ŚWIADOME ZAKUPY – Jak mądrze wybierać produkty, na co zwracać uwagę czytając etykiety?
12 listopada 2019
Domowe sposoby na przeziębienie
20 listopada 2019
Pokaż wszystkie

Żurawina – Bogactwo witamin i minerałów

Żurawina

 

Żurawina jest owocem mającym duży potencjał prozdrowotny ze względu na swoje bogactwo witamin i minerałów. W przyszłości prawdopodobnie będzie ona wykorzystana jako żywność funkcjonalne, czyli taka, która poza właściwościami odżywczymi ma również szerokie spektrum działania na cały organizm.

Owoc żurawiny w swoim składzie posiada proantocyjanidyn, który nadaje mu właściwości antybakteryjne. Szczególnie swoje działanie wykazuje przy infekcjach dróg moczowych, zmniejszając ilość bakterii E.coli, a także zapobiegając „przyklejaniu się” ich do układu moczowego. Żurawina jest polecana kobietom w ciąży, które jak wiadomo nie mogą stosować antybiotyków, a często dokuczają im wspomniane infekcje. Stosując ją muszą jednak pamiętać o interakcji z lekami (gł. werferyną), dlatego powinny na początku zasięgnąć opinii lekarza. Owoc ma również właściwości przeciwdziałające powstawaniu próchnicy i chorób dziąseł dzięki temu samemu mechanizmowi jak na układ moczowy.

Ponadto żurawina podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL, obniża „zły” LDL i chroni naczynia krwionośne przed ich zatykaniem, tym samym zapobiegając powstawaniu miażdżycy i zmniejszając ryzyko zawału. Obniża ciśnienie krwi dzięki dużej ilość potasu i małej ilości sodu, a zawarte w niej flawonoidy dodatkowo rozszerzają naczynia krwionośne.

Żurawina jest stosowana w leczeniu zakażeń Helicobacter pylori, zapobiega ona namnażaniu się bakterii i chroni przed chorobami żołądka takimi jak: stan zapalny i wrzody. Co więcej zawarte w niej przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe, a spora ilość błonnika pomaga w trawieniu. Owoc działa także przeciwzapalnie i ochronne dla mózgu, spowalniając procesy starzenia się, a zawarta w nim duża ilość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.

Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego owocu najlepsze są świeże owoce dostępne głównie na bazarach i targowiskach. Kupując świeżą żurawinę wybierajmy tą najtwardszą i najbardziej czerwoną. Jednakże świetną alternatywą jest również suszona żurawina dostępna w większości sklepów.

A teraz proste przepisy z wykorzystaniem żurawiny w kuchni! 

Przepis na sos vinegrette, który świetnie podkreśla aromat i smak sałatek, współgrając z orzechami, czerwoną cebulką czy serem oraz domowa konfitura z suszonej żurawina, którą możemy posłodzić ulubioną herbatkę w nadciągające chłodne wieczory.

ŻURAWINOWY SOS VINEGRETTE!

Potrzebować będziemy:

½ szklanki żurawiny suszonej
50 ml soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwa z oliwek
Pieprz, sól

Jak ją przyrządzić?
W rondelku na małym ogniu gotujemy żurawinę z sokiem pomarańczowym (ok. pół godziny). Dodajemy oliwę z oliwek, doprawimy pieprzem, solą i mieszamy trzepaczką. Gotowym sosem możemy polać naszą ulubioną sałatkę.

Na koniec koszty:

Żurawina suszona: ok. 12 zł za 400g (ja zużyłam 75g)
Sok pomarańczowy: ok. 4 zł za 1l (ja zużyłam 50ml)
Sok z cytryny: ok. 1 zł za 1szt. (ja zużyłam ¼ szt.)
Oliwa z oliwek: ok. 16 zł za 1l (ja zużyłam 10g)
Pieprz, sól

Jak widzimy 2-3 porcje sosu vinegrette to koszt ok. 3 zł, a ulubiona sałatka zostanie wzbogacona w wartościowe składniki.

 

 

DOMOWA KONFITURA Z ŻURAWINY!

Potrzebować będziemy:

½ szklanki żurawiny suszonej
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny

Jak ją przyrządzić?

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy miód i delikatnie gotujmy. Następnie wsypujemy owoce i dusimy przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Wlewamy sok i czekamy do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przekładamy do słoika i odstawiamy dnem do góry.

Na koniec koszty:

Żurawina suszona: ok. 12 zł za 400g (ja zużyłam 75g)
Miód: ok. 25 zł za 1kg (ja zużyłam 16g)
Sok z cytryny: ok. 1 zł za 1szt. (ja zużyłam ¼ szt.)

Porcja domowej konfitury z żurawiny to koszt ok. 3 zł. Świetnie sprawdza się jako dodatek do owsianki, jaglanki, musli czy naleśników.

Smacznego!

Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka  

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

dietetyk-vital

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij