RYBY jako zdrowe urozmaicenie diety?
30 listopada 2017KISZONKI
2 stycznia 2018
Święta już za pasem, czyli czas na aktualizację naszych propozycji świątecznych przepisów w lżejszej wersji.
.
Zapraszamy do próbowania! 🙂
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (ok. 16 szt.)
Składniki:
-
30g suszonych grzybów
-
1 łyżka masła
-
1 główka kapusty
-
Sól morska
-
400g kaszy gryczanej
-
1 cebula
-
Oliwa z oliwek
-
Bazylia, szałwia, rozmaryn
Grzyby namoczyć w wodzie na 1-2 godziny, umyć i dusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Następnie wystudzić i drobno pokroić. Z kapusty usunąć głąb, kapustę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kaszę, cebulę i grzyby, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę wody z ziołami, solą, pieprzem. Gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać zalewą. Piec w piekarniku w 225oC przez 1 ½ godziny.
Barszcz czerwony:
Składniki:
-
100g suszonych grzybów
-
5-6 buraków średniej wielkości
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
Kilka ziaren ziela angielskiego
-
Liść laurowy
-
Majeranek
-
Sól morska, pieprz
-
½ l kwasu buraczanego lub mniej
-
1 ząbek czosnku
Grzyby i warzywa umyć, warzywa obrać. W garnku umieścić warzywa i grzyby i zalać 1 ½ l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotować do miękkości warzyw. Barszcz przecedzić, doprawić do smaku. Dodać kwas buraczany i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pstrąg pieczony w papilotach (4 porcje):
Składniki:
-
4 wypatroszone pstrągi (ok. 150-200g)
-
4 łyżeczki masła
-
2 cytryny
-
4 ząbki czosnku
-
koperek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rybę dokładnie umyć, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plastry. Rybę położyć na dużym kawałku papieru (tak dużym, by można ją było potem w niego zawinąć). Lekko posolić (także w środku). Do środka włożyć kawałki cytryny, nieobrane ząbki czosnku, kilka gałązek koperku i natki pietruszki. Na rybie położyć 3-4 plasterki cytryny i 1 łyżeczkę masła w małych kawałkach. Posypać pieprzem. Rybę zawinąć dokładnie w papier, związać jego końce. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez 12-15 minut. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami z koperkiem.
Karp po grecku (4 porcje):
Składniki:
-
4 kawałki karpia
-
Opcjonalnie: mleko, skórka z cytryny
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
Kawałek selera
-
1 mała cebula
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
6 łyżek passaty pomidorowej
-
Pieprz, sól
Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm. Opcjonalnie rybę można namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka i skórki z cytryny by pozbyć się przykrego zapachu. Rybę oprószyć solą, pieprzem. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, polać wodą i dusić ok. 20 minut. Passatę pomidorową dokładnie rozmieszać z ¼ szklanki wody, dodać do warzyw i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać karpia i warstwę warzyw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-30 minut.
Sałatka jarzynowa (4 porcje):
Składniki:
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
kawałek selera
-
4 ziemniaki
-
4 jajka
-
4 ogórki kiszone, 1 mała cebula
-
8-10 łyżek jogurtu naturalnego
-
4 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.
Warzywa i jajko ugotuj, wystudź i pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę, dodaj jogurt
z musztardą i przyprawami. Posyp natką pietruszki.
Sałatka śledziowa z żurawiną (4 porcje):
Składniki:
-
4 płaty fileta śledziowego w oleju
-
4 ogórki kiszone
-
1 papryka
-
1 czerwona cebula
-
4 łyżeczki suszonej żurawiny
-
8-10 łyżek jogurtu naturalnego
-
Sól, pieprz, natka pietruszki
Składniki pokroić w kostkę, dodać żurawinę i jogurt, doprawić i posypać natka pietruszki.
Piernik z marchewką (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
-
2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
-
½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
-
½ szklanki posiekanych orzechów
-
¾ szklanka nierafinowanego cukru
-
3 jajka
-
½ szklanki mleka
-
½ szklanki oleju rzepakowego
-
¼ szklanki miodu
-
2 szklanki mąki orkiszowej
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 przyprawa do piernika
-
1 łyżeczka sody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki soli
Startą marchewkę skropić cytryną, dodać orzechy, rodzynki i miód. W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka zmiksować z cukrem, dodawać mleko, olej. Do powstałej masy stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Do ciasta dodać marchewkę i bakalie, dokładnie wymieszać i przelać na natłuszczoną brytfankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30-40 minut.
Brownie z czerwonej fasoli (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
-
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
-
1 banan
-
2 jajka
-
3 łyżki gorzkiego kakao
-
1 łyżka oleju kokosowego
-
5 łyżek ksylitolu lub cukru nierafinowanego
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę opłukać zimną wodą i odsączyć na sitku, delikatnie osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Obrać banana, pokroić na cząstki i dodać do fasoli. Następnie wbić jajka, dodać kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i ksylitol/cukier. Całość zmiksować blenderem i przelać do brytfanki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
Pierniczki z mąki żytniej (ok. 20 szt.)
Składniki:
-
100g nierafinowanego cukru
-
½ kg jasnej mąki żytniej
-
200g miodu
-
120g masła
-
1 jajko
-
3 łyżki przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180oC przez 9-10 min.

Ciasteczka owsiane z bakaliami (ok. 20 sztuk):
Składniki:
-
2 szklanki płatków owsianych górskich
-
1 ½ szklanki mąki orkiszowej
-
2 jajka
-
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
-
10 łyżek oleju rzepakowego
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
cynamon
-
bakalie: orzechy, rodzynki, żurawina, nasiona słonecznika, pestki dyni
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać jajka, olej i bakalie. Powstałą masę dokładnie wymieszać dłonią i formować ciasteczka. Wykładać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.
SMACZNEGO!