Zielony sok
21 czerwca 2016
poradnia dietetyczna rzeszów
Szkolenie dla pracowników firmy ŻYWIEC
23 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

Czas na zdrowe grillowanie :)

Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie to nie tylko sposób obróbki termicznej, który urozmaica codzienną dietę, to również możliwość spędzenia wolnego czasu wśród rodziny, znajomych oraz konsumpcja pokarmów na świeżym powietrzu. Letni czas grillowania został „oficjalnie” rozpoczęty w długi, majowy weekend, a trwać będzie jeszcze przez kilka miesięcy. Grillowanie umożliwia otrzymanie wyśmienitych, niskokalorycznych potraw, ale powoduje też gromadzenie się szkodliwych substancji w tak przygotowywanych posiłkach. Warto zatem poznać podstawowe zasady grillowania, aby zmniejszyć szkodliwość tej obróbki termiczne i nie zaszkodzić szczupłej sylwetce.

Pierwsza zasada – do grillowania należy wybierać wyłącznie węgiel drzewny. Warto zrezygnować z kolorowych gazet czy lakierowanego drewna jako podpałki, gdyż stanowią one źródło toksycznych związków. Po drugie – nie grillujemy na otwartym ogniu. Powoduje to przypalenie posiłków, sprawia że są suche, ciężkostrawne, a co najważniejsze, stają się źródłem rakotwórczych substancji. Ponadto takie „intensywne” grillowanie pozbawia produktów wartości odżywczych. Do dłuższego grillowania najlepiej nadają się aluminiowe, perforowane tacki. Trzeba pamiętać o tym, aby przed przystąpieniem do grillowania dokładnie oczyścić ruszt. Po trzecie – nieodłącznym elementem do dań z grilla powinny być świeże warzywa i owoce. To skarbnica antyoksydantów, chroniąca organizm przed wolnymi rodnikami powstającymi podczas pieczenia na grillu. Jakie produkty najlepiej nadają się na ruszt? Przede wszystkim chude mięsa jak kurczak, cielęcina, chuda wołowina oraz ryby, najlepiej łosoś lub pstrąg. Wybierając tę opcję, a rezygnując z tradycyjnej karkówki czy kiełbasy dostarczamy sobie połowę kalorii mniej! Dla porównania:

100g grillowanej karkówki to 389 kcal,
100g grillowanej kiełbasy to 251 kcal
100g grillowanej piersi z kurczaka to 123 kcal.

Aby uzyskać wyjątkowy smak i aromat potraw mięsnych i rybnych, najpierw warto je zamarynować. Do tego najlepiej nadają się: sól, pieprz, czosnek, cebula, musztarda, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oraz zioła: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia.

Grillowane Warzywa i Owoce

Grillować warto również warzywa i owoce. Na szaszłyki najlepiej wykorzystać cukinię, paprykę, cebulę, pomidory, pieczarki oraz bakłażany. Wyśmienicie z rusztu smakują też banany, jabłka, gruszki, ananasy i brzoskwinie z dipem jogurtowo-cynamonowym lub imbirowym.
Najczęstsza pora grillowania przypada na późne popołudnie lub wieczór, warto zatem pamiętać aby potrawy z grilla przygotowywać z chudych gatunków mięs, ryb, oraz aby nieodłącznym dodatkiem do dań grillowanych była porcja świeżych warzyw lub owoców.

wapteka-grillowanie-1024x682

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij