Jarmuż jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych.
W średniowieczu postrzegana była nie tylko jako pożywienie, ale również jako ozdoba domów.
Istnieje kilka rodzajów tej rośliny, które charakteryzują się różnym wyglądem.
Liście mogą mieć formę postrzępioną, karbowaną, czy prostą.
Natomiast kolor warzywa waha się od zielonego, zielono-fioletowego, czy fioletowego.
Jarmuż charakteryzuje się bardzo dużą ilością przeciwutleniaczy, witaminy K,
witaminy C, karotenoidów, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
a także sulforafanów, które przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu.
Jarmuż w 84% składa się z wody oraz znacznej ilość białka i błonnika.
Jest niskokaloryczny, zawiera jedynie 49 kcal/100g,
a jego indeks glikemiczny wynosi 15,
dzięki czemu nadaje się świetnie jako wzbogacenie diety diabetyków.
Jarmuż dzięki swoim drogocennym właściwościom:
Ze względu na swój charakterystyczny smak jarmuż ma swoich zwolenników i przeciwników. W formie surowej stanowi składnik sałatek, natomiast gotowany świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, zup, czy mięs. Znakomicie łączy się z owocami np. pomarańczą, jabłkiem, bananem czy gruszką tworząc pyszne koktajle owocowo-warzywne. Można z niego również stworzyć zdrowe pesto czy placuszki. Jarmuż może stać się również zdrowym zamiennikiem chipsów. Wystarczy jedynie pojedyncze liście upiec
w piekarniku i zdrowa przekąska gotowa.
Jeśli rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę z jarmużem, warto zwrócić uwagę na kilka faktów:
1. Liście nie powinny być zżółknięte, brązowe, przebarwione czy z plamkami. Ślady
te świadczą o nieświeżości warzywa.
2. Na początku wybieraj jarmuż o mniejszych liściach, nie będzie on miał tak charakterystycznego gorzkiego smaku.
3. Przechowuj go w lodówce, gdyż niska temperatura zmniejsza smak goryczki.
4. Obróbka termiczna, czy suszenie znacznie zmniejsza ilość składników odżywczych, dlatego najwięcej witamin i składników mineralnych ma surowe warzywo.
Jarmuż nie powinien być stosowany przez osoby mające problemy z tarczycą, ze względu na zawarte substancje, które powodują ograniczenie działania jodu. Stosowanie przez pacjentów leków rozrzedzających krew i spożywanie jarmużu może powodować interakcje, dlatego powinni oni wystrzegać się tych połączeń.
Unikać go powinny także osoby z kamicą szczawianową, gdyż zbyt duża ilość szczawianów w produkcie może zaostrzyć objawy. Musimy pamiętać, że jarmuż jest świetnym wzbogaceniem naszej diety oraz dostarczeniem bogatych składników odżywczych. Lecz pożądane efekty są zauważalne dopiero przy regularnym stosowaniu najlepiej 2-3 razy w tygodniu.
Zdrowe Smoothie z jarmużem
2 garści liści jarmużu, banan, jabłko, sok z cytryny, woda.
Banana obrać i pokroić na cząstki.
Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać jarmuż, sok z cytryny, wodę i zmiksować.
Energia: 200 kcal
Białko: 3,16 g
Tłuszcze: 1,28 g
Węglowodany: 50 g
Błonnik: 6,76 g
Zielony koktajl z warzyw
4 garści jarmużu, ogórek, 2 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, woda.
Ogórka obrać. Ogórka i selera pokroić na cząstki.
Warzywa przełożyć do naczynia miksującego, dodać sok z cytryny, wodę – według uznania i zmiksować.
Energia: 61 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 0,94 g
Węglowodany: 13,7 g
Błonnik: 5,74 g
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.