Pestki i nasiona – uniwersalny dodatek do wielu dań
15 lutego 2018„POD LUPĄ” – SERKI KANAPKOWE
8 marca 2018
Różnego rodzaju wypieki są stałym składnikiem diety większości z nas. Czy to kupowane czy domowe, pojawiają się do „niedzielnej kawki” a czasami nawet i częściej. Ciężko zrezygnować całkowicie z takiego rytuału i wielu pacjentów się zmaga z tym problemem (szczególnie w okresie świątecznym). Czy musimy całkowicie rezygnować z domowych wypieków? może warto spróbować zdrowszej alternatywy?? Zaproponowane przez nas ciasta mają w składzie cukier dlatego wciąż smakują jak ciasta, ale przy tym mają też wartość odżywczą! Mogą też być świetnym sposobem na wprowadzanie warzyw do diety dziecka. Wprowadź zdrowe zasady odżywiania zapewniając sobie zdrowe odchudzanie, wyszczuplanie sylwetki, pozbycie się nadwagi, leczenie nadwagi i otyłości osiągając w łatwy i prosty sposób to co najważniejsze o czym zawsze powie Ci dobry dietetyk. Smacznego!
.
Ciasto szpinakowe (brytfanka 25×11 cm): 
Składniki:
-
450g szpinaku mrożonego
-
2 szklanki mąki orkiszowej
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 jajka
-
¾ szklanki cukru nierafinowanego
-
¾ szklanki oleju
-
2-3cytryny (skórka z 2-3 cytryn)
Szpinak rozmrozić. Skropić sokiem z cytryny i połączyć ze startą skórką z cytryny. Jajka zmiksować
z cukrem na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką i wylać na wyłożoną papierem brytfankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 60 minut.
.
Brownie z czerwonej fasoli (brytfanka 25×11 cm):
Składniki:
-
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
-
1 banan
-
2 jajka
-
3 łyżki gorzkiego kakao
-
1 łyżka oleju kokosowego
-
5 łyżek ksylitolu lub cukru nierafinowanego
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę opłukać zimną wodą i odsączyć na sitku, delikatnie osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Obrać banana, pokroić na cząstki i dodać do fasoli. Następnie wbić jajka, dodać kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i ksylitol/cukier. Całość zmiksować blenderem i przelać do brytfanki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 40 minut.
.
Brownie z buraka (brytfanka o wymiarach 25×11 cm):
Składniki:
-
150g mąki orkiszowej + 100g mąki pszennej
-
375g ugotowanych i obranych buraków
-
200 ml oleju rzepakowego
-
4 jajka
-
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
100g kakao
-
200g cukru nierafinowanego
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
szczypta soli
Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2-3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do natłuszczonej brytfanki i naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temperaturze 175°C (w temp. 150°C z termoobiegiem).
.

Ciasteczka owsiane z bakaliami (ok. 20 sztuk):
Składniki:
-
2 szklanki płatków owsianych górskich
-
1 ½ szklanki mąki orkiszowej
-
2 jajka
-
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
-
10 łyżek oleju rzepakowego
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
cynamon
-
bakalie: orzechy, rodzynki, żurawina, nasiona słonecznika, pestki dyni
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać jajka, olej i bakalie. Powstałą masę dokładnie wymieszać dłonią i formować ciasteczka. Wykładać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.