Pod lupą – parówki „dla dzieci”
20 listopada 2017
NAWADNIANIE W TRAKCIE WYSIŁKU- 5 najważniejszych zasad
25 listopada 2017
Pokaż wszystkie

POD LUPĄ – kontrowersyjne parówki

W dzisiejszym artykule weźmiemy „pod lupę” produkt, którego spożycie i skład budzi wiele kontrowersji, czyli PARÓWKI. Są one bardzo popularne zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Czy jest to produkt, który warto włączać do swojej codziennej diety? Czy istnieją parówki, których skład nie budzi niepokoju? Czy parówki jednego producenta można porównać z parówkami innego?

Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze składem najbardziej popularnych produktów z tej grupy oraz wskazać te, które naszym zdaniem są najlepsze na Polskim rynku.

 

Na co zwracać szczególną uwagę czytając etykiety parówek?

Najważniejszym kryterium, które należy brać pod uwagę podczas oceny poszczególnych produktów jest zawartość mięsa (powinna być jak najwyższa). Analizując etykietę produktów trzeba zwrócić uwagę, czy mięso nie jest oddzielane mechanicznie (tzw MOM). Kolejnym elementem jest dodatek (a raczej jego brak) wzmacniaczy smaku i substancji konserwujących oraz fosforanów. Im krótsza lista składników na etykiecie produktu, tym większa szansa, że produkt ten jest dobrej jakości.

Chcąc ułatwić wybór nasz zespół podjął się wykonania przeglądu najbardziej popularnych parówek oraz tych mniej popularnych, których skład naszym zdaniem jest dobry.

.

 

Berlinki ClassicMorliny Berlinki Classic

Składniki: mięso wieprzowe (71%), woda, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, stabilizatory (difosforany, trifosforany), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), substancja konserwująca (azotyn sodu).

Komentarz: Zawartość mięsa jest stosunkowo niska, wysoka zawartość „zapychaczy” (białko sojowe, białko wieprzowe kolagenowe, skrobia modyfikowana. Dodatkowo w składzie znajdziemy dodatek wzmacniaczy smaku, stabilizatorów oraz substancji konserwujących.

Ocena: Produkt niskiej jakości.

 

 

 

 Tarczyński parówki z szynki PremiumTarczyński parówki z szynki Premium

Składniki: mięso z szynki wieprzowej 97%, woda, skrobia, sól, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, cukier, kwas askorbinowy (E 300), cytryniany sodu (E 331), glutaminian sodu (E 621), octany sodu (E 262), azotyn sodu (E 250).

 

Komentarz: Zawartość mięsa jest bardzo wysoka, natomiast w składzie znajdziemy dużo dodatków, w tym wzmacniaczy smaków i substancji konserwujących.

Ocena: Produkt średniej jakości.

 

Indykpol parówki z indyka klasyczneIndykpol Parówki z indyka klasyczne

Składniki: mięso z indyka 45,4%, mięso oddzielone mechanicznie z indyka 26,3%, woda, tłuszcz drobiowy, substancja zagęszczająca: E1422, sól, regulatory kwasowości: mleczan potasu, octany potasu, białko sojowe, ekstrakty przypraw, aromaty, stabilizatory: E450, E451, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu

Komentarz: Ogólna zawartość mięsa wynosi 71,1%, czyli zawartość mięsa jest stosunkowo niska. Dodatkowo około 1/3 mięsa oddzielana jest mechanicznie, co znacznie obniża jakość produktu. W składzie faktycznie nie znajdziemy wzmacniaczy smaku, ale producent zastosował dużą ilość innych dodatków, które również obniżają jakość produktu. W składzie obecne są substancje zagęszczające, konserwujące, stabilizujące oraz przeciwutleniacze.

Ocena: Produkt niskiej jakości.

.

.

