dieta z tuńczykiem
TUŃCZYK – jego zalety, wady i oczywiście przepis!
25 lutego 2016
OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM I NASIONAMI SŁONECZNIKA
19 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

POD LUPĄ – PIECZYWO

Jak wybierać pieczywo

Kolejny artykuł z cyklu „POD LUPĄ”. Tym razem zajęliśmy się produktem, który większość z nas spożywa codziennie. Stał się on dla nas tak powszechny, że sięgamy po niego odruchowo, nie zastanawiając się nad tym co tak naprawdę jemy! W końcu chleb to chleb…

668b3cb0dd40f570c4c19fdf5b7a3878Ale czy na pewno? Zacznijmy od głównego składnika, czyli mąki. Podstawowe rodzaje mąk używanych do wypieku chleba to mąka pszenna i żytnia.

Mąka pszenna zawiera więcej glutenu niż żytnia. Gluten ten jest również bardziej sprężysty. W mące żytniej gluten nie jest tak sprężysty, a dodatkowo ma dużą zdolność do pochłaniania wody, dlatego chleb żytni ma zbitą strukturę. Oprócz nazwy mąki ważny jest również jej typ.

Typ mąki określa ilość popiołu, czyli składników mineralnych. Oznacza to iż im wyższy typ, tym bardziej wartościowa i bogata w składniki odżywcze mąka. Idąc tym tropem mąka pszenna 450 jest najmniej wartościowa, natomiast najwięcej składników odżywczych zawierają mąki typu 2000 (razowe). Charakteryzują się one również wyższą zawartością błonnika.

Co potrzebujemy do wypieku chleba?

Mąkę, wodę, sól, drożdże lub zakwas.

Znalezienie takiego chleba wcale nie jest proste, a wynika to przede wszystkim z oszczędności. Im więcej sztucznych dodatków i spulchniaczy tym mniej mąki trzeba użyć i tym tańszy mamy produkt.

Jak odróżnić wartościowy chleb od „podróbek” ??

PRAWDZIWE PIECZYWO

PIECZYWO ZAFAŁSZOWANE

Chleb żytni – twarda bita struktura

Chleb pszenny – równomierny miękisz, po naciśnięciu wraca do pierwotnej postaci

Pieczywo „napompowane”, lekkie, po naciśnięciu pozostaje w takiej formie. Można z niego „ulepić kulkę”
Miękisz: zwarty, równomiernie rozłożone pory, brak dużych dziur Miękisz: bardzo miękki, duże dziury
Skórka: twarda, może pękać w charakterystyczny wzór Skórka: gładka, jednolita
Trwałość: oba rodzaje pieczywa twardnieją, a nie pleśnieją. Chleb pszenny czerstwieje szybciej Trwałość: pleśnieje

Jakie triki stosują producenci pieczywa

DSC_1583

Jedną z najczęściej stosowanych sztuczek jest zabarwienie chleba pszennego, żeby wyglądał na „ciemny” czyli w powszechnym rozumieniu zdrowszy. Czego producenci używają do tego zabiegu:

  • Ekstrakt słodowy (ekstrakt jęczmienny, słód jęczmienny) – używany jest jako zamiennik karmelu którego używanie jest zabronione przez Ministra Zdrowia
  • Miód (dodatkowe cukry proste)
  • Melasa buraczana

Pozostałe dodatki jakie można spotkać w składzie pieczywa:

  • Kwas askorbinowy [E300] – dzięki temu składnikowy bochenek chleba rośnie, co daje złudne wrażenie objętości
  • Dioctan sodu [E262] – środek konserwujący, przedłuża świeżość chleba
  • Kwas sorbowy [E200] – środek konserwujący, przedłuża świeżość chleba
  • Guma Guwar [E412] – stabilizator, środek zagęszczający
  • Mąka sojowa – polepszacz, pochłania wodę dzięki czemu bochenek zwiększa swoją objętość i staje się miękki
  • Syrop glukozowy / sztuczny miód– zbędne cukry proste (kalorie)

Dobieraj odpowiednie składniki żywieniowe do swojego menu. Jeżeli będziesz potrzebował pomocy odwiedź nas w przychodni dietetycznej Vital! Dobry dietetyk w Rzeszowie i Przemyślu. Sprawdzony dietetyk  podpowie jak skutecznie się odchudzać, jakich błędów unikać, jak powinna wyglądać kuracja odchudzająca. Sprawdzamy jak wygląda analiza składu ciała, a następnie opracowujemy spersonalizowany – indywidualny plan żywieniowy dla każdego osobno. Nasi dietetycy w Rzeszowie realizują skutecznie odchudzanie dzieci, młodzieży oraz osób starszych, osób z otyłością, osób mających problemy z sercem, osób z dolegliwościami żołądkowymi, innymi zaburzeniami żołądkowymi.

Dietetyk Rzeszów pomoże Ci wypracować prawidłowe nawyki żywieniowe!

Autor tekstu
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij