Dieta w chorobach


Dieta w chorobach inaczej dietoterapia to leczenie różnych chorób  i dolegliwości za pomocą odpowiednio dobranej diety.
W XXI wieku obserwowany jest drastyczny wzrost chorób związanych z odżywianiem. Postęp technologiczny, powszechna dostępność wysokokalorycznego i przetworzonego jedzenia, mała aktywność fizyczna, stres, szkodliwe substancje związane z przemysłem, używki, dodatki do żywności itd. – wszystkie te czynniki mają pośredni lub bezpośredni wpływ na wiele chorób cywilizacyjnych, będących plagą wśród naszego społeczeństwa. Spośród nich możemy wyróżnić wiele, z którymi możemy rozpocząć walkę za pomocą diety! 

Odpowiednio dobrana dieta może zahamować rozwój choroby, zmniejszyć dolegliwości i przynieść ulgę. Skontaktuj się z  NASZYM DIETETYKIEM Jeszcze Dziś!

Odpowiednio dobrana dieta może zdziałać bardzo wiele: zahamować rozwój choroby, zmniejszyć dolegliwości, a w konsekwencji przynieść ulgę. O pomoc w wyborze postępowania żywieniowego dostosowanego do występującej jednostki chorobowej należy zwrócić się do specjalisty. Dietetyk kliniczny z naszej poradni dietetycznej w Rzeszowie ułoży plan żywieniowy biorący pod uwagę przede wszystkim stan zdrowia, indywidualne preferencje i harmonogram dnia.



Dietoterapia dla osób z chorobami


 
 
 

W jakich chorobach pomaga dieta

Diety wspomagające leczenie przewlekłych chorób mogą w znaczny sposób wpływać na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Choroby, w przebiegu których najczęściej potrzebna jest pomoc żywieniowa:

Insulinoooporność – to stan kiedy tkanki naszego organizmu nie odpowiadają na działanie insuliny. Stan insulinoooporności prowadzi często do rozwoju cukrzycy typu 2. Dieta opiera się na produktach z niskim indeksem glikemicznym.
Cukrzyca – zarówno typu 1 jak i typu 2 -jedna z najpopularniejszych chorób dietozależnych a zarazem i jedna z najniebezpieczniejszych z tej grupy. Wśród podstaw jej leczenia bardzo ważna jest odpowiednio dobrana dieta. W jadłospisach tego typu kontroli podlegają węglowodany łatwo przyswajalne. W diecie stosowanej w leczeniu cukrzycy opieramy się na węglowodanach złożonych zawartych w produktach razowych, grubych kaszach oraz warzywach.
Hiperlipidemia (wysoki cholesterol) – pod tym pojęciem kryje się kilka jednostek chorobowych. Podział zachodzi w zależności od frakcji lipidów, które przekraczają zalecane normy. W skład hiperlipidemii wchodzą: hipercholesterolemie oraz triglicerydemie. Podniesione wartości cholesterolu i triglicerydów mogą prowadzić do licznych powikłań oraz wielu chorób kardiologicznych. Dieta stosowana w tym przypadku ma na celu sprowadzić wartości wcześniej wspomnianych parametrów do granic normy.
Anemia i niedokrwistość – są to choroby spowodowane niedoborami takich substancji jak: żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Często zdarza się, że występują jako jednostki chorobowe współistniejące. Prawidłowa dieta stanowi podstawę ich leczenia.
Dna moczanowa – choroba, o istnieniu której wiele z nas nie ma pojęcia. W jej przebiegu dochodzi do nadmiernego odkładania się kwasu moczowego we krwi i charakterystycznych objawów jakimi są napadowe, zazwyczaj nocne, bóle stawów. Podstawą leczenia jest dieta uboga w puryny, związki których metabolizm prowadzi do powstawania kwasu moczowego.
Choroby tarczycy – wystąpić może zarówno niedoczynność jak i nadczynność tarczycy oraz Hashimoto. W tych przypadkach tarczyca odpowiednio produkuje za mało lub za dużo hormonów. Powoduje to, w zależności od schorzenia, spowolnienie lub nasilenie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Alergie i nietolerancje pokarmowe – w tej grupie znajdziemy jednostki takie jak celiakia, nietolerancja pszenicy, nietolerancja laktozy, alergie na białka mleka krowiego i wiele, wiele innych. W zdecydowanej większości leczenie opiera się na dietach eliminacyjnych substancję nietolerowaną czy uczulającą, jednocześnie utrzymując zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę.
Choroby jelit i problemy jelitowe – najszersza grupa chorób dietozależnych. Wyróżnić tu możemy choroby zapalne jelit (IBD) tj.: chorobę Leśniowskiego- Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespól jelita drażliwego (IBS), uchyłkowatość jelit, zaparcia oraz dolegliwości takie jak wzdęcia, uczucie pełności, przelewanie w jelitach, kolki. Prawidłowo skomponowana dieta stanowi podstawę leczenia.
Nadwaga i otyłość – jedne z najpopularniejszych schorzeń, a przez niektórych nie postrzegane jako choroby. Nadmierna masa ciała powoduje wydzielanie cytokin prozapalnych i ogólnoustrojowy stan zapalny. W konsekwencji predysponuje do rozwoju innych chorób należących do grupy chorób metabolicznych. Podstawą leczenia w tym przypadku jest dieta ubogoenergetyczna.

W naszej poradni dietetycznej w Rzeszowie profesjonalne wsparcie dietetyka klinicznego otrzymają pacjenci z różnymi problemami zdrowotnymi, alergiami pokarmowymi oraz problemem niepłodności.


Porady dietetyczne dla osób z chorobami

w zakresie:

  • zmiany odżywiania
  • ułożenia odpowiedniej diety
  • wsparcia psychicznego
  • niwelowania objawów chorobowych
  • poprawy zdrowia
  • profilaktyki zdrowotnej

 
 
 
 

W przypadku niektórych chorób współpraca z dietetykiem ma ogromny wpływ na leczenie przewlekłych chorób, a odpowiednio dobrana dieta czasami jest wręcz niezbędna!


Zapraszamy do naszej poradni dietetycznej na wizyty stacjonarne oraz  na spotkanie z dietetykiem online.

 


Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij