SZARŁAT (AMARANTUS)
25 lutego 2016
POD LUPĄ – PIECZYWO
3 marca 2016
Pokaż wszystkie

TUŃCZYK – jego zalety, wady i oczywiście przepis!

1. Mięso tuńczyka jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 konkretnie kwasu DHA i EPA. Ich wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Chronią przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniżają poziomu frakcji LDL cholesterolu.972194_1048336331895064_6995319736701284726_n

2. Tuńczyk jest również doskonałym źródłem witaminy D3 i B12. O witaminie D3 na pewno napisze oddzielnie trochę informacji. W skrócie jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego warunkując jego wytrzymałość. Dodatkowo ma ona wiele innych pozytywnych właściwości. Witamina B12 czyli kobalamina uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

3. Mięso tuńczyka zawiera również wapń i żelazo. Pierwszy stanowi główny mikroelement w budowie naszego układu kostnego. Drugi wchodzi w skład hemoglobiny czy mioglobiny oraz licznych enzymów naszego metabolizmu.
Czyli znowu pozytywny mamy pozytywny wpływ na układ kostny i krwiotwórczy.

Istotna jest postać w jakiej spożywamy tuńczyka. Najlepiej by był on pieczony lub grillowany. Smażenie nie jest zalecane, ze względu na utratę składników odżywczych oraz wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans.
Tuńczyk z puszki ma mniej wartości odżywczych niż tuńczyk świeży. Dodatkowo posiada dużo sodu, który szczególnie u osób z nadciśnieniem powinien być ograniczany

Wskazówka kulinarna: tuńczyk jest delikatną rybą, bardzo łatwo o zepsucie jej smaku. Wystarczy zaledwie kilka sekund zbyt długiej obróbki termicznej by jego smak został całkowicie zmieniony.

Istnieje jedno ALE.
Tuńczyk tak jak wszystkie ryby gromadzi rtęć i inne metale ciężkie. Ze względu na to, że żyje on dość długo i znajduje się na samej górze łańcucha pokarmowego jest bardziej narażony na rtęć niż inne ryby. W rybach rtęć gromadzi się w formie metylortęci- bardzo toksycznego związku, który może działać negatywnie głównie na nasz układ nerwowy.
Oczywiście są określone normy ilości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione aby produkt trafił na półki sklepowe. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia.
Eksperci nie zalecają spożywania surowego tuńczyka (np. w sushi) przez kobiety w ciąży. To samo tyczy się wszystkich surowych mięs. Kobiety w ciąży i w trakcie karmienia powinny znacznie ograniczyć ryby, charakteryzujące się większą kumulacją rtęci takich jak m.in. tuńczyk, szczupak, miecznik, rekin. Rtęć jest szczególnie groźna dla płodu których układ nerwowy jest bardzo wrażliwy. W tym okresie zaleca się wybór łososia, dorsza czy makreli. Oczywistą sprawą jest ze wszystkie ryby powinny pochodzić z pewnego źródła.
Podsumowując:
Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, witamin D3 i B12 oraz wapnia i żelaza. Jednakże ze względu na kumulowanie rtęci nie nadaje się jako codzienny element naszej diety czy dla kobiet w ciąży. Spożywany raz na 2 tygodnie, kupiony w sprawdzonym sklepie jest bezpieczny i bardzo dobrze urozmaica nasze menu.

*zdjęcie pochodzi ze strony http://www.smakizycia.pl/

Jak wykorzystać tuńczyka w kuchni? a na przykład tak:

Przepis jest bardzo prosty, danie robi się szybko a do tego jest smaczne i zdrowe. Idealny na dni gdy brakuje na wszystko czasu.

SPAGHETTI AL TONNO czyli makaron z tuńczykiem i pomidorami:

Agrodolce

2 porcje:

160 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy extra virgin
1/2 cebuli drobno posiekanej
400 g pomidorów bez skórek z sosem pomidorowym z puszki
świeże zioła, oregano lub tymianek
słoiczek (lub w puszka) tuńczyka w oliwie
tarty parmezan

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 – 7 minut. Do sosu dodać świeże zioła. Tuńczyka odcedzić z oleju i dodać na patelnie. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij