dania z bobem
Sezon na bób
12 lipca 2016
sos czosnkowy
Przepis na SOS CZOSNKOWY
11 sierpnia 2016
Pokaż wszystkie

„POD LUPĄ” – Ketchup

ketchup pod lupą

Ketchup pod lupą dietetyka

 

Kolejnym produktem, który wzięliśmy „POD LUPĘ” jest ketchup. To niemalże nieodłączny elementem potraw z grilla, ponadto często dodawany do dań obiadowych lub kanapek. Czy sięgając po ketchup ze sklepowej półki zastanawiacie się co tak naprawdę skrywa ten popularny sos pomidorowy? Warto przyjrzeć się dokładnie temu, co znajduje się w środku.

Jak wybierać dobry ketchup

Decydując się na wybór ketchupu przede wszystkim należy kierować się informacjami zawartymi na etykiecie. Głównie chodzi o skład produktu. Wykaz składników zamieszczonych na etykiecie wymienia się w kolejności malejącej, w zależności od masy użytych składników, a więc poczynając od produktu którego jest najwięcej, kończąc na tym, który występuje w znikomych ilościach. Klasyczny ketchup powinien zawierać: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, goździki i inne przyprawy naturalne. Niestety producenci często „wzbogacają” skład ketchupu w dodatki chemiczne takie jak: benzoesan sodu, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, czy też skrobia modyfikowana. Cukier w ketchupie jest używany do zniwelowania kwaśnego posmaku ale warto zwrócić uwagę aby jego zawartość była jak najniższa. Zatem ile pomidorów jest w ketchupie? Przeanalizowaliśmy skład 6 najbardziej popularnych czerwonych sosów, zobaczcie sami.heinz 1

  • ketchup HEINZ skład: pomidory (148g pomidorów na 100g ketchupu), ocet, cukier (22,8g w 100g), sól, ekstrakty przypraw i ziół

 

  • ketchup PUDLISZKI skład: pomidory (183g na 100g ketchupu), cukier (30,5g w 100g), ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne, przyprawy.

pudliszkiroleski

  • ketchup ROLESKI skład: pomidory (205g na 100g ketchupu), cukier (19g w 100g), ocet spirytusowy, sól, przyprawy
    helman

 

  • ketchup HELLMANN’S skład: koncentrat pomidorowy (63%), cukier (18g w 100g),
    woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki

 

  • kotlinketchup KOTLIN skład: pomidory (160g pomidorów na 100g ketchupu), cukier (23g w 100g), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu

     

    dawtona

 

  • ketchup DAWTONA skład: woda, koncentrat pomidorowy (50%), cukier (21g w 100g), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana – zagęstnik, sól, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, benzoesan sodu – substancja konserwująca, aromat

 

Który ketchup wybrać?

Podsumowując, większość popularnych sosów posiada w swoim składzie niepożądane dodatki, różnią się one między sobą również zawartością pomidorów. Najlepszym pod względem składu okazał się ketchup ROLESKI i HEINZ – nie zawierają one polepszaczy chemicznych, przy czym ketchup ROLESKI ma zdecydowanie więcej pomidorów w 100g produktu i mniejszą zawartość cukru. Spośród wyżej wymienionych, te dwa są godne polecenia.
Wybierając ketchup należy zwracać uwagę na to, aby:

  • zawartość pomidorów lub koncentratu pomidorowego była jak najwyższa,
  • był pozbawiony lub zawierał jak najmniej zagęszczaczy oraz konserwantów i utrwalaczy chemicznych

ketcup

Miłośnicy ketchupu, ale nie tylko, mogą przygotować ketchup samodzielnie w domu. Do jego przygotowania potrzebne będą:

3kg pomidorów,

250g cebuli,

150g cukru (może być mniej),

¾ szklanki octu 10%,

kawałek gałki muszkatołowej,

kilka goździków, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżeczki soli.

Umyte pomidory należy obrać ze skórki, podzielić na części, dodać oczyszczoną i posiekaną cebulę, włożyć do rondla i odparować (początkowo pod przykryciem). Zagotować pod przykryciem ocet z przyprawami. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez sito, dodać sól i cukier oraz przecedzony wywar octowy, wymieszać i dusić około 2 godzin, chroniąc przed przypaleniem. Gdy sos zgęstnieje, wymieszać i wypełnić nim słoiki lub butelki. Pasteryzować przez 15 minut.

Dobierz i wprowadź do własnego menu dnia codziennego zdrowe produkty. Zwracaj uwagę na ich skład. Dobry dietetyk Rzeszów i przychodnia dietetyczna Vital w Rzeszowie pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy, sprawdzi analizę składu ciała i doradzi co warto wprowadzić do menu. Konsultacja dietetyczna to skuteczna kontrola i fachowe porady w drodze do zdrowego odchudzania.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij