Z problemami z trawieniem spotkał się chyba każdy. U niektórych z nas występują one dość często. Inni borykają się z nimi okazyjnie, po spożyciu obfitego, tłustego, ciężkostrawnego posiłku. Oczywiście najlepszym wyjściem, pozwalającym zapobiegać problemom trawiennym byłoby ograniczanie wspomnianych ciężkostrawnych posiłków i zadbanie o prawidłową dietę.
Stosowanie ziół w codziennej diecie, poprawia trawienie i jest naturalnym sposobem na pozbycie się niestrawności.
Kiedy jednak dopadają nas zaburzenia trawienia możemy sobie z nimi poradzić poprzez zioła, które są dostępne w każdej aptece, sklepie zielarskim, a nawet w większych sklepach spożywczych. Wśród ziół korzystnie wpływających na trawienie wyróżniamy: miętę, koper włoski, melisę, dziurawiec, rumianek, senes, ostropest plamisty, mniszek lekarski i aloes. Bardzo popularne są również mieszanki tych ziół.
Do produkcji herbat wybierana zazwyczaj jest mięta pieprzowa lub mięta kędzierzawa. Napar miętowy wykazuje wielokierunkowy wpływ na zdrowie. Działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotoworowo, antyalergicznie oraz wywiera korzystne działanie na pracę układu pokarmowego. Stosowana jest przy bólu brzucha, skurczach oraz wzdęciach. Wpływa na zwiększenie produkcji soków żołądkowych i żółci oraz poprzez blokowanie kanałów wapniowych w błonie śluzowej działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Wykazuje działanie wiatorpędne, przez co niweluje wzdęcia. Poprawia pracę układu trawiennego i łagodzi objawy niestrawności. Wykazuje również korzystne działanie przy refluksie. Popularna jest też informacja o jego korzystnym wpływie na kolki jelitowe u niemowląt. Ale UWAGA – nie ma badań jednoznacznie potwierdzających to działanie a eksperci z grupy ESPHAGAN stwierdzają, że nie należy podawać olejku i herbat z kopru włoskiego dzieciom do 3 roku życia ze względu na brak wystarczających danych na temat bezpieczeństwa.
Działa relaksująco i rozluźniająco. Wykazuje działanie zmniejszające napięcie, ułatwiające zasypianie. Stosowana jest w przypadku przewlekłego stresu, bólów głowy, również tych migrenowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Działa antyoksydacyjnie oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie. Stosowana jest w herbatach ziołowych np. Iberogast.
stosowany jest w chorobach dróg oddechowych, dróg moczowych, w leczeniu oparzeń, ran, urazów. Jego działanie na przewód pokarmowy polega na działaniu rozluźniającym mięsnie gładkie wchodzące w skład przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych. Dzięki tym właściwościom stosowany jest podczas leczenia zaburzeń trawienia, nieżytach żołądka i jelit, niedokwaśności, kamicy żółciowej, skurczach jelit wzdęciach. Napar z dziurawca to jednak substancja, która wchodzi w interakcję z wieloma lekami. Pamiętać należy aby nie stosować go z lekami przeciwkrzepliwymi, antyarytmicznymi, oraz doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, a także przy kuracjach przeciwwirusowych. Nie wolno również stosować naparu dziurawca u kobiet ciężarnych, karmiących oraz u dzieci.
Jest to roślina o bardzo szerokim zakresie zastosowania. Wykorzystywana w leczeniu zaburzeń na tle nerwowym, chorobach dróg moczowych, w różnego rodzaju bólach, oraz przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego. Hamuje wydzielanie substancji wywołujących stany zapalne przez co działa przeciwzapalnie. Działa rozkurczająco na mięsnie gładkie jelit i przewodów żółciowych. Dzięki czemu poprawia przepływ żółci i wpływa korzystnie na pracę wątroby. Wykazuje również korzystne działanie w nadkwaśności, przy nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego oraz przy chorobie wrzodowej.
to roślina o skutecznym działaniu przeczyszczającym. Stosowana przy sporadycznie występujących zaparciach, które mogą być spowodowane nieprawidłową dietą. Związki aktywne zawarte w senesie delikatnie drażnią komórki okrężnicy, powodując jej skurcze i przyspieszenie przemieszczania się mas kałowych. Napar z senesu zapobiega również ponownemu wchłanianiu się wody dzięki czemu zwiększa objętość i zmiękcza stolec.
Jego najważniejsze działanie to ochrona wątroby. Substancja czynna zawarta w ostopeście czyli sylimaryna działa hepatoprotekcyjnie ochraniając miąższ wątroby i ułatwiając jej regenerację. Ochrona wątroby jest uzyskiwana przez różne kierunki działania substancji czynniej m. in działania przeciwutleniającego, przeciwzapalnego, przeciwwirusowego, hamowania wnikania toksyn do wnętrza komórek wątroby oraz procesów włóknienia. Regeneracja wątroby zachodzi głównie poprzez zahamowanie wolnych rodników które działają szkodliwie na błony komórkowe komórek wątroby. Sylimaryna stosowana jest również w chorobach typu alkoholowa marskość wątroby oraz wirusowe zapalenie wątroby.
To dosyć pospolita roślina występująca na łąkach, polach czy w przydomowych trawnikach. Ma bardzo szerokie, wielokierunkowe działanie. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Działa przeciwnowotworowo, zapobiega chorobie wieńcowej i miażdżycy. Wykazuje również pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Jest uznawany za dobre źródło inuliny czyli substancji będącej prebiotykiem niezbędnej do prawidłowego wzrostu i pracy bakterii jelitowych. Wykazuje również działanie hepatoprotekcyjne. Ekstrakt z korzeni mniszka stosowany jest do usuwania toksyn z wątroby. Ułatwia przepływ żółci oraz wpływa na rozkład kamieni żółciowych. Ekstrakt z liści mnisza lekarskiego zmniejsza poziom glukozy we krwi, jednocześnie zmniejszając nagromadzenie lipidów oraz poprawia wrażliwość na insulinę. Ważne jest, że nie zaleca się spożywania mniszka osobom chorującym na nadkwasotę, choroby pęcherzyka żółciowego czy nerek.
Roślina o bardzo szerokim zastosowaniu. Jest składnikiem wielu kosmetyków. Działa korzystnie na kondycję włosów i skóry. Stosowany jest również w leczeniu stanów zapalnych o obrębie jamy ustnej. Działa korzystnie na przewód pokarmowy. Substancje zawarte w aloesie stanowią pożywkę dla mikroflory jelitowej i ograniczają rozwój mikroflory chorobotwórczej. Suplementy na bazie aloesu regulują rytm wypróżnień, zwiększają nawodnienie kału dzięki czemu ułatwiają wypróżnienie i zapobiega zaparciom. Wpływa na tworzenie się żółci oraz przyspiesza jej wydzielanie. Działa łagodząco na nadżerki i owrzodzenia w obrębie przewodu pokarmowego oraz przyspiesza ich gojenie. Łagodzi ból oraz wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Jest wykorzystywany również w leczeniu zespołu jelita drażliwego oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Mając tak szeroki wachlarz ziół możemy w naturalny sposób wesprzeć nasz przewód pokarmowy. Warto włączyć niektóre z nich aby poprawić pracę przewodu pokarmowego i zadbać o kondycję układu trawiennego. Często środki ziołowe są wystarczającym sposobem reagowania na dolegliwości i pozwalają na uniknięcie stosowania środków farmakologicznych.
Autor tekstu: mgr Patrycja Korda
dietetyk kliniczny
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.