Posiłki przed i po treningu
17 maja 2018„POD LUPĄ” – HUMMUS SMAKOWY
8 czerwca 2018
W dzisiejszym poście przygotowaliśmy dla Was przegląd produktów, które z pewnością mogą urozmaicić posiłki z dodatkiem pieczywa – pasty warzywne.
Pasty warzywne są bardzo dobrą alternatywą dla wędlin czy serów. Są proste w przygotowaniu, a te wykonywane na bazie roślin strączkowych uzupełnią naszą dietę o białko roślinne, błonnik oraz witaminy z grupy B.
Najpopularniejszą z nich jest hummus. To potrawa pochodząca z Libanu, którą przyrządza się z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Hummus coraz częściej gości na stołach nie tylko wegetarian. Można go przyrządzać w różnych wariantach i zjadać jako dodatek do pieczywa, przekąskę czy element dań obiadowych. Tradycyjny humus składa się z:
-
ciecierzycy
-
tahini (pasty sezamowej)
-
oliwy z oliwek
-
soku z cytryny
-
przypraw: sól, ewentualnie kmin rzymski, natka pietruszki
Przyrządzenie hummusu według tradycyjnego przepisu wymaga sporo czasu, (głównie gotowanie ciecierzycy), dlatego coraz częściej sięgamy po przygotowaną już pastę z ciecierzycy, którą możemy nabyć niemalże w każdym sklepie. Czy każdą z nich możemy jeść bez ograniczeń? Czy producenci żywności przygotowują ją tylko z tradycyjnych składników czy znajdziemy w nich dodatek konserwantów? Postanowiliśmy zrobić przegląd past hummus i przedstawić Wam tą, która jest warta polecenia.
HUMMUS NATURALNY PRZEGLĄD:
Hummus Vital Fresh
Skład: ciecierzyca 58%, olej rzepakowy, woda, pasta (sezamowa) Tahini 7%, sól, czosnek, kmin rzymski, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Wartość energetyczna produktu w 100g: 237,8 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,4g
Zawartość tłuszczów w 100g: 21g
Ocena: produkt niskiej jakości
.
Hummus Sante
Skład: ciecierzyca gotowana 33%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
Wartość energetyczna produktu w 100g: 328 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,8g
Zawartość tłuszczów w 100g: 28g
Ocena: produkt średniej jakości
Hummus Lisner
Skład: ciecierzyca 58,4%, olej rzepakowy, pasta Tahiti 10% (100% mielone ziarna sezamu), woda, pasta czosnkowa, kwas cytrynowy (E330), sól, przyprawa (kmin rzymski), sorbinian potasu (E 201)
Wartość energetyczna produktu w 100g: 332 kcal
Zawartość białka w 100g: 8,7g
Zawartość tłuszczów w 100g: 27,1g
Ocena: produkt średniej jakości
.
Hummus Primavika
Skład: woda, cieciorka 40%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól.
Wartość energetyczna produktu w 100g: 338 kcal
Zawartość białka w 100g: 7g
Zawartość tłuszczów w 100g: 26g
Ocena: produkt dobrej jakości
.
.
Hummus Bio Primaeco
Skład: woda, cieciorka* 37%, olej słonecznikowy*, miazga sezamowa* 15%, sok z cytryny*, czosnek suszony*, sól morska
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Wartość energetyczna produktu w 100g: 279 kcal
Zawartość białka w 100g: 6,5g
Zawartość tłuszczów w 100g: 22g
Ocena: produkt dobrej jakości
.
.
.
Hummus Vega up
Skład: gotowana ciecierzyca* (57%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, tahini (pasta sezamowa)*, sól morska, czosnek* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość energetyczna produktu w 100g: 197 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,5g
Zawartość tłuszczów w 100g: 14g
Ocena: produkt bardzo dobrej jakości!
.
.
Hummus Profi
Skład: Ciecierzyca gotowana 47% (ciecierzyca, woda), olej rzepakowy, woda, pasta sezamowa tahini 7% (zmielony sezam, olej rzepakowy),sól, czosnek, kmin rzymski, koncentrat soku cytrynowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
.
Wartość energetyczna produktu w 100g: 332 kcal
Zawartość białka w 100g: 5,8g
Zawartość tłuszczów w 100g: 29g
Ocena: produkt średniej jakości
.
Dodatki do żywności:
-
Benzoesan sodu – substancja konserwująca, chroni przed rozwojem drożdży i bakterii w kwaśnych produktach. Wysokie stężenie tego związku powoduje kwaśny posmak produktu. U niektórych osób może powodować reakcje alergiczne.
-
Sorbinian potasu E201 – środek konserwujący, chroni prze rozwojem bakterii, drożdży i grzybów. W bardzo wysokich dawkach może powodować reakcje alergiczne
-
Kwas cytrynowy E330 – jest regulatorem kwasowości, otrzymywany syntetycznie, wspomaga aktywność przeciwutleniaczy, jest dodawany jako składnik aromatyczny. Jego zadaniem jest wydłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie rozwoju bakterii
-
Cukier – dodawany w celu poprawy smaku produktu
Spośród przeanalizowanych past Hummus, najlepszą pod względem składu okazała się pasta firmy Vega up. Głównym składnikiem tej pasty jest ciecierzyca, pozostałe składniki są tradycyjnymi elementami pasty, bez dodatków substancji konserwujących, ani wzmacniaczy smaków. Dodatkową zaletą tej pasty jest to, że składniki z których została ona wykonana pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego. Hummus firmy Vega up wyróżnia się najniższą wartością energetyczną, posiada najmniej kalorii w 100g oraz najniższą ilością tłuszczu. Osobom będącym na diecie redukcyjnej zdecydowanie polecamy Hummus firmy Vega up.
Dobry skład posiada też hummus firmy Primavika i Bio Primaeco, jednak głównym składnikiem tych past jest woda, a ciecierzyca jest wymieniona na kolejnej pozycji. Cieciorka w tych pastach stanowi odpowiednio 40% i 37%. Pasty te mają też znacznie wyższą wartość energetyczną i ilość tłuszczu w 100g produktu.