W ostatnim wpisie radziliśmy jak zakończyć święta bez dodatkowych kilogramów na wadze, a dzisiaj wskazówki w praktyce – czyli kilka świątecznych przepisów w lżejszej wersji.
Zapraszamy do próbowania! 🙂
Grzyby namoczyć w wodzie na 1-2 godziny, umyć i dusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Następnie wystudzić i drobno pokroić. Z kapusty usunąć głąb, kapustę ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kaszę, cebulę i grzyby, doprawić do smaku. Na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę wody z ziołami, solą, pieprzem. Gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać zalewą. Piec w piekarniku w 225oC przez 1 ½ godziny.
Składniki:
Grzyby i warzywa umyć, warzywa obrać. W garnku umieścić warzywa i grzyby i zalać 1 ½ l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotować do miękkości warzyw. Barszcz przecedzić, doprawić do smaku. Dodać kwas buraczany i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm. Opcjonalnie rybę można namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka i skórki z cytryny by pozbyć się przykrego zapachu. Rybę oprószyć solą, pieprzem. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, polać wodą i dusić ok. 20 minut. Passatę pomidorową dokładnie rozmieszać z ¼ szklanki wody, dodać do warzyw i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, układać karpia i warstwę warzyw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-30 minut.
Piernik z marchewką (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
Startą marchewkę skropić cytryną, dodać orzechy, rodzynki i miód. W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka zmiksować z cukrem, dodawać mleko, olej. Do powstałej masy stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Do ciasta dodać marchewkę i bakalie, dokładnie wymieszać i przelać na natłuszczoną brytfankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30-40 minut.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180oC przez 9-10 min.
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać jajka, olej i bakalie. Powstałą masę dokładnie wymieszać dłonią i formować ciasteczka. Wykładać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.