CO Z TYM BURAKIEM?
19 listopada 2015
SZARŁAT (AMARANTUS)
25 lutego 2016
Pokaż wszystkie

POD LUPĄ – JOGURT NATURALNY

jogurt naturalny pod lupą dietetyka

Jogurt naturalny pod lupą dietetyka

jogurt pod lupąDzisiejszym wpisem rozpoczynamy nowy cykl wpisów. Będziemy brać „pod lupę” skład znanych oraz lubianych produktów i poddawać go dokładnej ocenie.
Dzisiaj zajmiemy się produktem który powinien się znaleźć w każdej lodówce – JOGURT NATURALNY.
Jogurt naturalny pod lupą dietetyka – czy każdy jogurt naturalny jest tak samo wartościowym produktem? Na pewno nie…

Stając w hipermarkecie przed lodówka pełną jogurtów naturalnych musimy patrzeć na etykietę! I wcale nie chodzi o to,  czy dane opakowanie nam się podoba czy nie, ale o skład produktu.
Zacznijmy od tego co to jest jogurt naturalny – tzw. fermentowany produkt mleczny. Powstaje on w wyniku fermenacji mleka,  poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii. W zależności od użytego szczepu jogurty mogą różnić się smakiem (niektóre są bardziej, a inne mniej kwaśne).
Zgodnie z definicją prawdziwy jogurt może mieć tylko 2 składniki: mleko i bakterie.

Naturalny jogurt – skład

Jeżeli szukamy jogurtu z probiotykami to na opakowaniu powinna być informacja o rodzaju, gatunku i szczepie bakterii obecnych w produkcie Lactobacillus acidophilus LA-5; Bifidobacterium lactis BB-12; Bifidobacterium lactis DN-173010 (nazywany popularnie ActiRegularis). Jednak, żeby jogurt miał rzeczywiście działanie prozdrowotne w jednym mililitrze, powinien zawierać przynajmniej milion żywych komórek bakteryjnych (producenci często wykorzystują naszą niewiedzę).

Ważna jest też jego struktura – w prawdziwym jogurcie powinny być zauważalne 2 oddzielne fazy, które trzeba wymieszać, więc jeżeli po otwarciu produktu widzisz wodę na wierzchu to nie znaczy, że produkt jest zepsuty, a wręcz przeciwnie.
Pamiętajmy też o tym, że jogurty 0% tłuszczu są pozbawione także witamin, dlatego starajmy się wybierać takie o obniżonej zawartości tłuszczu (ok 1,5%-2%).

Jaki jogurt naturalny wybrać?

Jogurtami naturalnymi, których etykiety sprawdziłam, a także mogę je polecić są między innymi:
– Bakoma jogurt naturalny, łagodny smak
– Auchan Jogurt naturalny

Jak widzicie, czytanie etykiet jest bardzo ważne! Zachęcam Was do tego. Po przeczytaniu etykiety oraz wyborze dobrego produktu, warto zapamiętać,  jaki produkt się kupiło. Na następnych zakupach spędzicie znaczniej  mniej czasu.
Przy wyborze jakiego produktu macie najwięcej problemów? Napiszcie. a my chętnie następnym razem weźmiemy go „pod lupę”.

Podsumowanie

Dobieraj mądrze produkty do swojego menu! Zadbaj o zdrowe odżywianie i własne zdrowie. Poprawne odżywianie pozwoli Ci utrzymać odpowiednią wagę, poprawną sylwetkę i brak otyłości. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać skorzystaj z naszej porady – konsultacja dietetyczna w Poradni Dietetycznej Vital w Rzeszowie lub Przemyślu. Pomożemy Ci zwrócić uwagę na to co jeść i ustalimy indywidualny plan żywieniowy.
Dobry dietetyk Rzeszów + analiza składu ciała + indywidualny plan żywieniowy oraz realizowanie wspólnie ustalonego założenia zapewni Ci skuteczne odchudzanie, leczenie otyłości i zdrową dietę bez efektu jojo.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij