Gdy na zewnątrz pogoda nas nie rozpieszcza większość z nas dopada przeziębienie. W jaki sposób możemy temu zapobiec? Czy sięganie od razu po leki jest dobre? A może powinniśmy skorzystać z bardziej naturalnych sposobów radzenia sobie z chorobą? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć.
Pamiętajmy, że matka natura pozostawiła nam kilka drogocennych produktów, które mogą wspomóc naszemu organizmowi w walce z chorobą. Oto
Miód – jest jednym z najlepszych naturalnych „lekarstw”. Posiada witaminy z grupy B, witaminę P oraz makro i mikroskładniki. Jest pomocny w leczeniu przeziębień i bólu gardła, wspomaga również gojenie ran, obniża ciśnienie i pobudza do pracy mózg.
Imbir – ma właściwości rozgrzewające, odkażające i przeciwzapalne, zmniejsza obrzęki, a także łagodzi bóle miesiączkowe. Nie tyko chroni nas przed przeziębieniem, ale także wspomaga koncentracje, a w połączeniu z miodem wzmacnia działanie obu składników. Bogaty w witaminę C, potas i magnez.
Czosnek – jest bogactwem witamin i minerałów, a także jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Zawiera potas, magnez, wapń, witaminę A, B1, C i flawonoidy. Ma szerokie zastosowanie, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczno, a także obniża cholesterol i ciśnienie krwi.
Cytrusy – zawarta w nich duża dawka witaminy C poprawia odporność i chroni przed rozwojem choroby. Grejpfruty i pomarańcze najlepiej jeść z błonkami oddzielającymi, gdyż zawierają flawonoidy zwiększające działanie witaminy C. Natomiast cytryna zawiera rutozyd, przedłużający działanie witaminy.
Czarny bez – ma właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe i oczyszczające. Ponadto wzmaga pocenie i działa moczopędnie. Świetnie sprawdza się do płukania chorego gardła. Swoje właściwości zawdzięcza dużej ilości flawonoidów, fenoli, kwasów organicznych i garbnikom, witaminie C i prowitaminie A.
Kwiat lipy – podobnie jak czarny bez, kwiaty lipy są bogate w witaminę C, flawonoidy i garbniki, dodatkowo zawierają fitosterole, witaminę PP i sole mineralne. W leczeniu przeziębienia sprawdza się ich działanie napotne. Lipa działa również osłaniająco i zmiękczająco, dzięki czemu łagodzi kaszel, chrypkę i ból gardła.
Kiszonki – w czasie terapii antybiotykowej pomagają wrócić do sprawności naszej florze jelitowej. Właściwie zasiedlone jelita pomagają nam szybciej wrócić do zdrowia. Kiszonki są bogate w powstały podczas procesu fermentacji – kwas mlekowy, który oczyszcza nasz organizm i wzmacnia odporność, zapobiegając chorobom. Prócz tego są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K i minerałów magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru podczas ich spożywania, gdyż zawierają one dużą ilość soli dodanej podczas procesu kiszenia, która jest szkodliwa głównie dla osób chorych na nadciśnienie.
Papryczka chilli – ostra przyprawa zawiera w swoim składzie kapsaicynę, rozgrzewającą organizm i rozszerzającą naczynia krwionośne. Wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych przy mokrym kaszlu i katarze. W papryczce znajdziemy również witaminę A, B6, C, potas, magnez, mangan i żelazo.
Goździki – działają rozgrzewająco, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomagają w infekcjach drób oddechowych dzięki właściwościom wykrztuśnym i rozrzedzającym gęstą wydzielinę. Zawierają witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Migdały – dzięki zawartym polifenolom, witaminie E i B2 wzmacniają układ odpornościowy. Musimy pamiętaj jednak o tym, aby jeść migdały ze skórką to właśnie ona zawiera wyżej wspomniane polifenole. Migdały nie tylko wzmacniają nasz organizm, ale również zapobiegają chorobom serca, cukrzycy, a także utrudniają zaleganie złego cholesterolu LDL.
Cynamon – korzystnie wpływa nie tylko zapobiegając przeziębieniu i ułatwiając oddychanie. Działa również przeciwgrzybiczno, przeciwnowotworowo i antyseptycznie. Jest bogaty w witaminę A, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Kurkuma – hamuje rozwój wirusów oraz zapobiega powstawaniu i namnażaniu bakterii i grzybów. Dzięki swoim właściwościom skutecznie zwalcza infekcje, ale również przyspiesza gojenie ran i wspomaga trawienie. Bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem wyżej wymienionych produktów:
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.