Dieta w chorobach
Dieta w chorobach inaczej dietoterapia to leczenie różnych chorób i dolegliwości za pomocą odpowiednio dobranej diety.
W XXI wieku obserwowany jest drastyczny wzrost chorób związanych z odżywianiem. Postęp technologiczny, powszechna dostępność wysokokalorycznego i przetworzonego jedzenia, mała aktywność fizyczna, stres, szkodliwe substancje związane z przemysłem, używki, dodatki do żywności itd. – wszystkie te czynniki mają pośredni lub bezpośredni wpływ na wiele chorób cywilizacyjnych, będących plagą wśród naszego społeczeństwa. Spośród nich możemy wyróżnić wiele, z którymi możemy rozpocząć walkę za pomocą diety!
Odpowiednio dobrana dieta może zahamować rozwój choroby, zmniejszyć dolegliwości i przynieść ulgę. Skontaktuj się z NASZYM DIETETYKIEM Jeszcze Dziś!
Odpowiednio dobrana dieta może zdziałać bardzo wiele: zahamować rozwój choroby, zmniejszyć dolegliwości, a w konsekwencji przynieść ulgę. O pomoc w wyborze postępowania żywieniowego dostosowanego do występującej jednostki chorobowej należy zwrócić się do specjalisty. Dietetyk kliniczny z naszej poradni dietetycznej w Rzeszowie ułoży plan żywieniowy biorący pod uwagę przede wszystkim stan zdrowia, indywidualne preferencje i harmonogram dnia.
Dietoterapia dla osób z chorobami
W jakich chorobach pomaga dieta
Diety wspomagające leczenie przewlekłych chorób mogą w znaczny sposób wpływać na poprawę zdrowia i samopoczucia.
Choroby, w przebiegu których najczęściej potrzebna jest pomoc żywieniowa:
Insulinoooporność – to stan kiedy tkanki naszego organizmu nie odpowiadają na działanie insuliny. Stan insulinoooporności prowadzi często do rozwoju cukrzycy typu 2. Dieta opiera się na produktach z niskim indeksem glikemicznym. |
Cukrzyca – zarówno typu 1 jak i typu 2 -jedna z najpopularniejszych chorób dietozależnych a zarazem i jedna z najniebezpieczniejszych z tej grupy. Wśród podstaw jej leczenia bardzo ważna jest odpowiednio dobrana dieta. W jadłospisach tego typu kontroli podlegają węglowodany łatwo przyswajalne. W diecie stosowanej w leczeniu cukrzycy opieramy się na węglowodanach złożonych zawartych w produktach razowych, grubych kaszach oraz warzywach. |
Hiperlipidemia (wysoki cholesterol) – pod tym pojęciem kryje się kilka jednostek chorobowych. Podział zachodzi w zależności od frakcji lipidów, które przekraczają zalecane normy. W skład hiperlipidemii wchodzą: hipercholesterolemie oraz triglicerydemie. Podniesione wartości cholesterolu i triglicerydów mogą prowadzić do licznych powikłań oraz wielu chorób kardiologicznych. Dieta stosowana w tym przypadku ma na celu sprowadzić wartości wcześniej wspomnianych parametrów do granic normy. |
Anemia i niedokrwistość – są to choroby spowodowane niedoborami takich substancji jak: żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Często zdarza się, że występują jako jednostki chorobowe współistniejące. Prawidłowa dieta stanowi podstawę ich leczenia. |
Dna moczanowa – choroba, o istnieniu której wiele z nas nie ma pojęcia. W jej przebiegu dochodzi do nadmiernego odkładania się kwasu moczowego we krwi i charakterystycznych objawów jakimi są napadowe, zazwyczaj nocne, bóle stawów. Podstawą leczenia jest dieta uboga w puryny, związki których metabolizm prowadzi do powstawania kwasu moczowego. |
Choroby tarczycy – wystąpić może zarówno niedoczynność jak i nadczynność tarczycy oraz Hashimoto. W tych przypadkach tarczyca odpowiednio produkuje za mało lub za dużo hormonów. Powoduje to, w zależności od schorzenia, spowolnienie lub nasilenie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe – w tej grupie znajdziemy jednostki takie jak celiakia, nietolerancja pszenicy, nietolerancja laktozy, alergie na białka mleka krowiego i wiele, wiele innych. W zdecydowanej większości leczenie opiera się na dietach eliminacyjnych substancję nietolerowaną czy uczulającą, jednocześnie utrzymując zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę. |
Choroby jelit i problemy jelitowe – najszersza grupa chorób dietozależnych. Wyróżnić tu możemy choroby zapalne jelit (IBD) tj.: chorobę Leśniowskiego- Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespól jelita drażliwego (IBS), uchyłkowatość jelit, zaparcia oraz dolegliwości takie jak wzdęcia, uczucie pełności, przelewanie w jelitach, kolki. Prawidłowo skomponowana dieta stanowi podstawę leczenia. |
Nadwaga i otyłość – jedne z najpopularniejszych schorzeń, a przez niektórych nie postrzegane jako choroby. Nadmierna masa ciała powoduje wydzielanie cytokin prozapalnych i ogólnoustrojowy stan zapalny. W konsekwencji predysponuje do rozwoju innych chorób należących do grupy chorób metabolicznych. Podstawą leczenia w tym przypadku jest dieta ubogoenergetyczna. |
W naszej poradni dietetycznej w Rzeszowie profesjonalne wsparcie dietetyka klinicznego otrzymają pacjenci z różnymi problemami zdrowotnymi, alergiami pokarmowymi oraz problemem niepłodności.
Porady dietetyczne dla osób z chorobami
w zakresie:
- zmiany odżywiania
- ułożenia odpowiedniej diety
- wsparcia psychicznego
- niwelowania objawów chorobowych
- poprawy zdrowia
- profilaktyki zdrowotnej
W przypadku niektórych chorób współpraca z dietetykiem ma ogromny wpływ na leczenie przewlekłych chorób, a odpowiednio dobrana dieta czasami jest wręcz niezbędna!
Zapraszamy do naszej poradni dietetycznej na wizyty stacjonarne oraz na spotkanie z dietetykiem online.