OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM I NASIONAMI SŁONECZNIKA
19 czerwca 2016
poradnia dietetyczna rzeszów
Europejski Dzień Walki z Otyłością
19 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

SZPARAGI

Zdrowe Szparagi

Uwaga! Sezon na szparagi nadchodzi 😉 a trzeba się śpieszyć bo jest krótki!
Świeże szparagi można kupić od połowy kwietnia/maja do lipca i właśnie wtedy zdecydowanie warto włączyć szparagi do naszej diety. Dlaczego? bo są zdrowe, urozmaicają naszą codzienną kuchnie i łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo uznaje się je za afrodyzjak 🙂

czym-sie-roznia-biale-szparagi-od-zielonych-
Jak wybrać szparagi?

W sklepie lub na sprawdzonym targowisku wybierz te z zamkniętymi główkami. Pędy powinny być wilgotne, połyskujące i sprężyste. Przygotowanie szparagów jest proste – potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania lub związać je nitką i postawić w głębokim garnku. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej, więc gotowanie ich na parze w zupełności wystarczy. Do gotującej wody można dodać szczyptę soli, cukru i odrobinę mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone szparagi gotujemy około 8, a białe 10-15 minut. Łatwo je przegotować, dlatego najlepiej sprawdzać ich stan widelcem – nie mogą być zbyt miękkie. A teraz parę słów ze zdrowotnego punktu widzenia: 100 g szparagów to tylko 18 kalorii!
I do tego są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:


· kwas foliowy, niezbędny dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada przede wszystkim za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Dodatkowo spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
· asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
· witaminy C i E oraz beta-karoten – wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci;
· wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za dobrą kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
· glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, oraz hamuje rozwój choroby Alzheimera;
· błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
· inulina – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;

Jedno „ALE”- jak wszystko, także szparagi trzeba jeść w rozsądnych ilościach. Ze względu na dużą zawartość puryn nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamicę nerkową.

Zapytaj dietetyka o zdrową dietę

Dobierz mądrze produkty do swojego menu dnia codziennego. Zadbaj o zdrowe odżywianie. Jeżeli potrzebujesz wsparcia odwiedź nas w przychodni dietetycznej Vital. Przygotujemy indywidualny plan żywieniowy, który opracujemy sprawdzając jak wygląda analiza składu ciała. Dbamy aby skuteczne odchudzanie, mądre odżywianie i poprawne nawyki żywieniowe były podstawowym założeniem w gubieniu zbędnych kilogramów. Zdrowa dieta skrojona na miarę każdego klienta będzie podstawą prawidłowego samopoczucia i zdrowego tryby życia.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij