jak powstaje otyłość
Przyczyny nadwagi i otyłości
17 listopada 2020
Pokaż wszystkie

Kabanosy pod lupą dietetyka

Kabanosy stały się produktem często goszczącym na polskich stołach. Stanowią element wytrawnych stołów szwedzkich oraz rodzinnych posiłków. Spożywane są jako przekąska, składnik sałatek oraz bardziej złożonych posiłków.  Niestety producenci żywności często stawiają na ilość, a nie na jakość oferując produkty dalekie od ideału. Jak zatem wybrać kabanosy bez zbędnych dodatków, a z odpowiednią zawartością mięsa? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się składowi niektórych z nich.

Konspol- Żarłaki kabanosy z kurczaka (op. 200 g)

Skład: mięso z kurczaka (135 g mięsa użyto do przygotowania 100 g produktu), sól, przyprawy, osłonka barania.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 202 kcal

Białko: 13 g

Tłuszcze: 16 g

w tym tłuszcze nasycone: 5,1 g

Węglowodany: 1,5 g

w tym cukry: 1,5 g

Ocena: Produkt dobrej jakości

 

Konspol- Kabanosy podhalańskie kurczak z jagnięciną bez glutenu (op. 280 g)

Skład: mięso (128g mięsa z kurczaka, 10g mięsa z jagnięciny użyto do przygotowania 100g produktu), sól, przyprawy, osłonka barania.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 260 kcal

Białko: 21,6 g

Tłuszcze: 19,3 g

Węglowodany: 0 g

w tym cukry: 0 g

Ocena: Produkt dobrej jakości

 

 

Tarczyński Naturalnie- Kabanosy z szynki (op. 200 g)

Skład: mięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, osłonka jadalna – jelito baranie

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 365 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcze: 30 g

w tym tłuszcze nasycone: 11 g

Węglowodany: 0,4 g

w tym cukry: 0,4 g

Ocena: Produkt dobrej jakości

 

Pikok Pure – Kabanosy wieprzowe (op. 100 g)

Skład: mięso wieprzowe (100g produktu wyprodukowano z 171g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy, cukier.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 449 kcal

Białko: 28 g

Tłuszcze: 37 g

w tym tłuszcze nasycone: 15 g

Węglowodany: 0,7 g

w tym cukry: 0,7 g

Ocena: Produkt dobrej jakości

 

 

Tarczyński- Kabanos klasyczny wieprzowy (op. 200 g)

Skład: mięso wieprzowe, skrobia, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego, zawierają gorczycę), cukier, białko wieprzowe, stabilizatory: octany sodu, cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna – substancja żelująca: alginian sodu, stabilizator: celuloza, regulator kwasowości: mleczan wapnia

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 469 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcze: 38 g

w tym tłuszcze nasycone: 15 g

Węglowodany: 7,8 g

w tym cukry: 2,2 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

 

Sokołów – Kabanosy francuskie Gold (op. 200 g)

Skład: mięso wieprzowe, mięso wołowe, substancja żelująca: alginian sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, hydrolizat białka roślinnego (z kukurydzy), przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 561 kcal

Białko: 26 g

Tłuszcze: 50 g

w tym tłuszcze nasycone: 20 g

Węglowodany: 1g

w tym cukry: 0,5 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

 

 

Krakus- Kabanosy klasyczne (op. 200 g)

Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, olej rzepakowy.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 476 kcal

Białko: 27 g

Tłuszcze: 40 g

w tym tłuszcze nasycone: 15 g

Węglowodany: 2 g

w tym cukry: 2 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

 

Madej Wróbel- Kabanosy z drobiem (op. 200 g)

Skład: mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, mięso z indyka, tłuszcz wieprzowy, sól, białko wieprzowe, maltodekstryna, aromaty (zawierają mleko, soję), hydrolizat białka sojowego i kukurydzianego, przyprawy, glukoza, dekstroza, ekstrakty przypraw, olej słonecznikowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Składniki osłonki jadalnej: substancja żelująca: alginian sodu; stabilizator: chlorek wapnia, regulator kwasowości: mleczan wapnia

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 447 kcal

Białko: 28,9 g

Tłuszcze: 36,6 g

w tym tłuszcze nasycone: 13 g

Węglowodany: 0,5 g

w tym cukry: 0,5 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

  

Olewnik- Kabanosy Stixy kiełbasa drobiowo wieprzowa (op. 100 g)

Skład: mięso z kurcząt, mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, glukoza, białko wieprzowe kolagenowe, cukier, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, stabilizatory: trifosforany, węglany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt w osłonce jadalnej -substancja żelująca: alginian sodu, stabilizator: chlorek wapnia.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 507 kcal

Białko: 27 g

Tłuszcze: 42 g

w tym tłuszcze nasycone: 15 g

Węglowodany: 5 g

w tym cukry: 1,8 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

 

 

Pikok-Kabanosy klasyczne drobiowe z dodatkiem wieprzowiny (op. 400 g)

Skład: mięso drobiowe (mięso z kurczaka, mięso z indyka), mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), glukoza, cukier, serwatka z mleka, białko wieprzowe, regulator kwasowości: mleczan wapnia, stabilizatory: octany sodu, cytryniany sodu; wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Osłonka jadalna – substancja żelująca: alginian sodu, stabilizatory: celuloza, chlorek wapnia. Może zawierać: soję, zboża zawierające gluten, orzechy, seler, gorczycę.

Wartość odżywcza (w 100 g):

Energia: 428 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcze: 35 g

w tym tłuszcze nasycone: 13 g

Węglowodany: 6,4 g

w tym cukry: 2,3 g

Ocena: Produkt niskiej jakości

 

Podsumowując!

Kabanosy dobrej jakości nie powinny zawierać takich produktów jak: cukier, glukoza, przeciwutleniacze, stabilizatory, substancje konserwujące, regulatory kwasowości, substancje żelujące itp. Głównym składnikiem dobrej jakości produktu powinno być mięso oraz niewielka ilość przypraw oraz soli. Warto również zwrócić uwagę na to, że często ten sam producent żywności oferuje zarówno produkty godne polecenia jak i takie których powinnyśmy unikać. Przymierzając się zatem do zakupu kabanosów, należy dokładnie sprawdzać ich skład – im jest on krótszy,  tym produkt jest bardziej wartościowy.

 

Autor tekstu: mgr inż. Paulina Jałocha-Zasadny

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

 

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij