sos czosnkowy
Przepis na SOS CZOSNKOWY
11 sierpnia 2016
właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska – „eliksir młodości”
4 września 2016
Pokaż wszystkie

„POD LUPĄ” – Musztarda

musztarda na grilla

Zdrowa musztarda

Sezon grillowy nadal trwa, warto więc przyjrzeć się kolejnemu dodatkowi do potraw z grilla. Tym razem „POD LUPĘ” wzięliśmy musztardę. Głównym składnikiem tego sosu są ziarna gorczycy z tego też względu w wielu językach słowo „musztarda” i „gorczyca” używa się zamiennie. Co ciekawe pierwsza musztarda powstała w Rzymie, wówczas przyprawie tej przypisywano właściwości lecznicze m.in.: pobudzenie trawienia tłuszczy, działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, łagodzenie objawów choroby reumatycznej.
Głównym składnikiem do produkcji musztardy jest gorczyca. Oprócz niej sos ten powinien zawierać ocet, sól, wodę. Na sklepowych półkach można znaleźć kilka rodzajów musztard.

Czym różnią się musztardy?

Przede wszystkim rodzajem użytej gorczycy oraz dodatkami. Wyróżnić można gorczycę białą, czarną oraz sarepską, a dodatki np. miód, chrzan, imbir, mają na celu nadanie musztardzie odpowiedniego smaku.

Wśród najpopularniejszych rodzajów musztard znaleźć można:

  • musztardę stołową – jedna z najbardziej popularnych odmian, posiada łagodny lub lekko pikantny smak;
  • musztardę sarepską – jest wytwarzana z ziaren musztardy sarepskiej, charakteryzuje się średnio ostrym smakiem i widocznym połączeniem ziaren jasnych i ciemnych;
  • musztardę Dijon – często używana w kuchni francuskiej, ma ostry i słony smak, który zawdzięcza użyciu do jej produkcji moszczu winnego;
  • musztardę francuską – większość ziaren gorczycy używanych do jej przygotowania nie jest poddawana mieleniu, a częstym dodatkiem do jej produkcji jest białe wino;
  • musztardę rosyjską – to musztarda bardzo ostra w smaku, wytwarzana z pikantnej odmiany gorczycy.

 

Wiemy już co powinna zawierać typowa musztarda, ale czy producenci najbardziej znanych musztard nie dodają do nich dodatków chemicznych? Oto analiza składu 7 najpopularniejszych musztard.

roleskistolowa

  • Musztarda stołowa ROLESKI skład: woda, gorczyca, cukier, ocet, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, ekstrakt z przypraw
  • Musztarda Dijon KAMIS skład: woda, gorczyca, ocet winny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn potasu00029306

Musztarda francuska DEVELEY skład: woda, gorczyca, ocet winny jabłkowy, cukier, sól, ocet spirytusowy, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

  • Musztarda rosyjska PRYMAT skład: woda, gorczyca biała, ocet spirytusowy, gorczyca czarna, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, ekstrakt z kurkumy
  • Musztarda sarebska KIELECKA skład: woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkuma
  • Musztarda Dijon Bio AUCHAN skład: ocet spirytusowy, gorczyca, woda, sól8995429679134
  • Musztarda imbirowa VITAPOL skład: gorczyca biała i ciemna, woda, imbir (35%), ocet, cukier, sól, przyprawy

Chemia w musztardzie

  • Kwas cytrynowy [E330] – związek otrzymywany syntetycznie, regulator kwasowości, wspomaga aktywność przeciwutleniaczy, jest dodawany jako składnik aromatyczny. Jego zadaniem jest wydłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie rozwoju bakterii, dodatkowo chroni przed zmianą barwy produktu końcowego.
  • Pirosiarczyn potasu [E224] – konserwant i przeciwutleniacz, ma na celu wydłużenie trwałości produktu.
  • Barwnik kurkuma [E100] – jest stosowany jako składnik zmieniający zabarwienie produktu od koloru pomarańczowego, do koloru czerwonobrunatnego

Podsumowując, prawie do wszystkich musztard oddawane są niepożądane dodatki. Najlepsze pod względem składu okazały się musztardy Dijon Bio AUCHAN i imbirowa VITAPOL.

Wybierając ten sos do dań, należy zwracać uwagę na etykiety i skład produktu i szukać takich w których:

  • cukier jest na 4 pozycji lub dalszej
  • zawartość dodatków chemicznych, konserwantów jest  jak najniższa

Musztardę można w prosty sposób wykonać samodzielnie w domu. Do jej przygotowania potrzebnych będzie: 6 łyżek gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej (według uznania), 3 łyżki wody lub białego wina, 1 łyżka octu winnego, ½  łyżeczki soli.

Ziarna gorczycy zmielić przy użyciu blendera i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową musztardę przełożyć do słoiczków i  szczelnie zamknąć. Tak przygotowaną musztardę można przechowywać w lodówce przez 1-2 miesiące.zdrowa musztarda

Dobieraj odpowiednie produkty do swojego Menu. Sprawdzaj co kupujesz i wprowadzasz do swoich posiłków dnia codziennego. Zdrowe odżywianie to podstawa do wyrobienie u siebie prawidłowych nawyków żywieniowych, a tym samym zdrowe odchudzanie, leczenie otyłości, skuteczna kuracja i dieta odchudzająca. Nie wiesz jak się do tego zabrać? Ciągle nie masz czasu? Odwiedź nas w przychodni dietetycznej Vital w Rzeszowie lub w Przemyślu. Nasz dobry dietetyk opracuje dla Ciebie spersonalizowany plan żywieniowy. Indywidualny plan żywieniowy poprzedzony będzie analizą składu ciała. Konsultacja dietetyczna pozwoli dobrać do twojego Menu takie produkty, które naprawdę lubisz i akceptujesz. Od samego początku wychodzimy założenia, że odchudzanie nie musi oznaczać głodówki tylko prawidłowy dobór produktów  do naszego codziennego jadłospisu.

Zobacz też inne zdrowe dodatki na grilla: sos czosnkowy

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij