Jest ona jest uprawiana od 4-5 tysięcy lat głownie w Ameryce Południowej. W tamtym czasie przez Inków była nazywana „matka zbóż”, chociaż zbożem nie jest. Uprawa tej rośliny staje się popularna coraz bardziej w Ameryce Północnej i Europie, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne oraz małe wymagania klimatyczne (rośnie nawet na dużych wysokościach i suchych glebach). Roślina osiąga od 1,5 do 2,5 metra wysokości, ma trójkątne liście, różowe kwiaty, a swoim aromatem przypomina orzechy. Ziarna komosy pokryte są łupinką w której występują saponiny dające gorzki smak (dlatego najpierw ziarna należy namoczyć, aby pozbyć się łupinki). Warto dodać, że dzięki ich obecności roślina jest odporna na szkodniki, więc do jej uprawy nie trzeba stosować pestycydów i chemikaliów.
Komosa ma wszechstronne zastosowanie. Można ją spożywać pod postacią roślinnego mleka, ziaren, płatków, mąki, pieczywa, a jej młode liście wykorzystywane są w niektórych krajach jako warzywo. Quinoa jedzona jest na słodko, słono, zimno i ciepło. Często wykorzystywana jest jako dodatek do dań głównych, sałatek, a nawet deserów. Warto pamiętać, że jest świetnym zamiennikiem makaronów, kasz oraz ziemniaków.
Co zawiera komosa ryżowa i jakie ma właściwości?
Ponadtokomosa posiana niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu tak więc polecana jest osobom z nietolerancja glutenu i celiakią.
Wartość odżywcza ziarna komosy (w 100g):
Energia: | 368 kcal |
Białko: | 14,12 g |
Tłuszcze: | 6,07 g |
w tym tłuszcze nasycone: | 0,71 g |
Węglowodany: | 64,16 g |
Błonnik: | 7 g |
Jak przechowywać? Jak gotować? Którą wybrać?
Kokosowa owsianka z komosy ryżowej (1 porcja)
Składniki:
Przygotowanie:
Komosę zalej mlekiem, dodaj ksylitol i gotuj na średnim ogniu do wchłonięcia mleka i miękkości. Gotową owsiankę z komosy odstaw na 5-10 min. Dodaj owoce, posyp wiórkami, migdałami i wymieszaj.
Sałatka z komosą ryżową, brokułem, fetą i orzechami (1 porcja)
Składniki:
Przygotowanie:
Brokuł pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy posiekaj. Musztardę wymieszaj z oliwą i sokiem tworząc dressing. W miseczce wymieszaj komosę, rukolę, brokuł, pokruszoną fetę. Wszystko polej dressingiem, posyp orzechami i dopraw chilli.
Kotleciki z komosy ryżowej (4 porcji)
Składniki:
Przygotowanie:
Komosę ugotuj wg przepisu. Ser zetrzyj na tarce, a suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich jajko, komosę, mąkę, posiekany koperek i szczypiorek, przeciśnięty czosnek i oliwę. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki i smaż na nieprzywierającej teflonowej patelni.
Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka
dietetyk – Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.