 

Indykpol parówki jedynki classicIndykpol Parówki Jedynki Classic

Składniki: mięso 76,2% (w tym mięso z indyka 59,4%, mięso z kurczaka 8,6%, mięso wieprzowe 8,2%), woda, tłuszcz wieprzowy, regulator kwasowości: mleczan sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, tłuszcz drobiowy, skrobia ziemniaczana, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu

Komentarz: Zawartość mięsa w parówkach Jedynkach kształtuje się na średnim poziomie. Produkt nie zawiera wzmacniaczy smaku ani stabilizatorów. Producent zastosował jednak dodatek tłuszczu wieprzowego i drobiowego oraz dodatek substancji konserwujących.

Ocena: Produkt średniej jakości.

 

 

Tesco Value parówki rodzinneTesco Value Parówki Rodzinne

Składniki: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (39%), skórki z kurcząt, woda, kasza manna (zawiera gluten), skrobia ziemniaczana, sól, białko wieprzowe, przyprawy i ich ekstrakty, cukier, aromaty, hydrolizat białka sojowego, stabilizatory (E450, E451, E452), wzmacniacze smaku (E621, E635), emulgator (E471), przeciwutleniacz (E316), barwnik (E150c), regulator kwasowości (E330), substancja konserwująca (E250).

Komentarz: Jest to produkt, który oprócz bardzo niskiej zawartości mięsa oddzielanego mechanicznie wraz ze skórami i innymi częściami kurcząt, zawiera bardzo dużo „zapychaczy”, stabilizatorów, barwników, oraz substancji konserwujących. Zdecydowanie jeden
z najgorszych produktów dostępnych na rynku.

Ocena: Produkt bardzo niskiej jakości!!

.

.

Drobimex parówki z filetemDrobimex Parówki z filetem

Składniki: mięso z piersi kurcząt – filet (93%), woda, sól, białka mleka, przyprawy, witamina C (E 300), azotyn sodu (E 250)

 Komentarz: Już po długości składu widać, że jest to produkt dobrej jakości. Zawartość mięsa jest na wysokim poziomie. Występuje tylko dodatek jednej substancji konserwującej. Dodatkowo jest to produkt bezglutenowy. Produkt godny polecenia.

Ocena: Produkt dobrej jakości.   

.

.

.

Pikik pure parówki z szynkiPikok Pure Parówki z szynki

Składniki: mięso z szynki wieprzowej (93%), woda, susz z aceroli, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, glukoza, przyprawy, sól, kolagenowe białko wieprzowe

Komentarz: Wysoka zawartość mięsa. Dodatkowo nie ma żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, konserwantów, stabilizatorów, a obecne aromaty są naturalnego pochodzenia. Dodatek suszu z aceroli jest naturalnym przeciwutleniaczem. Produkt jest produktem bezglutenowym.

Ocena: Produkt bardzo dobrej jakości!!

 .

.

 

Podsumowując, z naszej analizy wynika, że niewiele parówek skierowanych dla dorosłych jest dobrej jakości. Najlepiej „pod lupą” wypadły Pikok Pure parówki z szynki oraz Drobimex – parówki z filetem. Produkty, w których zawartość mięsa jest niższa niż 80% oraz zawierają sztuczne dodatki tj. wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory czy barwniki, nie są dobrej jakości i nie powinny znajdować się w naszej diecie. Parówki, które zawierają mięso oddzielane mechanicznie (tzw. MOM) to parówki najgorszej jakości. Dodatkowo warto pamiętać, że parówki to produkty, które mogą znajdować się w naszej diecie w ograniczonych ilościach. Przy zakupie tych wyrobów należy zwracać uwagę na jakość i skład.

Dobierz odpowiednie menu i ustal indywidualny plan żywieniowy dla siebie do swoich potrzeb. Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne dobrane do wysiłku fizycznego, zapotrzebowania twojego organizmu sprawi, że nie będziesz podjadał niepotrzebnie w ciągu dnia. Dobry dietetyk Rzeszów i przychodnia dietetyczna pozwolą realizować Ci skuteczne i szybkie odchudzanie. Zdrowy tryb życia, dieta i wysiłek fizyczny – aktywność fizyczna przyczynią się do trwałego efektu i zmiany sposobu i stylu życia.

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij