, że kaloryczność diety powinna być niższa. W jej ustalaniu najlepiej skorzystać z pomocy specjalisty, który weźmie pod uwagę wiek oraz występowanie menopauzy.
W przypadku odchudzania w menopauzie kaloryczność diety powinna być niższa.
Dieta redukcyjna nie powinna różnić się zbyt wielu aspektach od diety zdrowego dorosłego człowieka rekomendowanej przez IŻŻ. Podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, które zalecane są jako element każdego posiłku. Produkty tej grupy powinny być połową przyjmowanego posiłku. Warto tu położyć większy nacisk na warzywa, które posiadają znacznie mniej cukrów prostych w stosunku do owoców.
Istotnym elementem są produkty zbożowe z pełnego przemiału. Wśród nich powinny dominować grube kasze, razowe makarony, płatki owsiane oraz otręby. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia proces trawienia, syci na dłużej, zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego a także pomaga w odchudzaniu. Wszystkie te działania wykazują pozytywny wpływ na organizm kobiety znajdującej się w trakcie menopauzy.
Podczas menopauzy pojawia się zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy. Jest to choroba, która atakuje układ kostny i powoduje jego osłabienie. Związane jest to ze zmniejszoną produkcją estrogenów, których zadaniem była ochrona kości przed utratą wapnia. W związku z tym dieta kobiet odchudzających się w trakcie menopauzy powinna zawierać chude produkty nabiałowe, które pokryją zapotrzebowanie na wapń, a jednocześnie nie dostarczą nadmiernej ilości kalorii. Wymienić możemy tu głównie: chude mleko, chudy twaróg, jogurty, kefiry.
Tak więc redukcja masy ciała podczas menopauzy jest możliwa ale wymaga więcej czasu. Pomocy w tym działaniu może udzielić wykwalifikowany specjalista. Warto podjąć współpracę z dietetykiem, który zadba o nasz zdrowie i sprawi,
że efekty będą zadowalające i trwałe.
Jeśli jesteś w okresie klimakterium i masz problem z nadwagą, a chcesz pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, skontaktuj się z nami.
Poznaj naszą pełną ofertą i cenniki poradni dietetycznej.
Zapraszamy na wizyty do naszych dietetyków w Rzeszowie i Przemyślu oraz na konsultacje dietetyczne online.
Autor tekstu: mgr Patrycja Korda
dietetyk kliniczny
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.