„POD LUPĄ” – SERKI KANAPKOWE
8 marca 2018
Posiłki przed i po treningu
17 maja 2018
Pokaż wszystkie

Właściwości herbaty

Kolejny mroźny zimowy wieczór?

Kto ma ochotę na herbatę?

Każdy 🙂

To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, zwłaszcza zimą. Statystyczny Polak spożywa 2-3 filiżanki herbaty dziennie, natomiast około 20% populacji spożywa 4-5 filiżanek.

Na pewno rozgrzewa, na pewno jest smaczna, ale czy występują jakieś korzyści zdrowotne związane z jej spożyciem?

W zależności od procesu technologicznego otrzymuje się trzy główne rodzaje herbat różniących się aromatem, smakiem, barwą oraz właściwościami jakie posiadają. Wyróżniamy herbatę zieloną, nie poddaną procesowi fermentacji (utleniania), czerwoną – częściowo fermentowaną i czarną, która jest w pełni utleniona.

.

W herbacie występuje kilkadziesiąt rodzajów związków biologicznie czynnych, do których należą alkaloidy purynowe, związki polifenolowe, aminokwasy, witaminy oraz mikroelementy. Na szczególną uwagę zasługują związki polifenolowe, do których zalicza się przede wszystkim flawonoidy, w tym katechiny oraz garbniki. Obecność tych związków w herbacie powoduje, że jej spożycie przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru, poprawę profilu lipidowego, czy zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych. Działanie to wynika z właściwości antyoksydacyjnych związków zawartych w herbacie. Spożycie herbaty wiąże się także z działaniem pobudzającym organizm i układ nerwowy dzięki kofeinie, zwanej ze względu na źródło pochodzenia teiną. Teina działa łagodniej na organizm człowieka niż kofeina zawarta w kawie. W wyniku parzeniaherbaty uzyskuje się słabsze stężenie kofeiny niż w przypadku parzenia kawy. Pobudzające działanie naparu herbaty otrzymuje się przy krótkim zaparzaniu liści, trwającym 2-3 min, ponieważ w tym czasie do naparu uwalnia się teina. Przy dłuższym zaparzaniu do naparu przechodzą garbniki i polifenole, które wiążą teinę, przez co herbata działa kojąco i uspokajająco.

.

herbata czarnaKrólowa jest tylko jedna- herbata czarna

Stanowi około 80% światowej konsumpcji herbaty. Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.Czarną herbatę powinno się zalewać wodą w temperaturze 98-100 °C i zaparzać maksymalnie 3-5 minut.

.

.

.

herbata zielonaLider prozdrowotny- herbata zielona

Zawiera blisko 4 tysiące związków biologicznie aktywnych- najwięcej spośród wszystkich rodzajów herbat. Liście zielonych herbat zachowują zielony kolor i właściwości świeżych liści herbacianych. Zieloną herbatę powinno się parzyć w temperaturze od 60 do 80 stopni, przez 1,5-3 minuty. Warto pamiętać, że pomimo dobroczynnego wpływu na organizm zielona herbata nie jest polecana dla kobiet w ciąży, ponieważ posiada związki, które mogą powodować przedwczesne zamykanie przewodu tętniczego w sercu płodu, który na pewnym etapie powinien pozostać drożny.

.

.

herbata białaNapój arystokratów- herbata biała

Do jej uzyskiwania stosuje się najmłodsze liście i nierozwinięte jeszcze pączki liściowe pokryte białym, srebrnym puszkiem. W starożytnych Chinach mogli ją spożywać jedynie członkowie rodów arystokratycznych. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, co podobnie jak w przypadku herbaty zielonej pozwala na zachowanie wysokiej zawartości składników bioaktywnych. Zalecana temperatura parzenia wynosi od 75 do 85 stopni, przez 3-6 minut.

.

.

.

herbata czerwonaCzerwony eliksir- herbata czerwona

Uważana jest za najbardziej aromatyczną herbatę świata. Jest poddawana częściowej fermentacji (30-50%, herbata Pu-erh 70%). Wyróżnia się specyficznym korzennym smakiemi zapachem, łącząc w sobie cechy herbaty czarnej i zielonej, co pozwala na powstanie całkowicie nowych cech jakościowych. Przeprowadzone badania dowodzą, że herbata Pu-erh obniża poziom cholesterolu, oczyszcza i wzmacnia organizm, pobudza procesy trawienne, skutecznie walczy z nadwagą. Zasady parzenia herbaty czerwonej są takie jak w przypadku herbat czarnych.

.

Spośród dostępnych na rynku gatunków herbaty największe korzyści zdrowotne wydaje się przynosić spożycie herbat niefermentowanych (zielonej, białej), natomiast w celu urozmaicenia diety i walorów smakowych najlepiej spożywać różne rodzaje herbat. Jest to idealny napój na chłodne zimowe dni i wieczory, który bez żadnych dodatków (cukier, miód, soki) praktycznie nie dostarcza kalorii i może być stosowany jako uzupełnienie płynów, kiedy zimą ochota na wodę jest mniejsza.

Zmień nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia dobierając to co odpowiednie dla Twojego organizmu. Zwracaj uwagę na to co jesz i pozbądź się swoich przyzwyczajeń. Dobry dietetyk Rzeszów pozwoli dobrać dietę na optymalnym poziomie energetycznym. Ustalenie kuracji dietetycznej wymaga abyś przyszedł do nas i umówił się na konsultację dietetyczną. Poznanie Ciebie, Twoich przyzwyczajeń, przebytych chorób, rytmu dnia, aktywności fizycznej pomoże nam jeszcze celniej dobrać odpowiednie składniki do Twojego menu. Stan zdrowia i styl życia to również istotne aspekty jakie bierzemy do ustalania i opracowania zdrowej diety na co dzień. Kto powiedział, że odchudzanie musi być nudne i monotonne. Przestaw kilka rzeczy i zastąp zdrowymi produktami puste i niepotrzebne kalorie. Skuteczne odchudzanie jest w zasięgu ręki każdego.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij