POD LUPĄ – JOGURT NATURALNY
27 listopada 2015
TUŃCZYK – jego zalety, wady i oczywiście przepis!
25 lutego 2016
Pokaż wszystkie

SZARŁAT (AMARANTUS)

734861_1020258524702845_4719898557194087664_n

Jest zbożem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.

Wyróżnia się spośród innych zbóż wysoką zawartością białka, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli w pełni przyswajalnego, a także oleju. Olej z nasion amarantusa to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe czyli „dobre tłuszcze”, a główną jego zaletą jest obecność w nim skwalenu. Skwalen występuje we wszystkich olejach roślinnych, ale w niewielkich ilościach. Jego zawartość w oliwie z oliwek wynosi około 0,6 – 0,5 %, a w oleju z amarantusa aż 6,3 % ! W organizmie skwalen działa jak odtrutka usuwając z organizmu ksenobiotyki, zapobiega procesom starzenia oraz ma właściwości antykancerogenne. W badaniach na zwierzętach zauważono, iż skwalen jest czynnikiem ochronnym przed zawałem serca.
Amarantus jest wartościowym składnikiem diety, także ze względu na wysoką zawartość niezbędnych nam minerałów. Może on się poszczycić wysoką zawartością wapnia, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z nietolerancją laktozy które nie dostarczają wapnia wraz z mlekiem, magnezu, potasu oraz żelaza. Szarłat nie ma sobie równych w świecie roślin jeżeli chodzi o zawartość żelaza. Zawiera go dużo więcej niż np. szpinak czy rośliny strączkowe. Jest także źródłem witamy B6 oraz kwasu foliowego co jest ważne w diecie przyszłych mam.
Węglowodany są jedynym składnikiem którego nasiona amaranthusa zawierają mniej niż nasiona pszenicy, żyta, kukurydzy czy ryżu. Zarówno zawartość białka jak i lipidów i błonnika jest znacznie wyższa w nasionach amarantusa niż pozostałych nasionach. Wysoka zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit.

Przepis na danie z amarantusem:

Dzisiaj nowy przepis z amarantusem, w zupełnie innym wydaniu. Tym razem użyjemy go do dania obiadowego.

Kotlety z indyka z amarantusem, z pieczonymi batatami i sałatką z suszonymi pomidorami:

12376391_1021872171208147_8388286285424173218_n

120g mielonego mięsa z indyka,
łyżeczka zimnej wody,
2 małe kawałki suszonego pomidora (lub 1 duży),
1 łyżeczka oliwy ze słoika z pomidorami,
1 łyżka amarantusa ekspandowanego,
przyprawy: pieprz, oregano, papryka w proszku.

Mięso zmielić z suszonym pomidorem (jeżeli mamy mięso mielone, to drobno pokroić pomidorka i wymieszać), dodać zimną wodę, oliwę, przyprawy i amarantusa. Wyrabiać ręką przez około minutę. Uformować 1 duży lub 2 mniejsze płaskie kotleciki o wysokości około 1 – 1,5 cm u ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku w 180*C przez około 20-30 minut.

Pieczone bataty
100-150g batatów,
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kilka kropel oliwy z oliwek.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i ułożyć ziemniaki. Piec do miękkości, około 30-40 minut.
Pod koniec pieczenia można ułożyć gałązki tymianku żeby nadały aromatu.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij