właściwości odżywcze fasolki
Sezon na fasolkę szparagową
13 lipca 2017
Zbuduj odporność dietą- 6 elementów, które pomogą uniknąć infekcji jesienią.
11 października 2017
Pokaż wszystkie

„Pod lupą” – jogurt truskawkowy

skład jogurtów

Skład jogurtu truskawkowego

Dobry jogurt to taki, który ma krótką listę składników użytych do jego produkcji. Jogurt naturalny może zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych. Aby uzyskać z niego jogurt owocowy wystarczyłby dodatek owoców i cukru. Owoce najlepiej aby były  prawdziwe, nie w formie soku czy aromatu. Cukier jest wykorzystywany do nadania słodkiego smaku, ale warto zwracać uwagę aby jego ilość w produkcie była jak najniższa. Sprawdźmy czy wśród sklepowych półek można znaleźć taki produkt.

 

JOGOBELLAJOGOBELLA truskawkowa skład: mleko, owoce (truskawki i sok truskawkowy z koncentratu), mleko zagęszczone, odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii.

Zawartość cukrów w 100g: 13,8g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 100 kcal

ACTIVIA truskawkowa skład: mleko, cukier, truskawki -8,2%, mleko w proszku odtłuszczone, ACTIVIAbiałka mleka, skoncentrowany sok z czarnej marchwi, substancja zagęszczająca: pektyny, barwnik: karminy, aromat, bakterie jogurtowe (108jtk/g), ActiRegularis, Bifidobacterium.

Zawartość cukrów w 100g: 12,8g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 91 kcal

DANONE
Danone aksamitny jogurt truskawkowy
skład: mleko, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, truskawki 3,6%, fruktoza, skoncentrowane soki z czarnej marchwi i cytryny, buraka, aromat naturalny, żywe kultury bakterii jogurtowych.

Zawartość cukrów w 100g: 12,9g (węglowodanów ogółem)

Wartość energetyczna produktu w 100g: 85 kcal
Jogurt Piątnica

JOGURT TYPU GRECKIEGO z truskawkami PIĄTNICA 0% tłuszczu skład: mleko pasteryzowane, wsad truskawkowy 20% (cukier, truskawki 8%, koncentrat soku cytrynowego, substancje zagęszczające: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus , Lactobacillus bulgaricus.

Zawartość cukrów w 100g: 12g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 76 kcal

JOGURT TYPU GRECKIEGO truskawkowo-poziomkowy PIĄTNICA 2% tłuszczu skład: jogurt, owoce 14,9% (truskawki 13,9%, poziomki 1%), cukier.

zawartość cukrów w 100g: 10g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 90 kcal

 


PIĄTUSPIĄTUŚ
jogurt typu greckiego truskawkowy skład: mleko pasteryzowane, wsad truskawkowy 20% (przecier z truskawek 12%, cukier, błonnik cytrusowy, koncentrat soku z cytryny), żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus , Lactobacillus bulgaricus.

Zawartość cukrów w 100g:  13g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 105 kcal

style=”text-align: left;”>BIO

JOGURT BIO z truskawkami Bakoma skład: mleko pasteryzowane Bio, truskawki 15% Bio, cukier trzcinowy Bio, śmietanka pasteryzowana Bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis

Zawartość cukrów w 100g:  14,5g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 97 kcal

Jakie dodatki są w jogurcie?

  • Cukier i substancje słodzące – jogurty owocowe mają słodki smak, co jest związane z dodatkiem cukru podczas ich produkcji. Wybierając jogurt owocowy warto zwracać uwagę aby oprócz cukru w składzie nie pojawiły się inne substancje słodzące, jak np.: syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza. Im wyższa zawartość cukru i substancji słodzących w produkcie, tym wyższa jego kaloryczność. Nie bez powodu syrop glukozowo-fruktozowy jest uznawany za jedną z głównych przyczyn rozwoju otyłości. Niskie koszty jego produkcji oraz wygoda stosowania sprawiły, że tą substancję słodzącą można znaleźć niemalże w każdym produkcie spożywczym.

  • Barwniki i aromaty – do najczęściej spotykanych należą te pozyskiwane z buraków, czarnej marchwi, karminy czy koszenila – czerwony barwnik otrzymywany z odwłoków owadów. Barwniki i aromaty nadają kolor i zapach jogurtom. Im więcej jest ich w produkcie, tym mniej znajdziemy tam składników naturalnych. Decydujmy się na jogurty „z owocami”, a rezygnujmy z tych „o smaku owocowym”- którym smak nadano poprzez dobór odpowiednich barwników i aromatów.

  • Substancje zagęszczające – np.: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, odpowiadają za właściwą gęstość jogurtu. Jogurt zagęszczony np.: pektynami będzie zawierał mniej wapnia i białka w porównaniu do jogurtu zagęszczonego mlekiem w proszku.

Podsumowując, wszystkie przeanalizowane jogurty owocowe (truskawkowe) charakteryzowały się podobną wartością energetyczną i zawartością cukrów. Większość z nich oprócz podstawowego składu posiadała dodatki soków owocowych, aromatów oraz substancji słodzących. Najlepszy pod względem składu okazał się jogurt typu greckiego z PIĄTNICY 2% tłuszczu. Do jego produkcji zostały użyte 3 podstawowe składniki: jogurt, owoce i cukier. Godny polecenia jest również jogurt BIO z Bakomy oraz PIĄTUŚ jogurt typu greckiego.

Jogurt owocowy można w bardzo prosty sposób przygotować w domu. Do jego wykonania potrzebny będzie:

  • jogurt naturalny – dobrej jakości
  • truskawki świeże lub mrożone
  • cukier trzcinowy lub miód (1 łyżeczka)

Składniki wystarczy zmiksować i jogurt owocowy gotowy.

__

Wprowadzaj odpowiednie i sprawdzone składniki żywieniowe do swojego menu. Zadbaj o prawidłowy dobór produktów przewidzianych dla siebie. Jeżeli nie wiesz w jaki sposób to sprawdzić odwiedź nas w Przychodni Dietetycznej Vital w Rzeszowie. Zdrowa dieta, ułożony odpowiednio spersonalizowany, indywidualny plan żywieniowy dla Ciebie poprzedzamy sprawdzając jak wygląda analiza składu ciała. Dobry dietetyk Rzeszów pomaga realizować założenia w dążeniu do odchudzania, wyszczuplania i zmiany nawyków żywieniowych. Sprawdź naszą ofertę!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij