Aby prawidłowo funkcjonować ludzki organizm potrzebuje wielu pierwiastków. Jednym z ważniejszych jest magnez. Jego największe ilości w ludzkim organizmie zgromadzone są w kościach (ok 60%) i mięśniach (20%).
Magnez jest jednym z ważniejszych jonów wewnątrzkomórkowych.
Magnez pełni funkcję aktywatora około 300 enzymów. Ponadto:
Zapotrzebowanie na magnez
Zapotrzebowanie na magnez zależy od kilku czynników. Wśród nich wyróżnić można: wiek płeć, aktywność fizyczną, stany fizjologiczne takie jak ciąża czy laktacja. Wraz z rozwojem i wzrostem organizmu rośnie również zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie u dorosłych młodych mężczyzn wynosi 400 mg/ dobę. Kobiety w tym samym wieku powinni natomiast spożywać 310 mg magnezu na dobę. Wyjątkiem są kobiety w ciąży. Wówczas zapotrzebowanie na magnez wzrasta i wynosi od 360 do 400 mg/ dobę. Związane jest to z pokryciem potrzeb płodu, łożyska oraz rosnącej masy ciała ciężarnej. Kobiety karmiące powinny dostarczać do organizmy około 320 do 360 mg/d. Taką podaż uważa się za ilość wystarczająca do prawidłowego wytwarzania mleka.
Jak zbadać poziom magnezu w organizmie?
Aby sprawdzić poziom magnezu we krwi należy wykonać badania laboratoryjne w jego kierunku. Pobiera się wówczas krew żylną i ocenia jego stężenie. Za prawidłowe uważa się wartości magnezu w okolicach 1,40-2,60 mg/dl.
Niedobór magnezu nazywany jest hipomagnezemią. Zbyt mała podaż tego pierwiastka może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowo – mięśniowego oraz sercowo – naczyniowego. Niedobory magnezu prowadzą do zaburzenia wydzielania insuliny oraz oporność tkanek na działanie tego hormonu. W takich przypadkach wzrasta również ryzyko rozwoju osteoporozy pomenopauzalnej. Stany hipomagnezemii objawiają się, w zależności od nasilenia: apatią, ospałością, depresją, zmniejszonym apetytem, nudnościami wymiotami. Kiedy jest to stan permanentny może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, insulinooporności, cukrzycy typu 2 a nawet nowotworów jelita grubego i żołądka.
Rola magnezu w organizmie jest bardzo istotna, spełnia on wiele funkcji, dlatego powinien na stałe gościć w naszej diecie. Jego działanie jest nieocenione dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, Odpowiednia dawka magnezu dodaje sporo energii, poprawia koncentrację, poprawia procesy pamięciowe i zmniejsza nadpobudliwość. Przy problemach z bezsennością i stanami nerwowymi, przed ważnym egzaminem lub wystąpieniem, warto dostarczyć swojemu organizmowi dodatkową porcję magnezu.
Autor tekstu: mgr Patrycja Korda
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.