ORZECHY – źródło „dobrych” tłuszczy
8 lutego 2018Zdrowe alternatywy słodkich wypieków
28 lutego 2018
Nasiona i pestki są idealnym składnikiem wielu potraw. Często wykorzystujemy je jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek, pieczywa, a także dań obiadowych. Mogą być zamiennikiem słonych przekąsek i stanowić idealną przegryzkę pomiędzy posiłkami. Spośród najbardziej wartościowych, wyróżnić można pestki dyni, nasiona słonecznika oraz sezamu. Wszystkie nasiona cechuje wysoka zawartość tłuszczów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Pestki i nasiona nie tylko dostarczają energii ale też wpływają na poprawę wielu funkcji organizmu.
Pomimo tego, iż nasiona i pestki posiadają podobną wartość odżywczą, wykazują różne działanie na nasz organizm. Przyjrzyjmy się bliżej, czym różnią się one między sobą.
.
Pestki dyni – są cennym źródłem witaminy E, A oraz witamin z grupy B. Obfitują również w luteinę i zeaksantynę – składniki, które wpływają na poprawę wzroku. Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, miedzi i potasu. Spośród porównywanych pestek i nasion, dynia zawiera najwyższą ilość żelaza i magnezu. Może stanowić uzupełnienie diety w żelazo oraz wpływać na poprawę funkcji układu nerwowego, łagodząc skutki stresu i przemęczenia. Z uwagi na wysoką zawartość cynku pestki dyni wzmacniają układ odpornościowy oraz chronią przed rozwojem raka prostaty, dlatego powinny być stałym elementem w diecie mężczyzn. Dodatkowo korzystnie wpływają na wygląd skóry, łagodząc stany zapalne i przyspieszając gojenie się ran. Pestki dyni oprócz witamin i składników mineralnych są dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu wpływającego na poprawę nastroju. Ponadto pestki dyni z uwagi na obecność w nich kurkubitacyny ułatwiają zwalczanie pasożytów bytujących w organizmie. Największą ilość tego związku znajdziemy w świeżych pestkach, w cienkiej warstwie tuż pod powierzchnią błonki. Pestki dyni są przede wszystkim źródłem tłuszczu, ale takiego, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Obfitują one bowiem w tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi, stabilizują ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę układu krążenia. Pestki dyni to także źródło błonnika pokarmowego, usprawniającego pracę jelit.
.
Nasiona słonecznika – w nich zgromadzona jest duża ilość witamin z grupy B. Nasiona słonecznika są jednym z głównych źródeł witaminy E – nazywanej witaminą młodości, o silnym działaniu antyoksydacyjnym. W nasionach słonecznika znajdziemy sporą dawkę wapnia, magnezu oraz potasu. Są źródłem fitosteroli, których regularne spożycie z żywnością skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca i chroni przed rozwojem nowotworów. Nasiona słonecznika charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6. Tłuszcze te spożywane w nadmiernych ilościach wykazują działanie prozapalne i mogą blokować korzystne działanie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. W diecie istotny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, który powinien wynosić 5:1 do 3:1. Dlatego aby zachować go na prawidłowym poziomie, trzeba pamiętać o odpowiednim spożyciu ryb, orzechów, migdałów, nasion lnu, pestek dyni – produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.
Nasiona sezamu – posiadają najwyższą zawartość tłuszczów spośród porównywanych ziaren. Sezam jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu. W sezamie znajduje się spora ilość polifenoli, a na szczególną uwagę zasługuje sezamina. Regularne spożycie tego związku w postaci ziaren zmniejsza ryzyko chorób serca oraz ma znaczenie w zapobieganiu rozwojowi raka piersi u kobiet. Sezam występuje w kilku odmianach. Najbardziej znany jest sezam biały i czarny. Biały sezam ma wyższą zawartość żelaza, z niego pozyskuje się olej sezamowy, natomiast czarny ma wyraźniejszy aromat i większą ilość wapnia. Ziarna sezamu w porównaniu do nasion słonecznika i pestek dyni mają najwyższą ilość błonnika pokarmowego oraz folianów. Te ostatnie biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego oraz systemu nerwowego, są ważnym elementem diety kobiet planujących lub będących w ciąży.
.
Podsumowując, wszystkie wymienione pestki oraz nasiona posiadają podobną wartość energetyczną oraz ilość białka. Nasiona sezamu ze względu na wyższą zawartość tłuszczów mają najwięcej kalorii w 100g. Ziarna te wyróżnia także duża ilość błonnika pokarmowego. O nasionach sezamu powinny pamiętać kobiety w ciąży, z uwagi na wysoką zawartość folianów. Najlepszym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B będą nasiona słonecznika. Posiadają one także najwyższą spośród pozostałych nasion ilość wapnia. Jeśli nasza dieta jest uboga w magnez i żelazo, powinniśmy włączyć do niej pestki dyni, gdyż są najlepszym źródłem tych pierwiastków. Wszystkie pestki i nasiona są wartościowym produktem poprawiającym stan naszego zdrowia, dlatego warto pamiętać o urozmaiceniu i wykorzystywaniu ich w codziennej diecie.
Porównanie wartości odżywczych wybranych pestek i nasion
Wartość odżywcza wybranych nasion w 100g części jadalnych
|
Dynia, pestki
|
Słonecznik, nasiona
|
Sezam, nasiona
|
Energia (kcal)
|
556
|
561
|
632
|
Białko (g)
|
24,5
|
24,4
|
23,2
|
Tłuszcz (g)
|
45,8
|
43,7
|
59,9
|
Kwasy tłuszczowe nasycone (g)
|
8,48
|
4,42
|
6,66
|
Kwasy tłuszczowe jedno- nienasycone (g)
|
14,19
|
8,35
|
18,69
|
Kwasy tłuszczowe wielo- nienasycone (g)
|
20,88
|
28,82
|
21,78
|
Węglowodany (g)
|
18,0
|
24,6
|
10,0
|
Błonnik pokarmowy (g)
|
5,3
|
6,0
|
7,9
|
Witamina E (mg)
|
26,0
|
27,81
|
2,53
|
Tiamina (mg)
|
0,210
|
1,318
|
0,783
|
Ryboflawina (mg)
|
0,320
|
0,263
|
0,447
|
Niacyna (mg)
|
1,7
|
6,97
|
7,5
|
Pirydoksyna (mg)
|
0,1
|
0,6
|
0,79
|
Foliany (µg)
|
60
|
60
|
97
|
Potas (mg)
|
810
|
793
|
387
|
Sód (mg)
|
18
|
3,0
|
13
|
Wapń (mg)
|
43
|
131
|
114
|
Magnez (mg)
|
540
|
359
|
377
|
Żelazo (mg)
|
15,0
|
4,2
|
5,9
|