skład jogurtów
„Pod lupą” – jogurt truskawkowy
27 lipca 2017
POD LUPĄ – Płatki śniadaniowe
15 października 2017
Pokaż wszystkie

Zbuduj odporność dietą- 6 elementów, które pomogą uniknąć infekcji jesienią.

Jak wzmocnić odporność dietą

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią zwiększa się ryzyko wystąpienia infekcji spowodowanej obniżeniem odporności. Występuje wiele czynników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Poza odpowiednią ilością snu, uprawianiem aktywności fizycznej oraz unikaniem stresu i napięć emocjonalnych, bardzo ważnym czynnikiem w budowaniu odporności w okresie jesienno-zimowym jest prawidłowo zbilansowana dieta. Poniżej przedstawionych zostało 6 elementów, które powinny być  obecne w diecie w celu poprawy odporności.

Produkty na odporność

  1. Warzywa i owoce to produkty, które powinny znajdować się codziennie w naszej diecie,w każdym posiłku w ciągu dnia. Które warzywa i owoce są szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym? Zdecydowanie te, które zawierają duże ilości witaminy C i β-karotenu. Witamina C uszczelnia naczynia włosowate zwiększając odporność na infekcje, a β-karoten pełni istotną funkcję w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu immunologicznego. Warzywa i owoce, które warto włączać do diety w tym okresie to: papryka czerwona, brukselka, kapusta, brokuły, szpinak, marchewka, jarmuż, natka pietruszki, cebula, czosnek, nektarynka, brzoskwinia, melon, kiwi, śliwki, truskawki mrożone.
  2. Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się: kefir, kwaśne mleko, maślankę, jogurt i mleko acidofilne, są źródłem bakterii fermentacji mlekowej, które przyczyniają się do wzrostu korzystnej flory jelitowej. Zwiększenie liczby korzystnych bakterii w jelitach zapobiega rozwojowi patogenów, które odpowiedzialne są za rozwój infekcji.W okresie jesienno- zimowym warto jeden raz dziennie włączyć do diety jeden z fermentowanych produktów mlecznych.

jogurty i kefiry w diecie

 

  1. Kiszonki, podobnie jak fermentowane produkty mleczne, dostarczają bakterii fermentacji mlekowej, które korzystnie działają na jakość mikroflory jelitowej. Dodatkowo kiszonki zawierają więcej witaminy C niż produkty surowe.

kiszonki w diecie

 

  1. Przyprawy wzmacniające odporność do których zalicza się: czosnek, imbir, kurkumę, kardamon. Czosnek zawiera związek allicynę, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni, poprzez dodatek do sosów sałatkowych, zup, po dania jednogarnkowe i dania z mięsem. Imbir z kolei zawdzięcza swoje działanie przeciwzapalne zawartości gingerolu- olejku eterycznego nadającego specyficzny smak i zapach tej przyprawie. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, sosów czy zup. Kurkuma, szeroko znana i wykorzystywana w kuchni orientalnej, posiada wiele zastosowań zdrowotnych. W odniesieniu do poprawy odporności kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ze względu na brak wyraźnego smaku kurkumę  można dodawać do różnych dań obiadowych czy zup bez obaw , że wpłynie ona na smak potrawy. Kardamon  ma natomiast intensywny korzenny smak, dlatego idealnie nadaje się do ciast, kawy czy herbaty na chłodne jesienne wieczory. Związki zawarte w kardamonie wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

czosnek w diecie

 

 

  1. Kwasy tłuszczowe OMEGA 3, których powszechnie znanym źródłem są tłuste ryby morskie (tj. łosoś, makrela, śledź), wzmacniają układ odpornościowy poprzez wygaszanie stanu zapalnego wywołanego przez patogen. W okresie jesienno- zimowym warto pamiętać również o innych źródłach kwasów omega 3 tj.: olej lniany i rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie, migdały, pestki dyni. Oprócz spożycia ryb 1-2 razy w tygodniu, dodatek1 łyżki oleju do sałatek, 1 łyżki siemienia do koktajlu, garści orzechów lub migdałów jako przekąska, czy 1 łyżki pestek dyni do sałatki lub surówki, znacznie zwiększy spożycie kwasów omega 3 i przyczyni się do poprawy odporności.
  2. Witamina D3 wykazuje w organizmie wiele ważnych funkcji. Jej niedobory są czynnikiem ryzyka wystąpienia nowotworów, chorób serca, cukrzycy, chorób autoimmunologicznych oraz infekcji związanej z niedoborami odporności. Synteza skórna wywołana promieniami słonecznymi to najlepsze źródło witaminy D, natomiast w okresie jesienno- zimowym, ze względu na położenie geograficzne Polski, synteza skórna jest niewystarczająca, dlatego zaleca się suplementację witaminy D w okresie od września do kwietnia. Do produktów żywnościowych, które zawierają pewne ilości witaminy D należą ryby morskie i oleje rybne.

tuńczyk na odporność

Korzystając z powyższych  rad podczas kompozycji diety w okresie jesienno-zimowym, możesz mieć pewność, że Twój układ odpornościowy będzie pobudzony w maksymalnym stopniu do walki z patogenami.

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij