Liczi pochodzi z Chin lecz jego największym, dystrybutorem obecnie jest Madagaskar. Sezon uprawny w tym kraju rozpoczyna się w październiku, a kończy w kwietniu. Inna nazwa liczi to chińska śliwka lub bliźniarka smaczna. Owoc zawiera w sobie białko, tłuszcze (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone), węglowodany, błonnik, witaminę C, B6, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy, flawonoidy, sterole, triterpeny, związki fenolowe oraz inne związki bioaktywne. Wykazuje działanie m.in.
Warto pamiętać, że owoc nie jest polecany pacjentom chorym na cukrzyce, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i średni indeks glikemiczny.
Oprócz swoich wielu drogocennych właściwości jest owocem, którego nie wolno jeść na pusty żołądek! Powodem jest obecność w składzie hipoglicyny, która powoduje hamowanie wytwarzania glukozy. Rano poziom cukru jest niski, a obniżenie go zjadając liczi powoduje katastroficzny efekt, który może skończyć się nawet śmiercią. Objawy jakie występują są typowe dla hipoglikemii – drgawki, zaburzenia rytmu serca, a także obrzęk mózgu. W takim przypadku jak najszybciej należy zadzwonić po pogotowie, aby drogą dożylną uzupełnić niski poziom cukru.
Miąższ owocu jest słodki, orzeźwiający i nadaje się od razu do zjedzenia. Dobrze sprawdza się również, jako dodatek do deserów, ciasteczek, lodów, sałatek, mięs oraz ryb. Może być wykorzystane do przyrządzenia soku lub suszone jako dodatek do potraw.
Sałatka z liczi
Składniki:
Przygotowanie:
Mix sałat umyj i osusz w wirówce do sałaty. Dodaj owoce liczi. Ser mozzarella pokrój w kawałki i dodaj do sałaty. Oliwki czarne odcedź i dodaj do sałatki. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet, sól i pieprz. Polej sałatkę sosem.
Polędwiczki wieprzowe z liczi
Składniki:
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój na małe kotleciki. Rozbij je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlecik oprósz solą i pieprzem z dwóch stron. Na każdy kotlecik, pośrodku połóż jeden owoc (bez skórki i pestki) i zawiń mięso w taki sposób by liczi było całkowicie owinięte mięsem. Na patelni rozgrzej oliwę. Układaj kulki mięsne z liczi, smaż z każdej strony na złocisty kolor, dolewając ewentualnie trochę wody.
Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy
Składniki:
Przygotowanie:
Mleko kokosowe zagotuj z dodatkiem miodu i wiórek kokosowych. Całość lekko ostudź, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym i chia. Wszystko razem co jakiś czas przemieszaj – aż masa całkowicie będzie wystudzona. Zawartość garnuszka przełóż do miseczek.
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.