Aktywność fizyczna dziecka
Aktywność fizyczna dzieci podczas odchudzania
14 września 2019
dieta na obniżenie ciśnienia
Dieta na obniżenie ciśnienia
18 października 2019
Pokaż wszystkie

Właściwości zdrowotne jarmużu

jarmuz na odchudzanie

Jarmuż – prozdrowotne właściwości

Jarmuż jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych.
W średniowieczu postrzegana była nie tylko jako pożywienie, ale również jako ozdoba domów.
Istnieje kilka rodzajów tej rośliny, które charakteryzują się różnym wyglądem.

Liście mogą mieć formę postrzępioną, karbowaną, czy prostą.
Natomiast kolor warzywa waha się od zielonego, zielono-fioletowego, czy fioletowego.

Jarmuż charakteryzuje się bardzo dużą ilością przeciwutleniaczy, witaminy K,
witaminy C, karotenoidów, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
a także sulforafanów, które przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu.

Jarmuż w 84% składa się z wody oraz znacznej ilość białka i błonnika.
Jest niskokaloryczny, zawiera jedynie 49 kcal/100g,
a jego indeks glikemiczny wynosi 15,
dzięki czemu nadaje się świetnie jako wzbogacenie diety diabetyków.

 

     

 

Właściwości jarmużu 

 

 

Jarmuż dzięki swoim drogocennym właściwościom:

    • działa przeciwnowotworowo głównie w nowotworach jelita grubego, wątroby, mózgu, piersi, trzustki i prostaty,
    • działa przeciwzapalnie,
    • 100g jarmużu dostarcza około 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
      i witaminę K,
    • hamuje powstawanie miażdżycy, obniżając cholesterol LDL i podwyższając HDL,
    • zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy II typu,
  • dzięki zawartym folianom, najbardziej polecany jest kobietom w ciąży, aby wspomóc prawidłowy rozwój mózgu dziecka i zapobiec wadom wrodzonym,
    działa odtruwająco i antybakteryjnie,
  • dodatkowo zawarta w nim luteina zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu,
  • dzięki zmniejszeniu stresu oksydacyjnego zapobiega starzeniu się skóry.

Zastosowanie jarmużu w kuchni

Ze względu na swój charakterystyczny smak jarmuż ma swoich zwolenników  i przeciwników. W formie surowej stanowi składnik sałatek, natomiast gotowany świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, zup, czy mięs. Znakomicie łączy się z owocami np. pomarańczą, jabłkiem, bananem czy gruszką tworząc pyszne koktajle owocowo-warzywne. Można z niego również stworzyć zdrowe pesto czy placuszki. Jarmuż może stać się również zdrowym zamiennikiem chipsów. Wystarczy jedynie pojedyncze liście upiec
w piekarniku i zdrowa przekąska gotowa.

 

Kilka praktycznych porad o jarmużu

Jeśli rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę z jarmużem, warto zwrócić uwagę na kilka faktów:

1. Liście nie powinny być zżółknięte, brązowe, przebarwione czy z plamkami. Ślady
te świadczą o nieświeżości warzywa.
2. Na początku wybieraj jarmuż o mniejszych liściach, nie będzie on miał tak charakterystycznego gorzkiego smaku.
3. Przechowuj go w lodówce, gdyż niska temperatura zmniejsza smak goryczki.
4. Obróbka termiczna, czy suszenie znacznie zmniejsza ilość składników odżywczych, dlatego najwięcej witamin i składników mineralnych ma surowe warzywo.

Przeciwwskazania do spożywania jarmużu

Jarmuż nie powinien być stosowany przez osoby mające problemy z tarczycą, ze względu na zawarte substancje, które powodują ograniczenie działania jodu.  Stosowanie przez pacjentów leków rozrzedzających krew i spożywanie jarmużu może powodować interakcje, dlatego powinni oni wystrzegać się tych połączeń.

Unikać go powinny także osoby z kamicą szczawianową, gdyż zbyt duża ilość szczawianów w produkcie może zaostrzyć objawy.  Musimy pamiętać, że jarmuż jest świetnym wzbogaceniem naszej diety oraz dostarczeniem bogatych składników odżywczych. Lecz pożądane efekty są zauważalne dopiero przy regularnym stosowaniu najlepiej 2-3 razy w tygodniu.

Przepisy na napoje z jarmużem

 

Zdrowe Smoothie z jarmużem 

2 garści liści jarmużu, banan, jabłko, sok z cytryny, woda.
Banana obrać i pokroić na cząstki.
Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać jarmuż, sok z cytryny, wodę i zmiksować.
Energia: 200 kcal
Białko: 3,16 g
Tłuszcze: 1,28 g
Węglowodany: 50 g
Błonnik: 6,76 g

 

Zielony koktajl z warzyw 

4 garści jarmużu, ogórek, 2 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, woda.
Ogórka obrać. Ogórka i selera pokroić na cząstki.
Warzywa przełożyć do naczynia miksującego, dodać sok z cytryny, wodę – według uznania i zmiksować.
Energia: 61 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 0,94 g
Węglowodany: 13,7 g
Błonnik: 5,74 g

 

 

 

 

Autor tekstu: mgr  Ilona Maślanka

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij