RYBY jako zdrowe urozmaicenie diety?
30 listopada 2017
KISZONKI
2 stycznia 2018
Pokaż wszystkie

Zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia

Traditional Christmas red borscht with meat filled dumplings

Święta już za pasem, czyli czas na aktualizację naszych propozycji świątecznych przepisów w lżejszej wersji.

.

Zapraszamy do próbowania! 🙂

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (ok. 16 szt.)

Składniki:

  • 30g suszonych grzybów

  • 1 łyżka masła

  • 1 główka kapusty

  • Sól morska

  • 400g kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • Oliwa z oliwek

  • Bazylia, szałwia, rozmaryn

Grzyby namoczyć w wodzie  na 1-2 godziny, umyć i dusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Następnie wystudzić i drobno pokroić. Z kapusty usunąć głąb, kapustę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kaszę, cebulę i grzyby, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę wody z ziołami, solą, pieprzem. Gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać zalewą. Piec w piekarniku w 225oC przez 1 ½ godziny.

 

barszcz-fd72629e7388c8cc9a98f572e538e988_921d8fBarszcz czerwony:

Składniki:

  • 100g suszonych grzybów

  • 5-6 buraków średniej wielkości

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • Kilka ziaren ziela angielskiego

  • Liść laurowy

  • Majeranek

  • Sól morska, pieprz

  • ½ l kwasu buraczanego lub mniej

  • 1 ząbek czosnku

Grzyby i warzywa umyć, warzywa obrać. W garnku umieścić warzywa i grzyby i zalać 1 ½ l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotować do miękkości warzyw. Barszcz przecedzić, doprawić do smaku. Dodać kwas buraczany i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Pstrąg pieczony w papilotach (4 porcje):

 

Składniki:ryba wigilja

  • 4 wypatroszone pstrągi (ok. 150-200g)

  • 4 łyżeczki masła

  • 2 cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • koperek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rybę dokładnie umyć, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plastry. Rybę położyć na dużym kawałku papieru (tak dużym, by można ją było potem w niego zawinąć). Lekko posolić (także w środku). Do środka włożyć kawałki cytryny, nieobrane ząbki czosnku, kilka gałązek koperku i natki pietruszki. Na rybie położyć 3-4 plasterki cytryny i 1 łyżeczkę masła w małych kawałkach. Posypać pieprzem. Rybę zawinąć dokładnie w papier, związać jego końce. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez 12-15 minut. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami z koperkiem.

Karp po grecku (4 porcje):

Składniki:

  • 4 kawałki karpia

  • Opcjonalnie: mleko, skórka z cytryny

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • Kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 6 łyżek passaty pomidorowej

  • Pieprz, sól

Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm. Opcjonalnie rybę można namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka i skórki z cytryny by pozbyć się przykrego zapachu. Rybę oprószyć solą, pieprzem. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, polać wodą i dusić ok. 20 minut. Passatę pomidorową dokładnie rozmieszać z ¼ szklanki wody, dodać do warzyw i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać karpia i warstwę warzyw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-30 minut.

Sałatka jarzynowa (4 porcje):393ab2cbaf65c5fccf4b42bf95e5e18c,51,1,0-129-4482-2731-0

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 4 ziemniaki

  • 4 jajka

  • 4 ogórki kiszone, 1 mała cebula

  • 8-10 łyżek jogurtu naturalnego

  • 4 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Warzywa i jajko ugotuj, wystudź i pokrój w kostkę. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę, dodaj jogurt
z musztardą i przyprawami. Posyp natką pietruszki.

Sałatka śledziowa z żurawiną (4 porcje):

Składniki:

  • 4 płaty fileta śledziowego w oleju

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 papryka

  • 1 czerwona cebula

  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny

  • 8-10 łyżek jogurtu naturalnego

  • Sól, pieprz, natka pietruszki

Składniki pokroić w kostkę, dodać żurawinę i jogurt, doprawić i posypać natka pietruszki.


piernik_marchewkowoorzechowy2Piernik z marchewką (brytfanka 25×11 cm):

Składniki:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki

  • ½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny

  • ½ szklanki posiekanych orzechów

  • ¾ szklanka nierafinowanego cukru

  • 3 jajka

  • ½ szklanki mleka

  • ½ szklanki oleju rzepakowego

  • ¼ szklanki miodu

  • 2 szklanki mąki orkiszowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 przyprawa do piernika

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

Startą marchewkę skropić cytryną, dodać orzechy, rodzynki i miód. W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka zmiksować z cukrem, dodawać mleko, olej. Do powstałej masy stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Do ciasta dodać marchewkę i bakalie, dokładnie wymieszać i przelać na natłuszczoną brytfankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30-40 minut.

5a1bcc1bdc5976b9b2c12110a984e7f4_367617_58bf8bf11f9d5_wmBrownie z czerwonej fasoli (brytfanka 25×11 cm):

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

  • 1 banan

  • 2 jajka

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 5 łyżek ksylitolu lub cukru nierafinowanego

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Fasolę opłukać zimną wodą i odsączyć na sitku, delikatnie osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Obrać banana, pokroić na cząstki i dodać do fasoli. Następnie wbić jajka, dodać kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i ksylitol/cukier. Całość zmiksować blenderem i przelać do brytfanki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.

Pierniczki z mąki żytniej (ok. 20 szt.)

Składniki:

  • 100g nierafinowanego cukru

  • ½ kg jasnej mąki żytniej

  • 200g miodu

  • 120g masła

  • 1 jajko

  • 3 łyżki przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180oC przez 9-10 min.

 

img_20161129_184706328

Ciasteczka owsiane z bakaliami (ok. 20 sztuk):

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich

  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki nierafinowanego cukru

  • 10 łyżek oleju rzepakowego

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • cynamon

  • bakalie: orzechy, rodzynki, żurawina, nasiona słonecznika, pestki dyni

W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać jajka, olej i bakalie. Powstałą masę dokładnie wymieszać dłonią i formować ciasteczka. Wykładać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.

SMACZNEGO!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij