PRZYPRAWY WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ JESIENIĄ
25 października 2017
Pod lupą – parówki dla dzieci
20 listopada 2017
Pokaż wszystkie

Okrągła, owalna lub podłużna, czyli…DYNIA

Okrągła, owalna lub podłużna, lekko żółta lub intensywnie pomarańczowa, niewielka lub sięgająca olbrzymich rozmiarów. Kojarzy się z jesienią, jest też symbolem Halloween. Mowa o dyni, na którą sezon trwa w pełni. O tym, dlaczego warto ją włączyć do menu nie tylko jesienią, przeczytacie poniżej.

Właściwości dyni
.

Dynie.1Odmian dyni mamy wiele, ale warzywo to cenimy przede wszystkim za jego wartości odżywcze. Zabarwiony na pomarańczowo miąższ dyni jest bogaty w karotenoidy. Są to barwniki roślinne i silne przeciwutleniacze, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.
β-karoten, którego mnóstwo znajdziemy w dyni, stanowi składnik barwnika wzrokowego, występującego w siatkówce oka, pozwala on prawidłowo widzieć o zmierzchu. Ponadto zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Dynia jest warzywem polecanym osobom z nadciśnieniem z uwagi na dużą zawartość potasu. Zawiera też inne pierwiastki, jak wapń, fosfor, magnez, selen i cynk. Spośród witamin w dyni znajdziemy te z grupy B: B1, B2, PP i C. Dzięki zawartości związków o działaniu przeciwnowotworowym oraz cynku i selenu, dynia może działać wspomagająco na układ odpornościowy, który często ulega osłabieniu w okresie jesienno-zimowym. Warzywo to będzie również dobrym źródłem błonnika pokarmowego- usprawniającego pracę jelit – przeciwdziała zaparciom oraz obniżającego poziom cholesterolu we krwi.

.

pumpkin-seeds-1375500_960_720Dynię cenimy nie tylko za wartościowy miąższ ale też bogate w składniki odżywcze pestki. Są one bardzo dobrym źródłem witaminy E – nazywanej witaminą młodości. Uzupełniają one też dietę o witaminy: A, C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, miedź, cynk i żelazo. Pestki dyni są łatwo dostępnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Z uwagi na wysoką zawartość cynku, po nasiona dyni powinni sięgać mężczyźni, w celu zapobiegania rozwojowi raka prostaty. Pierwiastek ten łagodzi stany zapalne skóry, poprawia wygląd włosów i paznokci.
Dynia należy do warzyw łatwostrawnych i niskokalorycznych. Kawałek dyni o wadze 100g dostarczy jedynie 28 kcal. Warzywo to nie powinno często gościć na talerzach osób z cukrzycą, gdyż indeks glikemiczny (IG) tego warzywa jest wysoki, IG=75 (IG to wskaźnik, który informuje o tym jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu).

Dynia w codziennej diecie

Dynia jest warzywem łagodnym w smaku, dzięki czemu można ją przygotować na słodko, słono, pikantnie i ostro. Nadaje się jako dodatek do gulaszu, mus do ciast i deserów, można z niej przygotować frytki lub pożywną zupę. Do przygotowania potraw z dyni idealnie nadają się takie przyprawy jak: kurkuma, curry, imbir, ostra i słodka papryka czy pieprz cayenne. Warzywo to jest dostępne jesienią, ale nadaje się też do mrożenia, dzięki czemu można nią wzbogacać dietę przez cały rok.  Poniżej przepisy na potrawy z dynią.

.

Zdrowe przepisy z dyni

Gulasz jesienny z dynią (1 porcja): 150g fileta z piersi indyka, ok. 200g dyni, ½ małej papryki czerwonej, ½ marchewki, ½ cebuli, ½ jasnej części pora, ½ opakowania pomidorów krojonych z puszki, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, ¼ szklanki bulionu, kurkuma, oregano sól, pieprz. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, przełożyć na patelnię i smażyć na łyżeczce oleju, podlać bulionem. Pora obrać, pokroić na cienkie paseczki i sparzyć osolonym wrzątkiem. Dynię, paprykę, cebulę, marchewkę pokroić w kostkę. Na patelnię z mięsem przełożyć warzywa (oprócz dyni) i podsmażyć. Do osobnego rondelka wlać pomidory, dodać dynię i dusić do miękkości. Gdy sos pomidorowy się zredukuje, dodać do niego zawartość patelni i całość dusić około 10 minut. Doprawić przyprawami do smaku.

 

Penne z dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami (1 porcja): 70g suchego makaronu pełnoziarnistego penne, 200g dyni, garść liści szpinaku, 4-5 suszonych pomidorków z zalewy, 50g sera feta, ząbek czosnku, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, oregano, sól, pieprz. Makaron ugotować al. dente w lekko osolonej wodzie. Dynię obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Wyłożyć na papier do pieczenie i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut. Na patelni na oliwie podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać pestki dyni i podprażyć. Następnie dorzucić szpinak i dusić aż zwiędnie. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i kawałki dyni. Całość chwilę mieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Podawać z makaronem.

 

Zupa krem z dyni z grzankami (1 porcja): ok. 250-300g dyni, ½ cebuli, ½ marchewki, kawałek imbiru (ok. 1 cm), kilka liści lubczyku, ½ szklanki bulionu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 kromka chleba razowego, 1 łyżka pestek dyni, sól, pieprz. Z dyni usunąć pestki, pokroić ją w kostkę. Cebulę i marchewkę drobno pokroić. Warzywa lekko podsmażyć na oliwie na patelni, dodać starty na tarce imbir. Następnie warzywa podlać bulionem, dodać liście lubczyku i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować do konsystencji kremu. Pieczywo pokroić w kostkę, skropić oliwą, obsypać ziołami i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 10 minut. Grzanki podawać z zupą krem. Wierzch posypać podprażonymi pestkami dyni.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij