Poprzez cykl artykułów „Pod lupą”, które regularnie pojawiają się na naszym blogu, chcielibyśmy wam pokazać jak ważne jest czytanie etykiet i świadomy wybór produktów spożywczych. Nie tylko kolorowe opakowanie czy okazjonalna cena czyni dany produkt atrakcyjnym, ale przede wszystkim to, co znajduje się w środku. Czy robiąc zakupy zwracacie uwagę na:
-
skład? Im krótsza lista składników użytych do produkcji wyrobu spożywczego tym produkt mniej przetworzony, a dla nas bardziej wartościowy
-
kolejność wymienianych składników do produkcji żywności? Substancja która jest wymieniona jako pierwsza, znajduje się w największych ilościach w produkcie.
-
obecność środków konserwujących, sztucznych barwników, aromatów? Najlepiej unikać takich artykułów spożywczych, lub wybierać te z jak najmniejszą ich ilością.
Zachęcamy do tego aby zakupy nie były jedynie częścią codziennych obowiązków, a dawały nam możliwość poszerzania świadomości konsumenckiej i wyboru produktów, które będą korzystnie wpływały na nasze zdrowie i samopoczucie.
.
W dzisiejszym poście przeanalizowaliśmy dla Was skład najbardziej popularnych serków kanapkowych. To dla niektórych ulubiony dodatek do pieczywa i nieodłączny element śniadania, dlatego ważne jest aby produkt spożywany tak często charakteryzował się naturalnym składem i był przez nasz organizm jak najlepiej trawiony i przyswajany. Mamy nadzieję, że po analizie poniższego artykułu, wybór odpowiednich serków kanapkowych nikomu nie sprawi żadnych trudności.
.
Bieluch serek naturalny
Skład: mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie
Wartość energetyczna produktu w 100g: 127 kcal
Zawartość białka w 100g: 8,6g
Zawartość tłuszczów w 100g: 8,5g
Ocena: produkt bardzo dobrej jakości
.
Bieluch lekki serek naturalny
Skład: mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie
Wartość energetyczna produktu w 100g: 81 kcal
Zawartość białka w 100g: 9g
Zawartość tłuszczów w 100g: 3g
Ocena: produkt bardzo dobrej jakości
.
.
.
NaTurek Nasz Puszysty serek twarogowy śmietankowy
Skład: ser twarogowy, sól,
Informacje dodatkowe: produkt spulchniany azotem
Wartość energetyczna produktu w 100g: 257 kcal
Zawartość białka w 100g: 7,2g
Zawartość tłuszczów w 100g: 24g
Ocena: produkt średniej jakości, nie znamy składu sera twarogowego (nie możemy poznać dokładnego składu produktu)
.
.
Almette śmietankowy puszysty serek twarogowy
Skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość energetyczna produktu w 100g: 232 kcal
Zawartość białka w 100g: 6,7g
Zawartość tłuszczów w 100g: 20g
Ocena: produkt średniej jakości
.
Hochland Kanapkowy serek kremowy śmietankowy
Skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość energetyczna produktu w 100g: 206 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,1g
Zawartość tłuszczów w 100g: 19g
Ocena: produkt niskiej jakości
.
.
Piątnica Twój smak serek śmietankowy naturalny
Skład: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka
Wartość energetyczna produktu w 100g: 243 kcal
Zawartość białka w 100g: 6g
Zawartość tłuszczów w 100g: 23g
Ocena: produkt średniej jakości
.
.
Łaciaty serek śmietankowy naturalny
Skład: serek śmietankowy, białka mleka, sól
Wartość energetyczna produktu w 100g: 249 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,8g
Zawartość tłuszczów w 100g: 23g
Ocena: produkt średniej jakości, nie znamy składu serka śmietankowego (nie możemy poznać dokładnego składu produktu)
.
.
PRĒSIDENT Twaróg delikatny naturalny
Skład: mleko, śmietanka, mleko w proszku, kultury mleczarskie
Wartość energetyczna produktu w 100g: 92 kcal
Zawartość białka w 100g: 9,7g
Zawartość tłuszczów w 100g: 4g
Ocena: produkt dobrej jakości/ produkt średniej jakości
.
PRĒSIDENT Twaróg delikatny naturalny 0%
Skład: mleko, mleko w proszku, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
Wartość energetyczna produktu w 100g: 61 kcal
Zawartość białka w 100g: 11g
Zawartość tłuszczów w 100g: 0,4g
Ocena: produkt dobrej jakości/ produkt średniej jakości
.
Philadelphia Original serek śmietankowy
Skład: mleko pełne, śmietana, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), sól, stabilizator (E 410), kwas (kwas cytrynowy),
Wartość energetyczna produktu w 100g: 235 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,5g
Zawartość tłuszczów w 100g: 21,5g
Ocena: produkt niskiej jakości
Philadelphia Light serek śmietankowy
Skład: mleko pełne, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), śmietana, sól, stabilizatory (E 410, E 407), kwas (kwas cytrynowy),
Wartość energetyczna produktu w 100g: 152 kcal
Zawartość białka w 100g: 7,4g
Zawartość tłuszczów w 100g: 11g
Ocena: produkt niskiej jakości
.
Pilos Fromello śmietankowy
Skład: ser twarogowy śmietankowy, białka mleka, sól
Wartość energetyczna produktu w 100g: 240 kcal
Zawartość białka w 100g: 7,2g
Zawartość tłuszczów w 100g: 22g
Ocena: produkt średniej jakości, nie znamy składu sera twarogowego śmietankowego (nie możemy poznać dokładnego składu produktu)
.
Delikate Puszysty serek twarogowy śmietankowy termizowany
Skład: serek twarogowy śmietankowy (mleko pasteryzowane, śmietanka, kultury bakterii kwasu mlekowego), sól
Informacje dodatkowe: produkt spulchniany azotem
Wartość energetyczna produktu w 100g: 244 kcal
Zawartość białka w 100g: 7,5g
Zawartość tłuszczów w 100g: 22g
Ocena: produkt średniej jakości
.
POLMLEK Capresi puszysty śmietankowy
Skład: ser twarogowy śmietankowy, sól, białka mleka, stabilizatory: karagen, mączka chleba świętojańskiego, chlorek potasu, substancja spulchniająca: azot
Wartość energetyczna produktu w 100g: 240 kcal
Zawartość białka w 100g: 7,2g
Zawartość tłuszczów w 100g: 22g
Ocena: produkt niskiej jakości
.
.
,
.
Jaką rolę spełniają dodatki do serków kanapkowych?
-
Spulchnianie azotem – w tym celu wykorzystuje się podtlenek azotu lub azot, ma za zadanie nadanie delikatnej, puszystej konsystencji, jest nieszkodliwy dla zdrowia
-
Odtłuszczone mleko w proszku – dodaje się w celu zagęszczenia produktu, nadania mu odpowiedniej konsystencji
-
Mączka chleba świętojańskiego, guma guar – substancje zagęszczające, mają nadać produktowi odpowiednią konsystencje
-
Kwas cytrynowy – jest regulatorem kwasowości, otrzymywany syntetycznie, wspomaga aktywność przeciwutleniaczy, jest dodawany jako składnik aromatyczny. Jego zadaniem jest wydłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie rozwoju bakterii
-
Sól – dodawana w celu poprawy smaku produktu
Podsumowując, najlepszym serkiem pod względem składu i wartości odżywczych jest serek Bieluch, zarówno w formie tradycyjnej jak i lekkiej (ten zawiera mniej tłuszczów, tym samym posiada niższą wartość energetyczną). Wyróżnia się on prostym składem, wysoką zawartością białka i niską tłuszczów. Serek PRĒSIDENT ma podobną wartość energetyczną i ilość tłuszczów do serka Bieluch, jednak ze względu na obecność składników dodatkowych (mleko w proszku, śmietanka) nie powinien być jego zamiennikiem. Serek kanapkowy, który wypadł najgorzej w naszej ocenie i zarazem nie jest polecanym produktem to Hochland, Almette i Philadelpfhia, ze względu na długą listę składników użytych do produkcji tego wyrobu, w tym dużą zawartość substancji zagęszczających i stabilizatorów.
Zadbaj o zdrowe jedzenie. Zdrowa dieta to gwarancja lepszego dobrostanu, świetnego samopoczucia, pięknej sylwetki oraz dobra droga w kierunku procesu jakim jest skuteczne i trwałe odchudzanie, wyszczuplanie, leczenie otyłości i nadwagi. Zadbaj o siebie i o swoje zdrowie już dzisiaj i nie odkładaj tego na potem. Nigdy nie ma właściwego momentu i chwili na to co właściwe. Poradnia dietetyczna Rzeszów i Przemyśl Vital oraz dobry dietetyk Rzeszów pomogą opracować indywidualny plan żywieniowy, sprawdzą jak wygląda analiza składu ciała oraz pomogą pilnować całego procesu jakim jest odchudzanie. Konsultacja dietetyczna pomoże jeszcze łatwiej realizować wspólne założenia i postanowienia zmuszając Was do przestrzegania tego co ustalone wspólnie.