Jajka – często przygotowujemy je na niedzielne, leniwe śniadania czy kolacje na ciepło. Niestety trzymamy się swoich utartych przepisów i okazuje się, że nawet dania z jajkami ograniczają się do jajecznicy z szynką czy jajka na miękko – a produkt ten daje nam wiele możliwości kulinarnych!
Poniżej 5 przykładów jak można przygotować jajka żeby było ciekawie, smacznie i zdrowo!
Składniki:
2-3 jajka,
2 łyżki mleka 0,5-1,5%,
1 duża garść szpinaku,
1 łyżka mąki orkiszowej,
2 pomidorki suszone
feta
1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Szpinak podsmażyć chwilę na patelni z czosnkiem, przyprawić pieprzem, dodać pokrojone na małe kawałki pomidory suszone oraz fetę. Wlać na patelnie jajko i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się zetnie (delikatnie podważać brzegi łopatką, aby masa spływała pod spód). Omlet wyłożyć na talerz.
Shakshuka
Składniki:
½ puszki pomidorów krojonych,
2 jajka,
½ szalotki,
czosnek,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki i rozgnieść je widelcem. Doprawić solą i pieprzem i zagotować. W gotującej się masie zrobić dołek i wbić jajko, przykryć pokrywką i gotować 5 minut. Poruszać patelnią żeby reszta białka spłynęła na boki i się ścięła. Posypać natką lub szczypiorkiem.
Składniki:
2 jajka,
garść szpinaku,
pomidorki koktajlowe,
1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak podsmażyć chwilę na małej patelni z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na szpinak wbić jajka, doprawić solą i przykryć. W tym czasie pokroić pomidorki koktajlowe na 4 części. Gotowe jajko wyłożyć na talerz, dodać pomidorki koktajlowe.
Składniki
2-3 jajka,
około 4 kurek,
1/2 pomidora,
szczypiorek,
łyżeczka masła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Na maśle podsmażyć kurki, po chwili dodać pomidory. Następnie wbić jajka i mieszać łopatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Pasta z awokado:
Awokado obrać i pokroić na cząstki, przełożyć do naczynia, dodać czosnek, sól, pieprz, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na gładką pastę.
Kanapka:
Pieczywo posmarować pastą z awokado, dodać plasterki pokrojonej rzodkiewki i jajko w koszulce.
Sałatka z rukoli:
Rukolę wymieszać z pokrojonymi na połówki pomidorkami, pokrojoną w kostkę papryką i rzodkiewką. Skropić oliwą z oliwek.
Autor tekstu: mgr Natalia Solecka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.