POD LUPĄ – Płatki śniadaniowe
15 października 2017
PRZYPRAWY WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ JESIENIĄ
25 października 2017
Pokaż wszystkie

POD LUPĄ – Płatki śniadaniowe cz. II

Płatki śniadaniowe dla dzieci

 

W poprzednim artykule z cyklu „pod lupą” analizowaliśmy skład płatków kukurydzianych i fitness, a dzisiaj przyjrzyjmy się płatkom śniadaniowym, które chętnie wybierają na śniadanie dzieci. Są kolorowe, chrupiące i smaczne, ale czy będą elementem dobrze zbilansowanego posiłku? Poniżej skład kilku najchętniej wybieranych płatków śniadaniowych :

Cini minisNestle Cini Minis
skład: mąki (59,4%) [pszenna pełnoziarnista (32,5%), ryżowa], cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforany sodu), emulgator (lecytyny- lecytyna słonecznikowa), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), aromat naturalny, barwnik annato, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina, (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo)
Zawartość cukrów w 100g: 24,8g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,97g
Błonnik w 100g: 5,2g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 418 kcal

 

NesquikNestle Nesquik
skład: maki (66,0%) [pszenna pełnoziarnista (45,4%), kukurydziana, ryżowa], cukier, syrop glukozowy, kakao (6,2%), olej palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%), sól, regulator kwasowości (fosforany sodu), aromat naturalny, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina, (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo)
Zawartość cukrów w 100g: 25,1g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,47g
Błonnik w 100g: 6,3g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 386 kcal

 

.

.

 

Cheerios OutsNestle Cheerious Oats
skład: ziarna zbóż (74,2%) [płatki owsiane pełnoziarniste (63,0%)], mąki pełnoziarniste [owsiana (4,1%, pszenna (4,1%), jęczmienna (2,4%), ryżowa (0,3%), kukurydziana (0,3%), cukier, błonnik owsiany, syrop glukozowy, ekstrakt słodowo-jęczmienny, skrobia pszenna, syrop cukru inwertowanego, sól, miód, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), aromat, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina, (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo)
Zawartość cukrów w 100g: 22,6g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,69g
Błonnik w 100g: 8,5g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 385 kcal

 .

.

Lubella mlekołakiLubella Mlekołaki
skład: mąki 74,2%: pszenna pełnoziarnista 44,6%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop glukozowy, kakao 6,7%, tłuszcz palmowy, sól, aromaty, emulgator: lecytyny (z soi)
Zawartość cukrów w 100g: 27g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,28g
Błonnik w 100g: 8,4g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 377 kcal

 

 

.

.

ChocoszokiChocoszoki muszelki pszenne o smaku czekoladowym
skład: mąki zbóż (60%) [pszenna pełnoziarnista 31%, pszenna, kukurydziana], cukier, syrop glukozowy, kakao (7,1%), olej rzepakowy, sól, cynamon, emulgator lecytyny (z soi), aromat, substancje wzbogacające : witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, tiamina, ryboflawina, witamina B6, witamina B12, kwas foliowy, biotyna, wapń, żelazo
Zawartość cukrów w 100g: 28g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,25g
Błonnik w 100g: 7,5g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 380 kcal

 

.

Sante czekoladoweSante Smart Teens Czekoladowe kuleczki
skład: mąka pełnoziarnista (54%) [pszenna ryżowa], czekolada w proszku (18%) [cukier trzcinowy, kakao], cukier trzcinowy, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, miód (3%), inulina, olej słonecznikowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%), melasa z cukru trzcinowego, sól morska, cynamon, naturalne aromaty
Zawartość cukrów w 100g: 26g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,33g
Błonnik w 100g: 9,8g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 375 kcal

 

 

.

 

.

Dobra kaloria,

Dobra kaloria Chrupiąca pszenica z melasą i migdałami
skład: pszenica ekspandowana (71g*), melasa buraczana (35g*), migdały (5g*)
*masa użyta do wytworzenia 100g gotowego produktu
Zawartość cukrów w 100g: 21g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,05g
Błonnik w 100g: 7,9g

Wartość energetyczna produktu w 100g: 355 kcal

.

.

.

.

*********AKTUALIZACJA*********

B

B

milzu-miód, owies, zytoMILZU płatki zbożowe, żyto, owies, miód
Skład: mąka (mąka żytnia 64%, mąka owsiana 18%), syrop cukrowy, cukier, miód 1%, sól morska
Zawartość cukrów w 100g: 17,2g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,5g
Błonnik w 100g: 10,5g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 349,9 kcal

 

 

 

 

milzu-platki-bioMILZU BIO płatki żytnie
Skład: mąka (mąka żytnia* 79%, mąka owsiana* 20%), sól morska*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Zawartość cukrów w 100g: 0,9g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,6g
Błonnik w 100g: 10,5g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 347,8 kcal

.

.

milzu-platki-bio-kulkiMILZU BIO żytnie płatki zbożowe kulki
Skład: mąka* (mąka żytnia* 58%, mąka owsiana* 15%), syrop cukrowy*, cukier*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5,6%, sól morska*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Zawartość cukrów w 100g: 16,8g
Zawartość soli w 100g: ok. 0,4g
Błonnik w 100g: 10,5g
Wartość energetyczna produktu w 100g: 341,7 kcal

,

,

Dostępne na rynku płatki śniadaniowe dla dzieci posiadają długą listę składników, co wskazuje na to że są to produkty mocno przetworzone. Przypomnijmy jaką rolę pełnią zawarte w nich substancje:

  • Cukier, glukoza, cukier brązowy, cukier trzcinowy, miód, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowy, melasa cukru trzcinowego, melasa buraczana, ekstrakt słodowo-jęczmienny – to substancje słodzące
  • Sól- poprawa smaku
  • Fosforany sodu– to substancje regulujące kwasowość produktu, zapobiegają wysychaniu i zbrylaniu się produktu. Zwiększają również wydajność substancji przeciwutleniających
  • Emulgatory lecytyny, lecytyna słonecznikowa, z soi – pełnią funkcję emulgująca, stabilizującą
  • Olej palmowy, tłuszcz palmowy – jego rolą jest nadanie odpowiednie struktury produktu, zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, częste spożywanie tych składników z żywnością sprzyja rozwojowi nadwagi, otyłości i podnosi poziom „złego” cholesterolu

Czy płatki śniadaniowe są zdrowe

.Podsumowując, większość płatków śniadaniowych dostępnych na sklepowych półkach to produkty mocno przetworzone. Charakteryzują się wysoką zawartością cukrów oraz innych substancji słodzących. Dodatkowo w wielu płatkach śniadaniowych pojawiają się barwniki, aromaty i inne sztuczne dodatki, które są zbędne w diecie zarówno dziecka ja i osoby dorosłej. Większość przeanalizowanych płatków posiadała podobną wartość odżywczą oraz zbliżoną ilość cukrów i błonnika pokarmowego. Najprostszy skład mają płatki śniadaniowe MILZU i Dobra kaloria. W porównaniu do pozostałych płatków, te charakteryzują się najniższą wartością energetyczna i ilością cukrów w 100g. Godne polecenia są płatki śniadaniowe MILZU BIO płatki żytnie. Wykonane wyłącznie z mąki żytniej, owsianej i dodatku soli, pochodzących z gospodarstw ekologicznych, mogą stanowić idealny zestaw na śniadanie. Posiadają znikomą ilość cukrów 0,9g/100g, a dużą ilość płonnika pokarmowego 10,5g/100g, który na dłużej pozostawia uczucie sytości. Aby przekonać do nich najmłodszych smakoszy płatków śniadaniowych, można dodać odrobinę miodu naturalnego lub owocu suszonego. Takie połączenie z pewnością będzie bardziej wartościowym posiłkiem niż to przygotowane z dosładzanych płatków śniadaniowych znanych marek. Płatki śniadaniowe MILZU z miodem, kulki czekoladowe oraz Dobra kaloria, z uwagi na dodatek syropu cukrowego, cukru czy melasy buraczanej, od czasu do czasu mogłyby się znaleźć się w menu najmłodszych.

Jak wybierać płatki śniadaniowe

.

Przy wyborze płatków śniadaniowych pamiętajmy o kilku zasadach:

  • im krótszy skład, tym produkt mniej przetworzony
  • sprawdzajmy na którym miejscu spośród wymienionych składników znajduje się cukier i sól
  • unikajmy płatków śniadaniowy zawierających sztuczne barwniki, aromaty oraz utwardzone tłuszcze roślinne
  • zwracajmy uwagę na ilość błonnika w produkcie, im będzie go więcej, tym lepiej

Domowe płatki śniadaniowe

.Dobrym sposobem na skomponowanie pełnowartościowego posiłku jest stworzenie własnych płatków śniadaniowych poprzez zmieszanie płatków naturalnych np., owsianych, jaglanych, orkiszowych i kukurydzianych z dodatkiem miodu i świeżych lub suszonych owoców. Wówczas mamy pewność, że nasz posiłek nie będzie zawierał zbyt dużej ilości cukrów, a dzięki dodatkowi owoców dostarczymy pewną ilość witamin i składników mineralnych bez wzbogacania żywności.

Dobierz odpowiednie płatki śniadaniowe do własnego menu. Zdrowa dieta to podstawa skutecznego odchudzania i zapobiegania otyłości. Dobry dietetyk Rzeszów pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy, a konsultacja dietetyczna pomoże monitorować wasze zachowania w określonach odcinkach czasu zwłaszcza wtedy kiedy to potrzebne na początku nauki. Analiza składu ciała pomoże opracować to co dla Ciebie najważniejsze – czyli odpowiedni posiłek dnia codziennego.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij