ograniczenie cukru
Jak jeść mniej cukru
18 stycznia 2022
działanie berberyny
Berberyna w leczeniu insulinooporności
13 kwietnia 2022
Pokaż wszystkie

Zamienniki Cukru

odpowiedniki cukru

Zdrowe odpowiedniki cukru



W ostatnim czasie bardzo modne stało się stosowanie zamienników cukru. Tradycyjny cukier czyli sacharoza ma niesamowite walory smakowe i potrafi wręcz uzależniać. Niestety jego kaloryczność na 100 gramów produktu sięga nieco ponad 400 kcal, jednocześnie nie niosąc żadnych wartości odżywczych. 

Wartość kaloryczna cukru, to ponad 400 kcal  w 100 gramów produktu !

Niestety zbyt duże spożycie cukru wywiera często negatywny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim sprzyja rozwoju nadwagi i otyłości, które są nazywane epidemią XXI wieku. Ponadto mogą powodować próchnicę i psucie zębów, zaostrzenie stanów trądzikowych, rozregulowanie poziomu glukozy we krwi i wiele innych.


Czym zastąpić cukier ?


Wielu z nas w trosce o swoje zdrowie próbuje zastępować cukier słodzikami. A najbardziej znanymi z nich są ksylitol, erytrol (erytrytol) i stewia.


naturalny słodzik

Ksylitol

Ksylitol jest to substancja, która pod względem budowy chemicznej należy do alkoholi wodorotlenowych. Jego symbol to E967 a nazywany bywa często cukrem brzozowym, ponieważ pierwotnie wydobywano go z drewna brzóz.

Cechy ksylitolu

  • Swoim wyglądem bardzo przypomina cukier (sacharozę) jednak jest od niego odrobinę drobniejszy.
  • Jego słodycz odpowiada słodyczy sacharozy natomiast kaloryczność to 240 kcal/ 100g.
  • Metabolizowany jest bez użycia insuliny dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową glikemię.
  • Jest prebiotykiem oraz działa w sposób zbliżony do błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawia funkcję jelit.
  • Wywiera korzystny wpływ na mineralizację szkliwa zębów.
  • Działa przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwmiażdżycowo.
  • Powoduje pobudzenie produkcji śliny oraz hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.
  • Ułatwia wchłanianie wapnia w dolnym odcinku przewodu pokarmowego
  • Niestety zbyt duże spożycie ksylitolu może powodować przyspieszenie pasażu jelitowego i wywołać biegunki czy bóle brzucha.

zdrowy słodzik

Erytrol

Erytrol lub inaczej Erytrytol. Jego symbol to E968. To substancja, która naturalnie występuje w owocach lub produktach, które przeszły fermentację.

Cechy erytrolu

  • Na skalę przemysłową pozyskiwany jest w sposób naturalny z produktów fermentowanych.
  • Wyglądem przypomina cukier natomiast jego słodycz odpowiada 60% słodyczy sacharozy.
  • Kaloryczność erytrytolu to 200 kcal/ 100 g produktu.
  • Tylko 10 % wchłoniętego erytrytolu ulega metabolizmowi.
  • Erytrytol działa antyoksydacyjnie.
  • Tak samo jak ksylitol ogranicza wzrost bakterii predysponujących do rozwoju próchnicy.
  • Jego nadmierne spożycie może powodować wzdęcia lub biegunki.
  •  

zamiennik cukru

Stewia

Kolejnym popularnym słodzikiem jest stewia. Jest to zamiennik cukru pochodzenia roślinnego. Roślina ta występuje w Brazylii oraz Paragwaju.

Cechy stewii

  • Stewię pozyskuje się w postaci suszonych liści rośliny, ale można ją kupić również jako kryształki podobne do cukru lub proszek.
  • Słodycz stewii jest o 250 do 450 razy większa od słodyczy sacharozy.
  • Związki wpływające na słodki smak rośliny to glikozydy stewiowe.
  • Stewia oprócz słodkiego smaku pozostawia jednak słodko- gorzkawy posmak, który nie wpływa na popularność jej spożycia.
  • W składzie rośliny znajduje się dużo minerałów takich jak: P, Ca, Mg, Fe, Zn, K, Na.
  • Stewia dostarczy nam również niewielkie ilości substancji antyodżywczych takich jak kwas szczawiowy i garbniki, które utrudniają wchłanianie składników pokarmowych – głownie wapnia.
  • Stewia wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz również wykazuje działanie neutralizujące patogeny powodujące rozwój próchnicy.
  • Roślina ta wpływa na stabilizację poziomu glukozy i insuliny, obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa immunostymulująco.

Poniżej tabela przedstawiająca główne cechy wymienionych słodzików:


Cecha Sachoroza Ksylitol Erytrytol Stewia
Słodkość Słodycz wzorcowa Jak sacharozy 0,6 – 0,8 słodyczy sacharozy 250 – 450 razy większa niż sacharozy
Indeks Glikemiczny 68 7 0 3
Kaloryczność na 100g 405 kcal 240 kcal 200 kcal 394 kcal

Podsumowanie


Słodziki doskonale potrafią zastąpić smak cukru. Warto przetestować te wymienione i sprawdzić czy któryś nam odpowiada. Zastąpienie białego cukru czyli tradycyjnej sacharozy, którymś ze z wymienionych słodzików na pewno przyniesie nam wymierne korzyści zdrowotne i zapewni lepszą kondycję organizmu.

Jeśli na co dzień spożywasz duże ilości cukru, pomyśl czy jednak nie warto zastąpić cukier naturalnymi słodzikami.  Wybierz te, które najbardziej odpowiadają Ci smakiem i bez problemu możesz słodzić nimi kawę, czy herbatę.

Pamiętaj, że zawsze jest dobry czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe i zadbać o siebie. Jeśli chcesz skutecznie zmienić swoją dietę i pozbyć się zbędnych kilogramów, skontaktuj się z dietetykiem, który pomoże Ci dopasować odpowiednią dietę do Twoich potrzeb.

  Poznaj naszą pełną ofertą cenniki poradni dietetycznej.

Zapraszamy na wizyty do naszych dietetyków w Rzeszowie i Przemyślu oraz na konsultacje dietetyczne online.

 

Autor tekstu:  mgr Patrycja Korda

dietetyk

Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij