Dieta ketogenna (KD z ang. skrótu Ketogenic Diet) jest bogatą w tłuszcze, niskowęglowodanową dietą stosowaną od lat dwudziestych ubiegłego wieku w leczeniu padaczki. Obecnie jest ona stosowana głównie w leczeniu lekoopornej padaczki wieku dziecięcego.
Zastosowanie diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej, opublikowano w 1921 roku. Autorem tej pracy był Wilder, który opisał korzyści płynące z głodówki. Ciała ketonowe (acetooctan, aceton, β-hydroksymaślan) powstają z tłuszczu i białek, kiedy występuje dysproporcja między podażą kwasów tłuszczowych i cukrów. Według Wildera możliwe jest indukowanie ketogenezy poprzez spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i ubogich w węglowodany. Zaproponował wypróbowanie diety ketogennej na osobach cierpiących na epilepsję. Terapia przyniosła pozytywne efekty.
Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany (produkty zbożowe, warzywa, owoce, cukier itp.) z jelit wchłania się do krwi glukoza. To podstawowe dla organizmu ludzkiego paliwo zostaje częściowo od razu pobrane przez komórki, a częściowo odkłada się w postaci glikogenu w wątrobie i w mięśniach. Glikogen stanowi zapas energii dla organizmu, z którego w miarę zapotrzebowania uwalniana jest glukoza. Nadmiar glukozy ulega przemianie do tłuszczów.
Gdy zasoby glikogenu ulegają wyczerpaniu (po 10-12 godzinach), a nie jesteśmy jeszcze w stanie zaspokoić głodu, organizm zaczyna sam wytwarzać glukozę z produktów rozpadu białek (głównie pochodzących z mięśni), tłuszczów i z mleczanów (powstających podczas spalania beztlenowego glukozy w mięśniach). Po kilku dniach głodzenia metabolizm ulega przestawieniu, a organizm jako źródło energii wykorzystuje ciała ketonowe. Są one produktem spalania tłuszczów.
Dokładny mechanizm działania diety ketogennej ciągle nie jest znany. Redukcja glukozy oraz przewlekła ketoza wpływają na uruchomienie złożonych procesów biochemicznych, hormonalnych i genetycznych prowadzących do efektu przeciwdrgawkowego oraz neuroprotekcyjnego. Działanie przeciwdrgawkowe tej diety wydaje się wynikać z przestawienia metabolizmu komórek nerwowych mózgu na spalanie ciał ketonowych (w normalnych warunkach funkcjonowanie mózgu zależne jest od glukozy), a także wynika z działania wolnych kwasów tłuszczowych na błony komórkowe neuronów, jak również z ograniczenia podaży glukozy. Jej efektem są zmiany metabolizmu i przekaźnictwa w układzie nerwowym, prowadzące do zmniejszenia pobudliwości neuronów.
Wg badań przeprowadzonych przez twórców diety osoby, które dodatkowo były aktywne fizycznie, traciły na wadze ok. 3 kg, bez utraty tkanki mięśniowej. Niestety trzeba zaznaczyć, że badanie trwało krótki okres czasu i nie uwzględniało parametrów osób biorących w nim udział, dlatego trudno z niego wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Dietetycy są dość sceptycznie nastawienie do tych wyników, gdyż ciężko im się zgodzić z utratą tak wielu kilogramów tkanki tłuszczowej przez okres tygodnia bez utraty tkanki mięśniowej. Należy zaznaczyć, że utrata tkanki tłuszczowej to bardzo długotrwały proces.
Dieta ketogenna może być skuteczna w postępowaniu z pacjentami, u których zaburzenia oparte są na braku dostępności do glukozy dla metabolizmu energetycznego w mózgu, lub są spowodowane wrodzoną wadą, która powoduje rozwój kwasicy mleczanowej, kiedy glukoza jest głównym substratem metabolicznym. Dieta ketogenna jako sposób żywienia jest polecana w padaczce, opóźnieniu rozwojowym i utrzymującej się hypoglycorrachii (niskim stężeniu cukru w płynie mózgowo-rdzeniowym).
Zaletą stosowania diety ketogennej jest stosunkowo szybki spadek masy ciała. Dieta ta ma jednak znacznie więcej wad do której zalicza się między innymi:
Podsumowując, dieta ketogenna jest w niektórych przypadkach pożądaną metodą leczniczą. Musi jednak być stosowana z właściwych wskazań i pod kontrolą dietetyka i lekarza. Nie jest to typowa dieta odchudzająca i nie poleca się jej przy prowadzeniu redukcji masy ciała. Znacznie lepsze i trwalsze efekty w przypadku zmniejszania masy ciała uzyskiwane są przy zastosowaniu odpowiednio zbilansowanej diety, indywidualnie dobranej do potrzeb pacjenta.
Autor tekstu: mgr Dorota Cieśla
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.