bolące jelita
Zespół jelita drażliwego
25 stycznia 2023
metamorfozy z dietetykiem
Utrata 23kg Wagi Ciała u Kobiety
8 marca 2023
Pokaż wszystkie

Laktoferyna

lektoferyna na odporność

Co to jest laktyferyna

Laktoferyna to białko, występujące w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych. Znajdziemy je we łzach, ślinie, osoczu, spermie, moczu, a także w mleku i siarze (pierwszym wydzielanym po porodzie mleku) ssaków. Laktoferyna jest substancją o działaniu wielokierunkowym: wpływa na odporność, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i bakteriostatycznym, a także antygrzybicznie i przeciwwirusowo.

 Laktoferyna odgrywa ważną rolę w obronie organizmu przed chorobami, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

 


właściwości laktoferyny

Działanie laktoferyny

  • pobudzenie układu immunologicznego do odpowiedzi odpornościowej (czyli poprawa odporności)
  • poprawę wchłaniania żelaza
  • pomoc w walce z patogenami
  • ochronę przed rozwojem patologicznej mikroflory, a także wspomaganie rozwoju prawidłowej mikroflory
  • pomoc w leczeniu zakażenia H. Pylori
  • wsparcie poprawnej funkcji jelit
  • przeciwdziałaniu biegunkom i skróceniu czasu ich trwania
  • wsparcie rozwoju i poprawa odporności dzieci w okresie noworodkowym i niemowlęcym
  • minimalizowanie ryzyka rozwoju sepsy u niemowląt
  • ochronę przed zakażeniem przewodu pokarmowego u niemowląt

Funkcje laktoferyny

Laktoferyna ma wiele funkcji . Jedną z nich jest immunostymulacja. Mówiąc bardziej obrazowo jest to wpływ na poprawę odporności organizmu. Mechanizm tego procesu polega na połączeniu się laktoferyny z żelazem, które jest potrzebne bakteriom do wzrostu. Dzięki tym połączeniom, z powodu braku dostępu do niezwiązanego żelaza ograniczony zostaje ich rozwój. Oprócz tego laktoferyna w bezpośredni sposób zabija komórki bakterii poprzez zniszczenie ich ścian komórkowych i wypłynięciu ich elementów wewnątrzkomórkowych. Oprócz wspomnianej wcześniej siary, laktoferynę znajdziemy również w osoczu krwi (znajduje się w komórkach układu odpornościowego). W momencie wystąpienia stanu zapalnego poziom laktoferyny występującej w osoczu gwałtownie wzrasta. Dlatego stanowi ona bardzo dobre narzędzie do diagnozowania zakażeń bakteryjnych. .


laktoferyna

Suplementacja laktoferyną

Laktoferyna jest bardzo często zalecana w suplementacji kobietom w ciąży, osobom z uciążliwymi anemiami czy przewlekłymi krwawieniami. Dzięki swojemu bardzo dużemu powinowactwu do żelaza potrafi wiązać jego jony. Związane z białkiem jony żelaza wnikają do komórek ludzkiego organizmu – laktorefyna jest więc transporterem żelaza do komórki. Prościej mówiąc laktoferyna wspomaga wchłanianie żelaza do komórki.


Właściwości laktoferyny

Dzięki swoim właściwościom laktoferyna wpływa negatywnie również na ścianę komórkową grzybów. Dzięki temu powoduje ograniczenie ich wzrostu. Szczególnie wrażliwe na działanie laktoferyny są drożdżaki. Dlatego więc warto suplementować tę substancję w trakcie leczenia antybiotykami, które mogą zaburzać prawidłową mikroflorę i sprzyjać nadmiernemu rozwojowi drożdżaków.
Oprócz wspomnianych wyżej, laktoferyna wykazuje również działanie antywirusowe, które jest szczególnie znaczące w stosunku do wirusów: HIV, Wirusowego Zapalenia wątroby typu C oraz B, oraz niektórych wirusów grypy. Badania nad mechanizmami działania laktoferyny wciąż trwają. Przeprowadzane doświadczenia sugerują ograniczenie namnażania wirusa oraz zmniejszenie nasilenie objawów spowodowanych chorobami wirusowymi. Laktoferyna dzięki wspomnianym właściwościom jest stosowana w preparatach do żywienia niemowląt, jogurtach, suplementach diety, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Bardzo pozytywny jest również fakt, że nie występują doniesienia o działaniach niepożądanych spowodowanych jej spożyciem

Podsumowanie

Laktoferyna stosowana jako suplement pozyskiwana jest głównie z białek kazeinowych mleka krowiego. Ze względu na to, że są to białka mleka krowiego może wywoływać alergię u osób uczulonych. Osoby, które nie tolerują laktozy bez obaw mogą suplementować laktoferynę. Jest to tak zwane „czyste białko” pozbawione cukru mlecznego. Warto więc zastanowić się nad suplementacją laktoferyny zwłaszcza w stanach osłabienia, zwiększonego narażenia na choroby, podczas przebiegu anemii czy innych chorób (po konsultacji z lekarzem) lub w momentach dużego wysiłku fizycznego.


Zainteresowała Cię suplementacja laktoferyną, ale nie wiesz czy będzie to odpowiedni suplement diety dla Ciebie, skontaktuj się z  naszym dietetykiem. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowej diety, odchudzania , czy naturalnej suplementacji, zadzwoń lub napisz.
Sprawdź naszą pełną ofertą usług dietetycznych.  Umów się na wizytę dietetyczną   skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych dietetyków. 

Możesz również skontaktować się z dietetykiem online  lub umówić się na pierwszą wizytę. 

Autor tekstu: mgr Patrycja Korda

dietetyk
Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

https://dietetyk-vital.pl/wp-content/uploads/2015/09/logo-vital-2.png

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij