Początek roku szkolnego to także początek wyzwań dla rodziców związanych z przygotowaniem drugiego śniadania dla swoich pociech do szkoły. Wydawać by się mogło, że możliwe opcje to tylko kanapka szkolna lub drożdżówka ze szkolnego sklepiku, ale nic bardziej mylnego. Jest naprawdę dużo rozwiązań jak urozmaicić swojemu dziecku drugie śniadanie w szkole.
Do przygotowania kanapek najlepiej wykorzystywać pieczywo razowe, np. chleb razowy, bułki pełnoziarniste. Można je posmarować serkiem bieluchem, czy pastą warzywną lub po prostu masłem. Do tego dodatek wędliny drobiowej, sera żółtego, czy jajka oraz warzyw, np. sałaty, pomidora lub ogórka zielonego.
Jogurt naturalny i ulubiony owoc dziecka oraz dodatek 1-2 łyżki musli bez cukru to także fajny i smaczny pomysł. Można także przygotować sałatkę owocową z ulubionych owoców (np. banan, jabłko, borówki), skropić sokiem z cytryny i dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i pestki dyni do posypania.
Koktajle to pożywna i pełna witamin propozycja na drugie śniadanie. Wystarczy w 5 minut zmiksować wszystkie składniki i gotowe. Jako koktajl warzywno- owocowy można przygotować zielone smoothie (banan, jabłko, cytryna, szpinak, woda). Natomiast jeśli chcemy przygotować smoothie na bazie mleka, czy jogurtu to świetnie sprawdzą się owoce sezonowe: truskawki, maliny, borówki, które w wersji mrożonej dostępne są cały rok. Każdy z tych owoców z dodatkiem banana i jogurtu lub mleka to pyszny koktajl przypominający jogurt owocowy, ale o dużo lepszym składzie.
Sałatka warzywna z dodatkiem białkowym (np. jajko, szynka, tuńczyk, kurczak) i sosem winegret to kolejna opcja jaką można zaproponować dziecku. Do tego dodatek pieczywa razowego i pożywne, zdrowe drugie śniadanie gotowe.
Bardzo prostą propozycją jest po prostu serek wiejski z warzywami podawany z pieczywem pełnoziarnistym. Jako dodatek do serka można też dodać nasion np. pestki dyni. Jeśli nasza pociecha zdecydowanie woli wersje na słodko to serek wiejski dobrze smakuje również z owocem.
Placuszki to już wersja bardziej pracochłonna niż pozostałe propozycje, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Placuszki na słodko można przygotować na bazie mąki orkiszowej i banana lub jabłka, a placuszki na słono z dodatkiem np. szpinaku.
Jest kilka pomysłów jak urozmaicić dziecku drugie śniadanie, aby chętnie je jadło i zabierało do szkoły. Warto spróbować kilka opcji i sprawdzić co mu najlepiej smakuje.
Tortillowe ruloniki
Składniki:
tortilla pełnoziarnista
sałata masłowa
wędlina drobiowa
ogórek
papryka czerwona
Przygotowanie:
Tortilla: Na tortilli połóż sałatę, wędlinę, warzywa pokrój w słupki i połóż na środku wzdłuż. Zawiń i pokrój na mniejsze kawałki.
Składniki:
jajka
masło
mleko 1,5% tłuszczu
wędlina drobiowa
mąka orkiszowa
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: Na patelni rozgrzej masło. W misce roztrzep jajka, mleko, mąkę, pokrojoną wędlinę i pieprz.
Omlet: Na rozgrzaną patelnię wlewaj chochlą masę jajeczną tworząc małe omleciki i smaż na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
Składniki:
łosoś wędzony
jajko na twardo
jogurt naturalny
koper
pieprz
Przygotowanie:
Pasta: Jajko zmiksuj z jogurtem. Dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia znowu zmiksuj. Wsyp posiekany koper, wymieszaj i dopraw pieprzem.
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.